Cesta zavátá časem

Při skrývce budoucího dálničního obchvatu města, bagr odhalil pozůstatky staré cesty. Ve spodních partiích je vyskládaná z kamenů a výše jenom uježděný písek. Jde poznat, že nad ní trochu jinak roste tráva. Tam kam cesta zhruba směřuje, stojí dnes vodárna a dál jsou jenom pole .

7 hlasů
7 hlasů

Komentáře

Dobrý postřeh, teď už jen kouknout na Geoportál a jít po cestě dál.

O kus dál je odhalená část ještě jedné prastaré cesty, ta je podstatně hlouběji, téměř metr hluboko pod dnešním povrchem. Pečlivě na stojato vyrovnané kameny po okrajích... Pár kroků od ní v jabloňovém sadu, jsem nedávno našel unikátní bronzovou královskou korunu nejstarších Germánů www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/fragment-bronzove-nadoby-295068/ Byla to záchrana na poslední chvíli, protože brzo tam budou jezdit nekonečné proudy aut :-)

Jó těch starých cest, co zanesl čas musí být hodně. Tady je to krásně vidět...
Kdyby sme věděli po čem šlapeme... Asi by sme hodně koukali... 😊

Tož zajímavé 👍👍👍 Kdo ví kdo to tehdy stavjál 🤔 jestli nějaký štrabag a nebo ta slečna Skanska 😁😁 Možná někde v okolí budů zakopané, úplatky v tolaroch a nebo ulejvarny za ty vícepráce 👍🤭👍😁😁

Kousek vedle se zkoumal jakýsi dle keramických střepů, pozdně středověký objekt. Nic co by odhalilo jeho význam se však asi nenašlo. Pár železných krováků, klínků, keramika a hromádka železitých oblázků- limonitů, víc nic co vím. Takhle stranou vsi většinou bývala rasovna, kde žil pohodný neboli ras :-)

Jestliže je tímto směrem vodárna, není to zakopané potrubí? :-D

Překopané je to tam hodně meliorací, tím potrubím určitě také, ale zde se jedná o klasickou ukázku cesty. Jsou patrné, když se podíváš na ten přímí pohled, vyježděné koleje.To kameni není jen tak nahodile naházené, ale je vyskládané"na štorc" tak jak se dělaly cesty. Vodárna je úplně na vrcholu a taková místa byla pro lidi z různých důvodu přitažlivá od nepaměti. Mohla tam být předtím třeba požární hláska :-)

O pár kilometrů dále, je takhle na kopci nad městem tzv Šibeniční vrch. . Nějaká cesta tam také určitě vedla..

Pěkný kus historie... :-)
Není to někde mezi Hradcem a Hořicemi??? Mám pocit, že tam dělají nějakou novou silnici...

Ne, zde se jedná se o stavbu v Pardubickém kraji :-)

Ok :-)

Těch odkrytých ploch je několik nad sebou..

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru