Dnesni jedno policko a pustilo chlup

Stredoveke sipky do kuse

Dnesni usmourany den,mne ven nelakal ale nakonec jsem svoji lenost prekonal a zajel na kukandu na policko ktere uz neco kdysi pustilo. Neni to zadna hitparada ale sipky potesily. Spise by mne zajimala ta mala bronzova sipecka,je to z luku nebo k cemu se tak mala sipka pouzivala?

Tahle mala mne dava zabrat.
Tahle mala mne dava zabrat.
No a tady ty vetsi
No a tady ty vetsi
6 hlasů
6 hlasů

Komentáře

Re. Zubar1 kamarade diky za info. Tak tohle by mne vubec nenapadlo,ze je to tak stare a o Skytech vubec nemam ponetu a kam tento narod zaradit. ;-)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Skytov%C3%A9

A asi moc mírumilovní nebyli, když došli až k nám.
:-D

;-)ale jejich spracování zlata je fantastické. :-)šipajzna parádní :-)

Myslím, že na naše území tyhle věci pronikaly spíš s obchodem - pokud se pletu, tak mě opravte, kdo má bližší znalosti, ale -, Skythové, jako takoví pronikli max. někam do oblasti Černomoří, dál asi moc ne. Ale jako obchodníci sem určitě pronikali, nebo nějaký jejich zprostředkovatel, protože na jejich území se nachází hodně středo a západoevropských výrobků z té doby. No a beránci to fakt nebyli, jak píše zubar1 :-D nomádští jízdní bojovníci, kteří si libovali ve sbírání trofejí ve formě hlav, nebo skalpů - v jejich případě se prý často oskalpovala celá kebule včetně stažení obličejové části. Vzácně se u nás dají najít např. bronzové části jejich koňských postrojů, resp. udidel - nezlobil bych se, kdyby se mi něco takovýho připletlo někdy do cesty :-D

A nemohl to z Baltu až k nám , nějaký Skýt omylem odstřelit 🤷‍♂️🤭😁 Dobrý nález👍👍👍

Dostřelit to sem určitě nemohli. V odborné literatuře se jako maximální zaznamenaný dostřel skythského luku uvádí 1/3 dostřelu čakovického praku. A ten dostřelil cca 14 Km.

Ten dostřel bude nějaká blbost, světový rekord dostřelu je někde na hranici 1100m, tudíž ta vzdálenost 1/3 ze 14 km (4,66 km) je značně nereálná.

Je vidět, že neznáš Cimrmana a jeho Čakovický prak :-D

A jo, to mi nenapadlo :-D :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru