Klub dobrovolných střelců z Korutan

Krásný dárek již před Vánoci od sousedů z Rakouska

Ahoj všichni, chtěl jsem se s Vámi podělit o příběh na jehož začátku stojí nález mnou určeného čepicového odznaku spolku Kk. Kärntner Freiwillingen Schützenregiment. https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/odznak-dobrovolnici-z-korutan-183979/ Po očištění a hledání původu tohoto odznaku jsem prolezl nespočet internetových stránek až jsem narazil na klubové stránky tohoto pluku. Vyčetl jsem a napsal do výše zmíněného příspěvku informace, které jsem vyčetl. Po několika dnech mi to nedalo a zkusil jsem kontaktovat někoho z jejich vedení, jestli by pro mě nemohl zjistit nějaké informace, odkud, proč a kdy se mohl tento odznáček zjevit na našem území. Nabídl jsem, že tento odznak, jako památka na konkrétní události, by se měl vrátit domů a připomínat tak, že vojáci ve válečných časech byli často velice daleko od svých domovů. Tento návrh byl ze strany klubu přijat a vydal se tedy zpátky odkud cca před 100 lety přišel. Na začátku tohoto týdne, jsem s velikým překvapením dostal email od státního pozorovatele a národního spisovatele z Rakouska, pana Wolfganga Hintereggera, že dostal do rukou příběh tohoto odznaku a pokoušel se zjistit více informací. Bohužel nenašel žádné vodítko, jak se mohl octnout až u Brna. Napsal, že odznak je na 100% z tohoto pluku z let 1915-1918 a nosil se ne jako čepicový ale u hodnosti na límci uniformy (viz obrázek). Dále mě informoval, že bude na památku vystaven v ústředí v jejich památeční místnosti i s informacemi o nálezu, které jsem jim zaslal společně s odznakem. Dále mi do emailu přiložil časopis s veškerou historií těchto vojsk od vzniku, účelu, směru válečných postupů, historických map a dalších zajímavostí až po současnost dění tohoto spolku. Pokud by někdo z Vás měl zájem a chtěl si počíst v němčině, rád zašlu na email. Dále napsal, že jako poděkování zasílají poštou na důkaz našeho přátelství bronzový odznak, který je nošen jako klubový odznak. Ten dorazil dnes. Ani jsem nečekal, že z jednoho nálezu může vzniknout něco takového a jsem rád, že je ještě mezi lidmi dobro a nejen závist a nenávist, jak se všude na netu dočítám z různých příspěvků (to nemyslím tady ale všeobecně :-) ). Přeji tedy Vám všem krásné prožití Vánoc, hodně detektorů, lopatek, rýčů, ultrazvuků, alb na mince atd. pod stromkem, hlavně zdraví a štěstí v Novém roce, protože některé lokality jsou vážně o život, nejen pro svůj terénní reliéf ale hlavně kvůli POKLADŮM zde zanechaným a spoustu nádherných nálezů v příštím roce, které mohou nejen poučit ale třeba i začít nové přátelství.
Nalezený odznak
Nalezený odznak
Fotografie vojáka s odznakem na límci
Fotografie vojáka s odznakem na límci
Souřadnice, místo, čas a nález odeslány do Rakouska
Souřadnice, místo, čas a nález odeslány do Rakouska
7 hlasů
7 hlasů

Komentáře

To je příběh. Velmi dobré a dobře provedené. Od vykopání až do konce. To se dá vyprávět vnoučatům.

Super!
Také ho vlastním, ve sbírkovém stavu, se smalty... Kdysi jsem ji koupil v pozůstalosti s jinými...
Takže tady je špatně v Čepicových, měl by být v Klopových... ;-)

To SirMaik:Pravda pravdoucí, upravíme, doladíme a trochu se I přiučíme.
To nebet: mrknu, počtu a děkuji.
Snažím se o svých nálezech dozvědet co nejvíc, teď mám v merku zjistit něco o medaili nalezené poblíž Malešovic, která se přímo týká této obce a jde o založení jakéhosi válečného klubu z roku 1900.

www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/pametni-medaile-malesovice-1900-187212/

Třeba budou na ouřadě ochotni se trochu pohrabat v kronice,nebo budou vědět hned.

Díky tobě a podobným šťouralům kteří chtějí vědět co našli , se vzdělají i ostatní a snad i v hlavě něco zůstane ;-)
Taky rád pátram... V terénu najde kde kdo, ale pak...?
Smekám před tvým zájmem a přístupem- zasláním odznaku Klubu ;-)

Děkuji, jsem poctěn. Ani jsem zprvu nevěřil, že najdu cokoliv o tomto odznáčku, pak jsem byl nadšen, že ještě klub někde existuje a zkvétá. Nakonec jsem byl úplně mimo, že se mnou i komunikují a sami mají zájem. Prostě bomba. A co se týče odznáčku, rád jsem jej zaslal, doma by radost na nástěnce taky dělal ale jak to tak bývá, po nějaké době už by to byl jen lapač prachu bez účelu. Takhle se dostal, kam patří a může se na něj mrknout kromě zasvěcených i někdo, kdo do toho klubu přijde jen na čumendu. :-D

Dobrý přístup...až tedy najdeš válku nebo gold, tak se hlásím...já ten prach z toho budu utírat rád 8-) :-D :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru