Muzeum nacistického barbarství

Henleinova vila.

     Dnes jsem dostal od kamaráda tento odznak a při pátrání po jeho minulosti jsem se rozhodl napsat tento článek.

     Po skončení druhé světové války bylo v Liberci v září 1946 vytvořeno muzeum nacistického barbarství a k tomuto účelu byla vybrána bývalá vila nacistického vládce Sudet  Konráda Henleina. Henlein tuto vilu získal na konci 30. let. Když se pak stal místodržícím Říšské župy Sudety, byla bývalá výletní kavárna naproti přeměněna na strážnici oddílu SS, který Henleinovo sídlo hlídal. Po osvobození byla vila předána zástupcům liberecké osvětové magistrátní rady a okresního výboru Svazu osvobozených politických vězňů, aby zde vybudovali muzeum nacistického barbarství. To bylo po roce příprav otevřeno 8. září 1946.

     V suterénních místnostech byly mimo jiné napodobeny pankrácká cela smrti a sekyrárna, mučírna terezínské Malé pevnosti a hromadná cela. Patro patřilo pietní síni a expozici dokumentující na fotografiích, pocházejících zčásti i z Henleinova osobního archivu, válečné hrůzy a útrapy lidí v celé okupované Evropě. Zahrada se změnila na zmenšeninu dvora terezínské Malé pevnosti.

Součástí expozice byly také osobní věci z pozůstalosti Konráda Henleina. Jednalo se například o součásti jeho uniformy, doklady k čestnému občanství, ale i fotografie a jiné dokumenty s ním související. Památník se za více než osmnáct let existence stal vyhledávaným turistickým cílem návštěvníků Liberce. Zrušen byl k poslednímu dni roku 1964 po vybudování autentické expozice Národního památníku Terezín.

Odznak
Odznak
Vila Konráda Henleina
Vila Konráda Henleina
Konrád Henlein
Konrád Henlein
9 hlasů
9 hlasů

Komentáře

paradni ;-)

Supr :) :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru