bronzová stezka?

… anebo fantasmagorie z vedra?

Řekněme přibližně, že jsem dnes hledal v lese někde mezi Moravským Krumlovem a Rouchovanami, na levostraném přítoku řeky Rokytná, na jednom bezejmeném potoce. Jdu z příkré stráně a když slezu tak se otočím a vidím, že se jedná, no o ostrožnu. Ale žádné archeo. Prostě nevýznamná stráň. Nedá mě to, říkám si zvláštní místo a jdu pět a mávám. Přijde hodně silný tón, barva do železa. Sekera? Kopnu a mám malý ale hodně těžký kámen. Zvrcha zrnitý. Meteorit? Blbost. Asi pyrit. Mávnu vedle, další, pak další a u čtvrtého koukám, on je rozpůlený, a vevnitř hladký a na povrchu tmavě zelený. Bronz? Pátý vypadá jako zbytek z odlévání. Tak si sednu a začnou fantasmagorie. Meteorit jsou bludy, minerál jako chalkopyrit nemůže na rule JZ Moravy být, napadne mě, že jsou to bronzové slitky. Začnu znova mávat. A teď je to zajímavé. Ty kousky, jsou v šířce asi 15 metrů v délce 50metrů, končí na úpatí, dál to nejde, je tam školka. Dole je asfaltka , potok, za ním už nic. Na ostrožně ani na svahu kromě těchto kousků není nic. Žádný artefakt, ni bronz, ni železo.. A teď další fantasmagorie. Je možné, že by někde poblíž bylo opidum z doby bronzové, kde se vyráběla bronz, tohle jsou kousky na odlévání, nějaký dobový dovoz? Jako, že by to nesli, třeba v koších a ztráceli to po příkré cestě ze svahu? Je to těsně pod povrchem, do 5cm. Hlouběji to není, zkusil jsem mávat půl metru nad kameny a řve to furt stejně. Jeden kousek je hodně slabě magnetický, zbytek ne. Doma jsem změřil hustotu je 8200, tedy jako bronz. Ale je to bronz, minerál, slitek, nerost, meteorit? Vůbec nevím. Jak se vlastně vyráběla bronz v místních podmínkách? Přeci museli komponenty na výrobu donést z daleké ciziny. Ale v jaké formě? Nevíte někdo? Ještě jenom napíšu, že v kraji, jsou dvě místa s prokázaným nálezem výroby bronzu, tady Ivančice Réna, ale to je 20 km daleko. Ale nejbližší nalezené opidum jsou Rešice to je tak přes dest kilometrů. Musím promyslet další kroky, ale potřeboval bych vědět co jsem vlastně našel. Pak bych se pokusil stopovat stezku dál, pokud je to tedy stezka. Je to fantasmagorie? :)
8 hlasů
8 hlasů

Komentáře

A tohle je na tom to nejlepší! Záhady, hypotézy, pátrání v terénu i v literatuře..... přeju hodně štěstí. ;-)

Přesně. Proto hledám. O nálety samotné nejde. Stejně většinu rozdám kamarádům hledačům sběračům. :-) Jde prostě o vyřešení historického otazníku.

Zajímavý nález Petře ale jak jsi napsal dvě prokazatelné místa výroby bronzu ( slitina mědi a cínu )tak ještě je prokazatelně jedno místo které je zadokumentované kde se vyráběl bronz a to č.1 a č2.Víc nebudu psát podle archeologa ty nálezy se týkaly minimálně čtyřech taveb bronzu v tom místě ,vše archeologem vyzvednuté a zdokumentované .Oba nálezy slitky bronzu a několik kousků rozlomených kroužků uložené v zemi ve dvou nádobách .Tak atˇ se daří dál.

Pošlu Ti Víťo souřadnice a napiš co si o tom myslíš. O té lokalitě, jestli jsi někdy hledal poblíž.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru