Čištění elektrolýzou

Dneska jsem se rozhodl, že vyzkouším čištění elektrolýzou. Jako zdroj jsem použil starou nabíječku na GM4 18V 500mA. Na katodu kousek nerezu a na druhý vodič kancelářskou sponku pro uchycení předmětu. V plastovým kyblíku vod jogurtu jsem rozmíchal docela dost sody a vesele zapojil zdroj do zásuvky. Po půl hodině jsem to vypojil a zkontroloval minci. Dost dobrej pokrok, zažraná krusta šla z měďáku pěkně dolu, ale ještě to nebylo ono. Tak že tomu dám ještě chvilku :-D no zas jsem to zapojil, ale za chvilku mr*a jak z děla a hroznej smrad. :-D Pojistky vylítly v celým baráku a zdroj na sra*ku. Nevím, jestli jsem udělal něco špatně, nebo jestli to jenom stařičkej zdroj z první generace GM4 neustál, ale dobrá řacha jako. :-D Máte někdo podobný zkušenosti? 8-)

Vypadá to dobře!
Vypadá to dobře!
Po výbuchu.
Po výbuchu.
2 hlasy
2 hlasy

Komentáře

Při pokusech s elektrolýzou jsem zkoušel různé zdroje, některé dopadly jako tvůj.... Poté, co jsem dal větší kýbl a více vody, vše fungovalo víceméně uspokojivě. V současné době dělám pokus se solárním "panýlkem" ze starého plašiče krtků. Po změření dává 1.5V. Nádobka cca 2 dcl. Na mince přiměřeně šetrné ale trvá to dlooouho.
Na velká železa (podkovy, zákolníky, sekery aj.) používám trafo 24V/100Va a usměrňovací diody 1W. Velký kýbl od fasádní barvy na 30litrů a po 3-4 hodinách je voda teplá na koupání ;-). A železo je krásně očištěné. 8-)

jak píše Prospektor, chce to zvětšit objem kýble. A taky ampéry. Zkoušel jsem lecos, ale nejvíce šlape zdroj na tablet 12V , 2A. Ať se daří :-)

Já takhle před pár dny odkecal starou nabíječku na autobaterie. Čistil jsem jednu podkůvku, vtom to zasmrdělo, zakouřilo se a bylo... :-D

Nedělat to moc koncentrovaný, větší vodivost = prakticky to dostaneš do zkratu, bacha ;-)

Stačí 1 polévková lžíce sody na 1l vody... :-D

Aha, asi fakt moc sody! 8-) Díky za info, člověk se pořád učí. o:-) Příště větší nádobu a míň sody, jinak výsledky na minci vypadají fakt dobře, doporučuji zkusit. Na měďáky z pole zatím nej metoda čištění. ;-)

Zdravim, mě se osvědčil 12v zdroj z pc.Nálev radši slabší a používam delší nádobu,pokus omyl ukázal,že vzdálenost od katody také ovlivňuje proces.Nehlídaný měďak stratil krom nečistot i patinu a v podstatě se vygumoval :-)Ale stejně používám jen skoro mrtvoly.Lepší než citronka a kartáč ;-)

Ja osobne pouzivam nabijecku na autobaterie :) a osvedcilo se mi cca na 1L vody dat 1 polevkovou lzici krystalizovane sody a s vysledky jsem spokojen :)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru