1000 let starý vikinský stříbrný poklad

Kategorie: Nálezy nejenom s detektorem ve Skandinávii

Ve švédském Viggbyholmu nedaleko Stockholmu byl objeven 1000 let starý poklad stříbrných nákrčníků, náramků a mincí. Některé z mincí pocházejí z Čech a dalších zemí Evropy, jiné mají arabský původ. Kvalita zachovalosti šperků i mincí je pozoruhodná, jsou jako nové.

Poklad byl nalezen při archeologickém průzkumu vikinské osady v oblasti, která byla kontinuálně osídlena několik stovek let. Archeologové zde našli více než 20 domů a staveb, z nichž nejstarší pochází z doby kolem roku 400 našeho letopočtu. Další nálezy spadají do raného středověku, jiné pocházejí z období Vikingů (800 – 1050 n. l.). Soubor byl uložen pod někdejší dřevěnou podlahou obytné budovy. Mince ležely v plátěném váčku, který byl spolu se šperky vložen do malé keramické nádoby. Některé fragmenty váčku zůstaly zachovány, je to vzácná příležitost studovat tisíc let starý organický materiál.

„Když jsem začala opatrně vyjímat nákrčníky jeden po druhém, měla jsem takový ten mimořádný pocit, a další (šperky) stále přicházely. Celkem jsme našli osm vysoce kvalitních nákrčníků zdobených tordováním. Jsou mimořádně dobře zachovalé, přestože byly vyrobeny a uloženy před téměř tisíci lety. Vypadají jako téměř úplně nové,“ vyprávěla archeoložka Maria Lingströmová z Národního historického muzea Švédska.

Kromě nákrčníků byly v keramickém hrnci nalezeny dva náramky, jeden prsten, dvě perly a 12 mincovních přívěsků. Proč se tehdejší obyvatelé rozhodli ukrýt některé ze svých nejcennějších předmětů, není v tuto chvíli jasné. Existuje však několik teorií. Nejčastěji lidé v těžkých a bouřlivých časech ukrývali a zakopávali své poklady: „Musíme zjistit, zda tomu tak bylo i v tomto případě,“ říká archeolog John Hamilton.

Mince jsou dokladem spojení a kvetoucího dálkového obchodu ve Skandinávii vikinského období. Několik mincí je evropského původu, včetně Čech, Anglie nebo Bavorska. Soubor obsahoval také 5 arabských mincí, tzv. dirhamů. Jedna extrémně vzácná mince byla ražena ve městě Rouen ve francouzské Normandii. Pochází z 10. století našeho letopočtu. Podle profesora Jense Christiana Moesgaarda ze Stockholmské univerzity byl tento typ mincí již dříve identifikován z kreseb v knize z 18. století.

Archeologové v této oblasti našli i jiné předměty, jako šípy nebo krásné amuletové kroužky. Nález stříbrného pokladu byl ale poněkud nečekaný. „Je to něco, co pravděpodobně zažijete jen jednou za život,“ řekla závěrem Maria Lingström.

Roman Němec

Zdroje: arkeologerna.com, ancientpage.com


Archeoložka Maria Lingströmová v základech domu


U Stockholmu byl objeven unikátní poklad z doby Vikingů


Vzácná normanska mince z Rouen


Čištění jednoho z nákrčníků


Vzácná normanska mince z Rouen - druhá strana


Fragmenty váčku vydržely přes 1000 let

Článek je zařazen v kategoriích:

Komentáře

Jeden by řekl, že ten nákrcnik má průměr, jako náramek, možná na nějakého malého Vikinga, nebo spíš Vikingku 👍👍

Hele Cémo, mám dcerky 8,5 a 11 let. Teď jsem je "škrtil" metrem a mají krčky pr. 8,5 a 9cm. ;-) :-)
Asi tak. :-)
Slušný poklad. 👍

No šak právě , že se to zdá hodně malé ☝Keltské co jsem viděl, jsou taky maličké 👍 Ty škrtíš děti 🤭 ve zprávách na Nově nic nebylo 😁🤷‍♂️

Neboj, holky to přežily. :-D
Nebo je to nápažník. ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru