Kopytovitý klín

Při cestě z Ořechova.

Ahoj kamarádi. Při cestě domů z pěkně připravené akce v Ořechově jsme se stavili jen tak na blint u jednoho lesa a pole. Někdo šel hledat do lesa a někdo na pole. Já vyrazil do lesa, ale po chvilce mě to zas táhlo na pole. Pěkně se na políčku chodilo, kecal jsem s kamošema a sem tam jsem i něco našel. Pak při jednom kopání krásného a velkého alobalu, jsem si všiml divného kamene na povrchu. Když jsem ho sebral ,tak jsem si říkal, že vypadá opracovaně. Kamarádi mě potvrdili, že by to mohl být pěstní klín. Tak ho posílám . Jinak bude odevzdán do muzea. Henry44

Na délku má 20 cm, šířka a výška 3 cm v nejširší části
Na délku má 20 cm, šířka a výška 3 cm v nejširší části
Spodek upravený do roviny, jen u ostří se zvedá
Spodek upravený do roviny, jen u ostří se zvedá
Zadní strana
Zadní strana
15 hlasů
15 hlasů
Lovec oceňuje

Komentáře

Nechci kazit radost, ale podle mě je to brousek na kosu z předkarborundové doby.... tvarem a velikostí to přesně odpovídá.

Taky mě to napadlo, ale je to dost těžký. Na jedný straně tupý a na druhé do ostří. Rovina je jen z jedné strany a to mě zmátlo , protože by tu kosu museli brousit jen z jedné strany

Popravdě ani ten z odkazu mi nepřijde jako archeo, ale taky jako brousek. Samozřejmě nejsem archeolog, ale brousky se dělaly a dělají z kde čeho. Viděl jsem opukové, mramorové, tak i jiný kamen mohl být použitý vzhledem k místním možnostem. I tvarově jsou různé. Ať už s obdélníkovitým či eliprovitým průřezem, tak i kruhového průřezu ( http://img.radio.cz/pictures/r/folklor/suchacek_jaroslav1.jpg ). Bohužel bez kulturní vrstvy se můžeme jen dohadovat. No ale taky vždy u svých nálezů vidím většinou to "lepší" určení, než mě někdo pučenější vrátí do reality :)

Já byl u toho heč :-P

To Heteropteryx: Dík za tvůj názor, možná máš pravdu. Já jsem srovnával jen podle toho odkazu. Jiný kamenný klín jsem neviděl. Takže asi budeš mít pravdu. Dík ;-)

Neolitická sekera. Nebo možná ten kopytovitý klín, terminologii k tomu přesně neznám. Každopádně to nástroj je. Krásný a hlavně téměř neomlácený kousek.

Jednoznačně se jedná o kopytovitý klín a žádný brousek ;-)

gratulace :)

http://www.muzeum-sumperk.cz/sbirky/muzeum-v-mohelnici/archeologie/kamenne-nastroje/&larticle=3553

Tak to pěkné, co ten deus bere :-D Příště to musíš pořádně odladit :-P o:-)

JJ, pěkný, taky jsem si ho tam na poli podržel...teda ten kámen.. :-D

jindro jak ti to hókalo :-P

to nebude brousek ;)

Zajímavý :-) :-)

paráda gratuluji Henry :)

Pěknej ;-) :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru