Německá „cena útěchy“ pro vojáky z Velké války

Nález mého taťky z louky s popisem vzniku

Když 11. listopadu roku 1918 skončila Velká válka, nejspíše si všichni oddechli od čtyř dlouhých let trvajících jatek. Přesto to pro vojáky německého císařství nebyl úplně vesel návrat domů. Patřili ke straně, která prohrála válku a tak se museli doma obejít bez pompézního vítání a oslav. Možná si to v prvních obdobích nepřipouštěli, ale časem začal sílit ohlas po něčem, co by dokazovalo službu v této válce. Není se divit, takové pamětní medaile existovaly i dříve (viz. dělový kříž za tažení z roku 1813-1814). A proto šli veteráni za vládou a žádali je o založení pamětní medaile za účast ve Velké válce. Bohužel se oficiální medaile nedočkali. Nejspíše díky politickým zmatkům, které v té době ve vládě probíhaly. Možná také kvůli neochotě (když prohráli, proč by měli mít medaili oslavující službu?). V té chvíli se do toho vložil spolek veteránů Kyffhäuser(bund). Jednalo se o veteránský spolek, který byl založen roku 1788 na popud Fridricha II. a zanikl v roce 1943, kdy propadl veškerý majetek NSDAP. Ten podal oficiální žádost říšskému ministru obrany. 19. června roku 1921 byla schválena podoba vyznamenání pro účastníky války. Zakládací listinu podepsal sám Paul von Hindenburg (v té době ještě polní maršál). Jednotlivé spolky informovaly své členy o této medaili prostřednictvím místních novin, kde byla kromě všeobecných informací představena podoba udílecího dekretu a formulář pro vstup do spolku. Cena byla stanovena na 10 říšských marek.

Jak je vidět na fotce, medaile má oválný tvar (30 x 45 mm) a tlustá je asi 2 mm. A originálně byla pozlacená. Na aversu je na okraji vavřínový věnec a uprostřed vlající prapor a pozadí čtyři blesky ( znázorňující 4 roky války ?), nalevo je letopočet 1914-1918 a pod ním holubice(?). Nad tímto zobrazením je nápis psaný gotickým písmem Blank die Wehr Rein die Ehr (Lesklá zbraň, čistá ctnost). Revers medaile je celý popsán. Na horním okraji je napsáno Für Treue im Weltkriege (Za věrnost během světové války) a dolní okraj zdobí nápis Der Kyffhäuserbund. Prostřední část nese nápis Aufrecht u(nd). Stolz gehen wir aus dem kampfe den wir über vier Jahre gegen eine Welt von feinden bestanden Hindenburg (Vzpřímeně a s hrdostí jdeme z boje, který jsme vedli proti nepříteli po čtyři léta, před celým světem, Hindenburg). Stuha se nosila černa s červeným a bílým pruhem při okrajích. Pro ukázku jsem si vypůjčil fotky s původním vzhledem medaile. Existovají i provedení s mečem a miniatura (20 x 10 mm).

Tuto medaili jsme nenašel já, ale můj taťka. Byl to kromě jednoho 5 halíře z první republiky jediný sobotní nález z jedné louky. Nikdy jsem o něm neslyšel a tak jsem se díky němu něco přiučil. Má svou historii. Dokazoval, že jeho nositel prošel nejhorší válkou, kterou lidstvo vyvolalo.

Bohužel za nejhorší byla brána pouhých 21 let.....

Kdo ho nosil a jestli byl ztracen nebo vyhozen bohužel nevím a asi se nikdy nedozvím.

ZDROJE:

http://forum.valka.cz/topic/view/79872/Pametni-medaile-pro-ucastniky-valky-1914-18-spolku-Kyffhauser

http://www.u-norka.cz/?page_id=895

Taťkův nález (avers)
Taťkův nález (avers)
Taťkův nález (revers)
Taťkův nález (revers)
Původní podoba (avers) Foto z : http://forum.valka.cz/topic/view/79872#292941
Původní podoba (avers) Foto z : http://forum.valka.cz/topic/view/79872#292941
Původní podoba (revers) Foto z: http://forum.valka.cz/topic/view/79872#292941
Původní podoba (revers) Foto z: http://forum.valka.cz/topic/view/79872#292941
Původní podoba se stuhou a odznakem frontového bojovníka Foto z: http://forum.valka.cz/topic/view/79872#292941
Původní podoba se stuhou a odznakem frontového bojovníka Foto z: http://forum.valka.cz/topic/view/79872#292941
14 hlasů
14 hlasů

Komentáře

Miluju nálezy s příběhem. Pěkne jsi se toho zhostil. Díky.

moc pěkně zpracováno.
díky :-)

Super ;-)

Zajímavý počtení. ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru