Pradědové

Už když jsem byl malý, pamatoval jsem si, že babička s maminkou mi ukazovaly fotografii pradědy ve vojenské uniformě. Tehdy se mi moc líbila, protože tam měl i meč. Teď když už jsem větší, vím, že to nebyl meč ani šavle , ale nejspíš bodák.

Asi před dvěma lety jsem se rozhodl, že pro svoje čtyři syny trošku zdokumentuji jejich předky. Mimo jiné jsem od maminky dostal také již zmiňovanou fotku a od její sestřenice mi ještě sehnala fotku pradědy druhého. Třetího - tu kabinetku- jsem dostal od své tety z otcovy strany. Abych v tom při psaní neměl moc velký zmatek, tak k fotkám přidám křestní jména. Děda Albín je ten v té tmavé uniformě, Jan před stodolou a Štěpán na kabinetce z ateliéru. O vojně nebo vojenské kariéře Albína a Jana nic nevím. Jenom z druhé strany Janovy fotky je jeho psaní, datované r. 1916. Štěpán, co vím z vyprávění svého táty byl ve válce v Rusku a tam také padl do zajetí. Přežil jako jeden z mála z jeho jednotky. Když se ho táta jako malý na válku ptal, nikdy o tom nechtěl mluvit. Co vím od jiných lidí, měla nebo má to tak většina účastníků bojů světových válek. Chtěl bych poprosit všechny co se v tom lépe vyznají o podrobnější informace k uniformám na fotkách. Dědové Jan a Štěpán mají uniformy podobné jen s rozdíly v líncích a opasku /Jan má úplně obyčejný, Štěpán má s orlicí/.U Albína jen předpokládám , že se jedná o uniformu vojenskou, vůbec nevím. Má ostruhy , na límci hodnostní označení, na pravé straně odznak, kulatou čepici a šavli. Předpokládám ,že jeho fotka je z předválečného období, protože je na ní hodně mlád. Za války už měl ke čtyřicítce. Za všechny info předem dík. Gulliver
Děda Albín
Děda Albín
Děda Jan
Děda Jan
Druhá strana Janovy Fotky
Druhá strana Janovy Fotky
Děda Štěpán
Děda Štěpán
a druhá strana
a druhá strana
12 hlasů
12 hlasů

Komentáře

Spousta lidí dnes ztratila své kořeny.A další generace už nebude vědět vůbec nic.Takže chránit. ;-)

Genealogii si šetřím na důchod, ale takovejhle materiál teda nemám. Závidím ti takovéto podklady. Paráda. ;-)

steelfalco:Je to jen část podkladů, i když tyto fotky jsou z těch nejstarších. Mám třeba taky rodný list jedné z mých prababiček. Tyhle fotky jsou tady, protože sem tak trošku patří a souvisí s tím co hledáme, někdy nacházíme. :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru