Historie jednoho rodu a původ odznaku...

Vložením nálezu na poličku to nekončí.

Občas se to někomu stane: člověk chce na nějaké místo, kde třeba i něco našel, ale bohužel štěstí mu nepřeje. To se stalo i jednoho lednového dne mě a mému otci. Chtěli jsme vyrazit do jednoho lesa kousek u Písku, ale probíhala tam těžba dřeva. Takže žádné soukromí ani klid na lov. Proto jsme se rozhodli jít na blízkou louku, kde jsme nikdy nebyli. První nález nám ukázal zajímavý potenciál louky: psí známku z Písku. Rozhodli jsme zůstat a projít ho lépe. Postupně se na nás valili mince a knoflíky. Nakonec jsme nalezli německý odznak za zranění ve stříbře, což nás nakoplo a řekli jsme si, že se sem druhý den vrátíme. Druhý den už se žně nekonali, jako by nám nebylo přáno. Po třech hodinách jsme se pomalu dostávali k autu a padl nejlepší nález tohoto dne. Jednalo se o lisovaný odznak. Nejdříve jsem si myslel, že se jedná o přísežnou stráž, ale až po očištění na mě vykoukl neznámí erb s nápisem kolem THAVONAT STIFTUNG. To byli moje jediné indicie, pro pátrání. Nikde žádná značka výrobce, prostě nic. První věc, co jsme se dozvěděl bylo slovo stiftung, což je česky nadace. Další věc, kterou jsem se dozvěděl, byl erb. Jedná se o erb rodu Thavonat von Thavon. A následně jsem se začal dovídat o tomto rodu více a s tím bych se rád podělil i s vámi.

Rod Thavona z Thavonu

První zmínka o tomto rodě je datována roku 1312, což je celkem dlouho. Nosily přídomek „svobodní páni“ (freiherr), což znaméná že to byli baroni. Nalezení místa byl pro mne oříšek, ale zde poradil jeden kolega, že je to u Tavonského jezera (Lago di Tavon) a hned vedle se nachází obec Tavon (dnes součást obce Coredo), což je „okres“ Nonsberg. Již v 15. století mělo několik členů rodu vysoké posty v administrativě: byli to notáři nebo soudní úředníci. Roku 1676 to dotáhl nejvýše Franz Werner von Thavon, když se stal „Hof- und Lehenrichter “ (nejvyšší soudce ? ). Jeho syn se jmenoval Franz Josef von Thavonat a vybral si jako profesi vojenskou kariéru. Dotáhl to na podplukovníka tyrolských zeměbranců. V 16. století část rodu emigrovala do Kalternu (také Itálie). Jejím zájmem bylo také pěstování vína a prodej na čemž vydělal velké mění. Zde však napíši o jiném z tohoto rodu, který na poli válečném nic neudělal, ale na poli lidském ano. Ten člověk se jmenoval Ferdinand von Thavonat.

Ferdinand Ignatz von Thavonat

Narodil se roku 1665. Abych řekl pravdu moc jsme se o tomto člověku nedozvěděl, snad jen že se jednalo o soudního poradce. Přesto udělal celkem důležitou a skvělou věc. Dne 15. února roku 1720 daroval 600 000 zlatníku na přijímání invalidů do nemocnice. Tímto filantropickým gestem založil invalidní důchod ( a je také považován za zakladatele.) Díky tomuto daru na něj bylo pamatováno a v roce 1937 mu na jeho počest odkryli ve Vídeňské nemocnici desku a pojmenovali po něm uličku v nemocnici. Ta nese název Thavonatgasse. Je nutno pouze dodat, že tento filantrop zemřel 8. června roku 1726. Tímto darem právě vznikla ona nadace, která má za následek můj nalezený odznak. Co dodat k nálezu? Nevím, kdy byl vyroben. Podle výroby (lisovaný mosazný plech) počítám s modernějším původem (18.století určitě ne) . Nevím, kdo ho nosil. Jestli zaměstnanci, odběratelé oné dávky, nebo štědří dárci ? Možná se to někdy dozvím, nebo také ne. Je jasné, že se jedná o nádherný odznak, který v zemi přežil celkově bez úhony.

Proč jsme tohle všechno psal. Ani ne z pocitu, že se chci chvástat (i když maliličko asi jo :-) ). Chtěl jsem ukázat začínajícím hledačům (a veteránům připomenout), že nálezem a vložením na poličku to nekončí, ale začíná. Pátrejte po historii svých nálezů. V dnešní době je nepřeberné množství informací, které jsou hlavně na internetu a čekají až je najdete. A když tápete, tak se nebojte slušně zeptat zkušenějších kolegů. Třeba tady na webu ...

P.S. : Jen dodávám, že jsem to zpracovával sám, takže se zde můžou objevit faktické chyby. Němčině moc neholduji (měl jsme jí tři roky) a proto vše berte s rezervou. Pokud máte nějaké jiné informace klidně mi je pošlete nebo napište do komentářů. Budu jedině rád. Mějte se hezky, samé kvalitní nálezy a pamatujte: Lov je cennější než kořist.

S pozdravem Sláva z Písku

ZDROJE:

Familienarchiv Thavonat von Thavon (http://www.provinz.bz.it/landesarchiv/download/thavon.pdf)

Ferdinand Ignaz von Thavonat (https://www.wien.gv.at/wiki/index.php/Ferdinand_Ignaz_von_Thavonat)

Weinausschank in Kaltern im Jahr 1768 (http://www.provinz.bz.it/landesarchiv/themen/901.asp?aktuelles_action=4&aktuelles_article_id=426846)

http://www.viennatouristguide.at/Gedenktafeln/B_GT/T/thavonat_9gtX.jpg

Freiherr Ferdinand Ignatz von Thavonat na obrazu od Martina von Meytens
Freiherr Ferdinand Ignatz von Thavonat na obrazu od Martina von Meytens
Odznak nadace Thanovat
Odznak nadace Thanovat
Erb rodu Thavonat von Thavon
Erb rodu Thavonat von Thavon
Pamětní deska na nádvoří Vídeňské nemocnice z roku 1937
Pamětní deska na nádvoří Vídeňské nemocnice z roku 1937
Coredo s blízkou obcí Tavon na staré mapě
Coredo s blízkou obcí Tavon na staré mapě
Detail odznaku
Detail odznaku
36 hlasů
36 hlasů

Komentáře

Máknul sis, parádní článek 8-)

Zbytečná skronost.Hezky jsi to zpracoval ;-)

Bezva, mělo by to jít na hlavní stránku webu. :-)

Díky všem za chválu a uznání. To vždycky potěší. Když se to adminům bude líbit, tak se tomu nebráním. ;-)

Parádní prezentace a odznak luxusní !!!!!

Někde ho taky mám, ale není kopanej. ;-)

A pídil si se po původu? Jestli jsem se trefil víš :-)

Dobrá práce. ;-)

Dobře napsané, odznak vypadá skvěle na to že byl kdo ví jak dlouho pod zemí. :-)

parádní článek :-)

Takovéto články s historií zpracování nálezu mají smysl ,skvělá práce :-)

Pěkný článek a nález .Ano ,tohle je podstata hledání..........

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru