Cesta od někud někam

Nebylo pochyb, že se tady někde zbytek mošny válí a co ještě možná ukrývá ?

Nedávno jsem půjčil mladšímu synovi detík. Jel s kamarádama na auto výlet. Zastavili se za malou vesničkou aby si vyzkoušeli na poli jak najít poklad. Přinesl domů měděný závěšek s tím, že tam kromě téhle cetky a pár měďáků stejně nic jiného nebylo. Vzpomněl jsem si, že jsem tohle už někde na Lovcích viděl. ,, Jistě, to je přeci ozdobné kování od středověké mošny,,. Zajel jsem na pole. Podle popisu jsem našel stopy po kopání a za chvíli jsem narazil na další závěsek. Nebylo pochyb, že se tady někde zbytek mošny válí a co ještě možná ukrývá ? Netrvalo dlouho a pípl slabý signál. Malý stříbrný penízek s korunkou a nápisem R P. Na konci hledání jsem našel ještě ohlé torzo většího stříbrňáku s renesančním opisem. Doma jsem se pustil do Googlení. Menší mimce byla černý peníz Ludvíka Jagelonského s vyraženou zkratkou RLP (Rex Ludovicus Primus) asi typ VI.a1 nebo 3 (neznatelná tečka před P) ražený okolo roku 1520 v Kutné Hoře. Ten větší mi dal zabrat. Na jedné straně orel s opisem Rudolphus a na druhé straně erb s klíčema a hvězdama. Nakonec jsem si musel najít seznam komu všemu Rudolf II tehdy šéfoval. A ze zbytku opisu jsem vyčetl něco jako WO ... a tak mi samo ze seznamu vypadlo město Worms na Rýnu. Tam působil jako biskup Georg von Schonenberg který tu nádheru v r. 1588 dal razit. Měl jsem ale pocit, že mezi těmi mincemi musí nutně ještě nějaká být. Vzdálenost mezi mincema byla okolo 70 m ? Pomalu jsem se starším synem hledali mezi dvěma místy prvních nálezů . Už jsem toho chtěl nechat ale syn na mě volá , mám můj první stříbrňák. Neokousanej nenakoplej prostě nádhera. Byl to Ferdinand II jednokrejcar 1625 ražený ve Wratislavi. Znáte to, pořád vám vrtá jak to tedy vlastně bylo ? Tak jsem tam zajel ještě jednou. Pomalu jsem chodil v ose nálezů , kopal jsem i signály s trochou železa a vyplatilo se. Píplo torzo stříbrňáku Salzburského biskupa Ernsta von Bayern 1551 a nakonec v té samé línii ještě jako důstojné zakončení hledačky stříbrňák Rudolfa II - Maley Gross z r. 1589 ražený v Praze mincmistrem Eckerem. Lev na reversu je v detailu jak z naší dvoukačky. I když se spousta věcí vyjasnila tak teď mám otázek ještě víc jak na začátku. Rozpětí ražeb více jak 100 let ?. Byla to pravidelná cesta a nebo jen náhodné místo od někud někam ? Které z mincí jsou z jedné mošny ? Jsou opravdu závěsky z mošny od těchto mincí ? Byl to poztrácený žold vojáka z třicetileté války ? Tak bych mohl asi pokračovat dál a možná je to tak spávně. Mám o čem přemýšlet a třeba tam ještě nějaké mince budou. Určitě se tam ještě vrátím ! Musím toho ještě spoustu nastudovat a to mě na tom hledání baví asi nejvíc. Jinak bych se asi nedověděl, že ve Wormsu kázal Martin Luther a že Salzburský biskup nakonec svojí karieru zakončil v Kladsku kde prý také nějaké mince razil. Zdravím všechny co je tohle pípaní baví a také přeju všem zažít tohle nekonečné vzrůšo. Tomislav

Ztraceno v rozpětí 100 let a nebo najednou ?
Ztraceno v rozpětí 100 let a nebo najednou ?
Při první prospekci
Při první prospekci
Zaměření mincí
Zaměření mincí
Rudla a Ferda av
Rudla a Ferda av
Rudla a Ferda rev
Rudla a Ferda rev
jednostranný Salzburg a Ludvík Jagelonský
jednostranný Salzburg a Ludvík Jagelonský
knoflíky staršího data ?
knoflíky staršího data ?
Worms-Georg von Schonenberg - 2 Fenik neboli Půl Batzen
Worms-Georg von Schonenberg - 2 Fenik neboli Půl Batzen
67 hlasů
67 hlasů
Lovec oceňuje

Komentáře

hezké, moc, ty úvahy jsou vždy magické ;-)

Parádní místečko i nálezy!

pěkné kolečka a máčka k tomu paráda za palčák natuti :-D

parádní to máš ,taky palec ;-)

Hezkýýý!! :-)

super nálezy ;-)

Moc pěkný příspěvek i nálezy :-) Za palec

moc hezký...

pěkný , i ta osa s GPS souřadnicema :D

To joska26 můžeš mi říct jestli jsou ty závěsky podobné těm co mám já ? A jaký rok byl na tvejch mincích ?
Tím se myslím potvrdí, že patří k sobě ? Díky předem za odpověď

Pěkný.

Pěknej příspěvek,moc.Na tyhle závěsky mám štěstí ale jen u jednoho bylo ag.Jinak jsem našla hnízdo osmi ag a byly od sebe víc jak sto let,tak kdoví :-)

Moooc pěkný, gratulace!!!

pěkný příspěvek :-)

Se omlůvám,sem to nečetl,je to na mě dlůhé,nálezy máš parádní,na té fotce,GPS zaměření mincí, to vypadá na taků krátkodobů zkratku,nebo se tam válem někdo úplně na šrot :-)

parádní kolča. ;-)

Díky za komentáře a ocenění. Byl jsem se tam ještě naposledy mrknout ale kromě hřebu z kola jsem už nic nenašel.

Myslím, že podle tvé fotky z googlu nebudeš jediný, kdo se tam podívá ;-)

2 Zeleznik: Jo koukám, že je to u vesnice Al-Jawf. Dneska vyrážim. :-)
http://goo.gl/maps/GGVML

Tak za ty čísla u GPS souřadnic se omlouvám , ty samozřejmě k nálezu nepatřej ...

Však není za co se omlouvat, pobavilo to a alespoň jsem se poučil o geografii Lybie. :-) Samozřejmě nálezy krásné a fotky parádní, za palec.

Paráda :-O :-O

Paráda :-O :-O

Pěkný. :-)

:-D. No moje chyba, měl sem se napřed mrknout na souřadnice,... Jo jsem vůl :-D

Paráda :-)

Hezkej komentář i nálezy.

Hezkej komentář i nálezy.

Nedalo mi to a ještě jsem se tam vydal s malou cívkou. Zbylo tam jedno Ag , viz Cesta odněkud někam doslov.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru