Cesta odněkud někam - doslov.

Měl jsem pořád v hlavě zaměření stříbrných mincí viz. můj článek v sectretu ,, Cesta odněkud někam,, ...

Po přečtení článku o nových cívkách detíku GM4 (také jej vlastním) jsem se rozhodl vyzkoušet jestli jsou malé cívky takový zázrak jak o nich píše GM4PRO. Nasadil jsem mojí nejmenší cívku 17 cm . Měl jsem stále před očima pomyslnou šňůru stříbrňáků. Na poli jsem si napíchal stvoly steré kukuřice na místa nalezených mincí pro lepší orientaci. Vzal jsem detík a sunul jsem se krok co krok v ose nálezů. Hledání mě kazily mineralizované kameny v jinak písečné půdě. Ve chvíli kdy jsem došel do prostředka trasy asi 1-2 metry od nálezu krejcaru Ferdinanda II, se ozval drobný tón. V hloubce cca 10 cm jsem vyhrábl drobnou minci. Zalesklo se na hraně mince stříbro a já měl vyhráno ! Potvrdily se hned dvě teorie. A to že jsem našel minci v zaměřené a předpokládané ose nálezů . A také to, že na malé mince mezi mineralizujícíma kamenama je malá cívka k nezaplacení. Bylo to místo, které jsme ve třech lidech prošli s velkýma cívkama snad 5 x. Mince byla biskupská ražba Parise von Lodron ze Salzburku z r. 1644. (To už byla druhá mince ze Salzburského biskupství z tohoto místa) Vzhedem k tomu, že mince pocházejí hlavně z cizích zemí, je pravděpodobné, že se jednalo o žoldnéře z konce třicetileté války který mošnu po roce 1644 na tomto políčku ztratil . Na místo se vrátím zase za rok . Snad se tam ještě nějaké silverko objeví ? Všechny zdravím Tomislav

Stříbrňák z cesty odněkud někam ...
Stříbrňák z cesty odněkud někam ...
Zaměření nové mince
Zaměření nové mince
Nečištěný Paris
Nečištěný Paris
Nečištěný Lodron
Nečištěný Lodron
17 hlasů
17 hlasů
Lovec oceňuje

Komentáře

Nejsem "mincičkář", ale nebylo to kdysi tak, že se dalo v pohodě zapatit i "cizí" měnou?

No a teď ještě upřesnit tu GPS . ;-) :-D

Snad tam ještě pár kousků vydoluješ! ;-)

Pěkné nálezy, gratuluji :-) :-)

To Fiha - žoldáky za třicetileté války platily cizí armády . Proto si myslím, že tyhle mince od Salzburku a Wormsu (město na Rýnu) by asi měl těžko nějaký český sedlák u pasu ? Možná tak jeden dva kusy ale většinu mincí ? pozn. Omlouvám se, správné souřadnice doplním až to tam příští rok ještě jednou prohlídnu !
- nedostal jsem do článku druhou str. mince- dám jí do mincí samostatně. zdravím Tomislav

to tocomabyt : Překopu si to tam sám ... Přečti si můj první článek Cesta odněkud někam nahoře v hodnocení , spolu s komentářema, už jseš druhý co si nevšiml, že jsem údaje na obr. přepsal aby se právě nestalo to o čem mluvíš ... ;-)

Tomislav je koumák!! :-D ;-) :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru