Knofle "B" a "G"

Na naší akci ve Stříteži jsem s několika lidmi konzultoval tyhle knofle ... nejedná se o žádné Bavorsko a podobné nesmysly, ale B je "Bombardier", předchůdce klasických dělostřeleckých knoflů a G je "Garnison" ...

7 hlasů
7 hlasů

Komentáře

Garnisonní čili posádkové jednotky byly vytvářeny již za třicetileté války. Tyto pěší formace přednostně zajišťovaly obranu pevností a posádkových center, ale již tehdy byly některé z nich použity i pro polní službu. Většinou byly zřizovány v síle setniny.1) Stálé garnisonní setniny byly stavěny v l. 1675-1748.2) Od r. 1756 byly k těmto službám určeny třetí prapory pěších pluků,3) pro něž byl až do r. 1769 užíván název garnisonní prapor (Garnisons-Bataillon).4) V l. 1760-1763 vedle nich existoval Rakouský garnisonní pluk (Österreichisches Garnisons-Regiment) v síle dvou praporů, konající posádkové služby v oblastech Dolních a Horních Rakous (Nieder- und Ober-Österreich).

Stabilní garnisonní pluky pocházejí až z období po sedmileté válce. Byly sestavovány vesměs z tzv. poloinvalidů (Halbinvaliden), tj. vojáků starších či pro zranění již neschopných řadové služby, výjimečně z úplných invalidů (Invaliden), tedy vojáků již služby neschopných, kteří byli umísťováni v některé z vojenských invalidoven. Za války tyto pluky neměly tvořit součást polních armád, ale vykonávat pouze posádkovou či pevnostní službu jako v míru. Organisační struktura garnisonního pluku neodpovídala pluku řadovému,5) neboť garnisonní se všeobecně skládal pouze ze 3 praporů.


Více zde: https://www.primaplana.cz/news/rakouske-garnisonni-stabni-a-protidezerterske-jednotky-za-koalicnich-valek/

dobře jelda .... ;-)

;-)no vida,zas o něco chytřejší. :-)taky jich pár mám. :-)

Zajímavé díky. :-)

nemám, ale kdyby, budu vědět... díky ;-)

Zase něco nového a poučného.Našel jsem stejný typ knoflíku asi i ze stejného období na kterém je stejným ozdobným písmem Z.

pokud máte knofle s dalšími písmeny, pošlete mi fotky do mejlu, zkusím je poslat znalým a třeba budou vědět co jsou zač .... ivosvosicka@seznam.cz

krasny příspěvek,mam rad když se dovim něco noveho a tu se to povedlo,díky ;-)

Super,mám jeden knoflík s,,G''-díky za info ;-)
Jelda jede :-D ;-)

Knofle s písmenem F jsou podle mne hasičů - Feuerwehr

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru