1500 let staré zlaté přezky s nejstarším zobrazením chána Nebeských Turků

Kategorie: Nálezy v Asii a Oceánii

Na samé výspě východního Kazachstánu u hranic s Čínou, Ruskem a Mongolskem byly z hrobového komplexu Eleke Sazy získány dvě zlaté plakety z 6. století. Obě ležely v centrální komoře šlechtické hrobky a nesou zřejmě vůbec nejstarší zobrazení korunovaného vůdce Göktürků – tzv. „Nebeských Turků“...

Nálezy pocházejí z lokality Eleke Sazy nedaleko východních hranic Kazachstánu s Čínou, Mongolskem a ruskou Sibiří. Vedoucí vykopávek Zainolla Samashev z kazašského archeologického institutu si myslí, že princ mohl patřit ke královskému klanu khaganů Ashina – což ve staré turečtině znamená „panovník“ a „chán“. Ashinové založili a ovládali dva turkické státy mezi pátým a osmým stoletím, než je nahradili Ujgurové.

Hrobový komplex sestával z kamene a zeminy, je asi 90 metrů dlouhý a 50 m široký. Tvořen je dvěma hlavními částmi, z nichž každá je obklopena zdmi nádvoří. Hlavní část tvořil chrám čtvercového tvaru, jehož součástí byla centrální pohřební komora. Vedle něj byl vybudován „labyrint“ pro návštěvníky a poutníky.

Odborníci se domnívají, že hrobka patřila šlechtici nebo princi v 6. století, který byl později „zbožštěn“ a od sedmého století, kdy byla hrobka rozšířena, se stala poutním místem. Plakety byly nalezeny v centrální komoře hrobky, kde byl uložen i popel majitele. Jeden ze zlatých artefaktů byl při kremaci vážně poškozen.

Korunovaný vládce je na plaketách o průměru asi 37 mm zobrazen v sedící pozici na trůnu připomínajícím dva koně. Po jeho stranách jsou klečící služebníci nabízející jídlo. „To jasně ukazuje posvátnou povahu moci ve starověké turkické společnosti,“ vysvětloval Samashev s tím, že jejich majitel musel mít značně vysoké společenské posravení.

„Hrobka se pravděpodobně vyvinula ve společenské a kulturní centrum pro lidi, kteří uctívají teginskou a göktürkovskou víru,“ řekl tureckému státnímu televiznímu kanálu TRT spolupracující archeolog Haber Serhan Çınar z Ankarské univerzity. „Pamětní komplex v Eleke Sazy je spojen se vstupem starověkých Turků do historické arény spolu s jejich duchovními, ideologickými, náboženskými a filozofickými směry,“ dodal.

„Centrální místnost labyrintu obsahovala kamennou sochu – nyní rozbitou a bez hlavy, která zřejmě představovala majitele hrobky,“ řekla Samashevová. Kromě zlatých plaket byly na místě objeveny stovky dalších artefaktů – různé předměty ze stříbra, železa a bronzu; jako zbraně; koňské postroje či amulet vyrobený z horského křišťálu,“ řekl doplnila vedoucí archeoložka závěrem.

Roman Němec

Zdroje: thelivescience.com, archaeology.org


komplex v Eleke Sazy


Göktürkští poutníci do chrámu vcházeli přes labyrint kamenných zdí postavených vedle hrobky


vyobrazení khagana ve formální póze


Samotná hrobka byla pyramida čtvercového tvaru


První plaketa je vcelku, ale má horší detaily


V Eleke Sazy bylo nalezeno mnoho dalších artefaktů, včetně zbraní; předmětů ze zlata, stříbra, železa a bronzu. A také tento kříšťálový amulet


Archeologové se domnívají, že chrámový komplex vznikl v sedmém století kolem hrobky göktürského prince ze šestého století


Druhá plaketa byla při zpopelnění těžce poškozena, ale na jejím povrchu je více detailů. Obě plakety byly „spony“ na zavěšení opasků, které byly provlečeny otvorem jejich základen


detail chánovy korunované hlavy

Článek je zařazen v kategoriích:

Komentáře

V chatu není žádný příspěvek.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru