Pro všechny kolegy,prosím čtěte pozorně.

Co k tomu dodat drazí kolegové,snad jen už aby to bylo za mnou.Jinak konečný verdikt obdržím do dvou až tří týdnů,poté vás budu znovu informovat. Mějte se zatim všichni moc fajn,zdraví Jednorukey

6 hlasů
6 hlasů

Komentáře

Ahoj všem. Z nálezů jsem to musel přesunout do klubu. Tohle tam nepatří. Každopádně by mě zajímalo, zda je to archeologická lokalita?

Jednorukey - to nejni první případ co řešíš s policií ,viď ?
Jak to dopadlo s Patnáctkou?

Máš neuvěřitelného pech bo pritahuješ pozornost nesprávných lidí.
třetí varianta někdo tě má v hledáčku.

O žádnou archeologickou lokalitu se nejednalo. Katastrální území Jetřichov, parcela č. 1153/2 -

https://nahlizenidokn.cuzk.cz/ZobrazObjekt.aspx?encrypted=O0SaXR86wc_0ixhkLaVYtauKczlMxYKDyWJEGC8sGolE6OLqz4wRUnSHmcNMCu370Ri28cLoLce_wOgYCiYPXj2SKx3qwtUasMpmjKNQBaiTBBrjGyiDMUGQJVHQSJJL

Mělo by to být ona ta dotyčná parcela:

https://nahlizenidokn.cuzk.cz/ZobrazObjekt.aspx?encrypted=RJPvVNarmf3kPpfrCVeYOf2-Pg2CGq9cTD_RsFB6VQU_KK1GIB5hNanmVod-6aQWt8ROrLLO8-RbaZ8wACBRwuAhfCBdZoywmwdXEgARdR1RNZIwNZ_gXQDzN7hXEljz

Pak tomu tedy moc nerozumím?

Vždy je to na udání. Ale stále mi nedochází, proč by pole bez archeologocké lokality dělal pamáťák? Navíc je to v majetku obce zapsané jako orná půda. Tak nevím, bylo to oseté a vadilo to nájemci? Obec tam asi nehospodaří. Opravdu netuším, je to divný.

Může to být nějaké celkové posouzení k tomu co všechno doznal, a tam to třeba správní orgán "musí" posuzovat přísněji. Osobně jsem velice zvědav na to, jaký trest padne. ...

Pokud jsem tomu dobře porozuměl, je to na popud PČR Královéhradeckého kraje.
Obávám se že po nedávném průseru s rozkopaným hrobem na bojišti 1866 bude v působnosti policie HK těhle případů přibývat. Jeden ze závěrů tehdy byl informovat PČR aby proti detektorářům začala zasahovat.

Jako, ptát se na majetkové poměry aby podle toho určili výši sankce? Nemám slov. Každopádně držím palec.

Možná to jde ještě zachránit, ale tentokrát už opravdu s právníkem. Udělat ze sebe blbečka, že jsi nerozuměl otázkám a zažádat o další jednání. Právník si vyžádá spis k nastudování a nachystá obhajobu. Přiznání, že porušuješ zákon, o kterém ani netušíš, že existuje označit za vynucené atd... Prostě bojovat, nic špatného jsi neprovedl! Tohle ti darmožrouti nesmí vyhrát už z principu!

Držím pelce, ať to smetou ze stolu. A souhlasím s Argill. "Je to nesmysl, nic jsi neudělal a oni tahaj paragrafi" Jestli by jim tohle vyšlo, tak to pak budou uplatňovat na nás všechny... Když, jim neseš, do muzea bron, tě výhodně, že toho mají dost, že jsi to měl nechat radši na poly, zničit zemědělcema... a za hřebík by tě honili!!!

Já pořád nechápu, čeho se měl dopustit?

no ty paragrafy jsopu přece napsaný v tom zápisu

Já v nich nevidím žádný v kterém by bylo napsano že nesmím používat detektor kovů a asi by mi ho ta paní úřednice musela ukázat.

Podobná kriminalizace vede všude a vždy jenom k zatajování nálezů, vyprávění pohádek o ztracených klíčích, snubních prstýncích, upytlačných ptácích a hledání kroužků atd. tak nějak se to periodicky opakuje. Všemocný úředník si došlápne ... tak uvidíme co s toho vyleze.

P.S: jenom aby bylo jasno, v žádném případě tady nechci obhajovat nějaké vykrádání archeologických lokalit, nebo zatajování nálezů. Já jsem naopak přesvědčený, že by se mělo zveřejňovat vše, jelikož i ze šrotu často vypadne neskutečná věc. Ale tohle mi prostě přijde jako šikana.

no já si myslím,že ta paní to prostě na něj tak trochu navlíkla s tím,že prováděl archeologický průzkum(slovíčkaření) no a on vše odkývnul.Osobně si také myslím,že nic neudělal,ale víš jak to,kdo chce psa bíti,hůl si vždy najde.To,že jednala PČR,tak jak jednala bych ještě s jistou nadsázkou pochopil,ale nechápu proč to řeší pamatkáři.Vážně tomu zcela nerozumím

když se dívám na ty otázky úřadu,tak se ptám zda vůbec je v jejich kompeteci se takto vyptávat,např.na jeho mzdu atd.No a ty odpovědi jso vlastně plný souhlas

Otázka ohledně příjmů to celý staví do jasnýho světla. O vině bylo předem rozhodnuto a jedná se pouze o výši pokuty. Strašná fraška, nedal bych jim ani tlustý od šunky...

Stál tam chudák jak Kozina nebo Horáková

Psal jsem teď zrovna kolegovi. Nečekal jsem, že Jednorukýmu budou klást takové otázky. Myslel jsem, že s ním nejdřív hodí řeč a pak to rozumně sepíšou. Takhle mi to připadne, jak u výslechu a teď mě mrzí, že jsme mu toho právníka nevnutili. Když bude nejhůř, tak se doufám dáme nějak dohromady a nějak mu pomůžeme.
Zrovna Jednorukej je takovej dobrák a jednají s ním, jak kdyby provedl něco špatnýho.

Právník už měly být na na tomhle "pohovoru". Normálně tam Jednorukýho grilovali.
Je lepší zaplatit 20 litrů za právníka než pak mega. A hlavně by si pí. Baudišová nebo jak se jmenuje rozmyslela řešit takové blbosti.

První věc je, že kolega Jednorukej je klasickej příklad vyjukanýho slušnýho člověka, který se v dobré víře snažil věc řešit slušně a čestně. Jelikož není žádnej protřelej gauner a netušil jak funguje srážka s byrokracií, tak odpovídal po pravdě. Stalo se.
Druhá věc je, že úřednice nejednala na základě svého rozmaru, ale na popud PČR. A teď se nabízí otázka za zlatého bludišťáka, která by nás měla zajímat nejvíc - na čí popud jednali policisté.
Úřednice nemůže celou věc smést za stolu, jelikož musí výsledek předložit nadřízeným a i ona si musí svoje místo v kanceláři zasloužit. Takže v téhle situaci už záleží na tom, jak dopadne výsledek. Buď to skončí symbolickým trestem v řádu stokorun a nějakým tím ,, bu bu bu" v což doufám a nebo bude muset kolega Jednorukej za pomoci právníka zabojovat. Ale to se dozví až na základě rozhodnutí Památkového úřadu.

Slušnej právník tohle sfoukne za bůra. A v tomto případě dám radši bůra právníkovi, než pětikilo úřadu. Nevím, proč by mě měl někdo pokutovat a dělat bububu, když jsem nic neprovedl. Nedávno jsem projel semafor na oranžovou. Rozjeli se za mnou švestky na majákách, odstavili mě a že prej mám tu červenou za bůra. Asi půl hodiny jsem jim vysvětloval, že jako řidič z povolání na červenou nejezdím, takže viděli špatně. Až když jsem začal vytáčet číslo GIBS, tak najednou vyměkli a že prej to vyřešíme domluvou :-D Jelikož patřím mezi lidi, kteří celej život makaj a stát si od nich pouze bere, tak mě tahle buzerace navíc začíná těžce srát a bez boje nedostanou ani floka...

Argill, tvá příhoda je sice hezká, ovšem tohle se už dostalo k přestupkové komisi. Ta provedla výslech a kolega odpovídal, tak jak odpovídal. Já bych to na místě taky řešil jinak, ale nestalo se tak. Teď už je pozdě řešit co by bylo, kdyby bylo. Teď je potřeba řešit situaci jaká je.

Nic takovýho. Až přijde výsledek, okamžitě se odvolat ( pokud to ovšem půjde) a pak celý znova a pořádně, viz můj první koment. I kdyby kolega jednal v rozporu se zákonem, určitě se najde dalších deset, který ho budou chránit. Ale to už je práce pro někoho jinýho...

Pouze sleduji, nevstupuji ale jednu věc tady s dovolením napíšu. Cemente, ty jsi hodný člověk!

tady se můžete podívat jestli není ve vašem okolí nějaká ta archeolokalita :-D
http://www.archeolog.cz/mapa/

Už toho taky nechám. Jen ještě pro kolegu Jednorukey: Už žádný přitakávání. Jsou to zloději s kulatým razítkem. Když ti bude někdo vykrádat auto, taky mu nepřineseš klíče. Přeji mnoho úspěchů! ;-)

Argill - tak nějak jsem to myslel. Teď je potřeba počkat na výsledek a podle toho postupovat dál. Jestli nám dá Jednorukej vědět jak to dopadlo, tak se snažit pomoci.
A pak podle situace nastupuje Cementova varianta. Odvolání a právník.
Věřím že i na toho právníka se tady alespoň z části složíme a všechno se dotáhne k dobrému konci. Pro důchodce by to byla velká částka, ale když dá pár lidí po pětikilu (pět krabiček cigaret, 20 piv, 85 patron do pistole) tak to většinu z nás nezruinuje a kolegovi to moc helfne ;-)

na pokutu bych nepřispěl, to je jen uznání viny... ale na právníka klidně litr pošlu.... pokud se jen zaplatí pokuta, budou následovat další...pokud to právník vyhraje, tak je to pro příště důležitej precedens ....
nejhorší je, že se takhle cvičej na slušným klukovi...
bylo by dobré mít také spolupracujícího archeologa a získat od něj vyjádření, že odevzdáváš nálezy včetně nálezovejch informací...

No a pak zavolej PCR k delostrelaku nebo jine munici. To budes muset mit poradny koule. Kdyz se deje toto. o:-) o:-) o:-) nejak tomu nerozumim,nekdo ho videl na poli a udal ho a nasledne mu prislo predvolani k podani vysvetleni nebo ho na tom poli legitimovali policajti?



Cement - kamaráde, nebyl bys sám. My dříve narozeni jsme byli jinak vychováni a proto to v případě kolegy dopadlo jak to dopadlo. Nejdříve zásah policie a následně inštanc z památkové péče. Není divu, že se Jednorukey sesypal a vyklopil i to, co by druhý den neřekl. Jářku, kdyby do kanceláře předvedli týpka s dredama a s jointem v koutku, dopadla by hercbaba jak pověstní sedláci u Chlumce.

Kolego Jednorukey, ať ti to dobře dopadne. Jinak naložím valník hnoje a jedem na Pivovarský náměstí do Hradce protestovat ;-)

na to náměstí jedu také,snad se vejdu na povoz :-D
počkáme jak to dopadne a s případnou pomocí na právníka souhlasím a pomůžu

Cement - chtěli jsme jet na ten čundr, tak pojedeme s krosnou hnoje do Hradce ;-)
Snad není paní úplně negramotná a dojde jí, že má před sebou obyčejného slušného člověka a ne vykradače pyramid. Věřím, že to nakonec dopadne i bez hnoje.

no zatím se tu řeší jen coby kdyby,ani nevím jak to dopadlo tak 2-3 roky zpátky,nějaký detektorář snad dostal pořádný flastr že chodil na Mácháči po pláži a taky ho chytli a že by to byla nějaká archeolokalita??

Mácháč je archeo pár excelán. Založeno císařem Karlem. Na ostrůvku pozůstatky tvrze Myšlín, pod hladinou u hráze zbytky středověkého stavidla a na dně pozůstatky několika vesnic.
Tenkrát to skončilo tuším dvěma tisíci naístě. Ale už si to moc nepamatuju.

a na to jsi přišel kde že je Mácháč archeolokalita? na ty ostrůvky je zákaz vstupu tak jako tak a celé to asi vzniklo tak že se tam pár chlápků s detíkama málem popralo o "teritorium" na plážích a policajtům došla trpělivost ;-) 8-)

To co popisuješ se odehrálo když byl Mácháč vypuštěný a pár nadšenců šlo pročesávat dno. Jenže netušili že tam sám Velký Sediment jehož jméno nesmí býti vysloveno dělá dokumentaci toho stavidla. Pak následovali policajti a konfrontace na místě činu. Vedoucí archeologické sekce muzea v České Lípě verzus pár nadšenců v maskáčích s detektorem. Jak asi myslíš, že to dopadlo. Byl jsem tam tenkrát na vandru a procházeli jsme kolem. A to se s Velkým Sedimentem znám z doby kdy dělal na Krtole první archeologické průzkumy a ještě byl normální. Dneska bych ho s detíkem nechtěl potkat.

Loner,s tím klukem jsem o tom mluvil.Vyšel z toho za pár kaček ale byla snaha z něj udělat odstrašující případ.Příští rok tam hledal jen policajt a archeolog.ale to neznamená že ted to musí dopadnou stejně.Tady byla volána pčr takže to musela řešit.Její jednání je pochopitelné.Dostala to pani tak to musí taky řešit. Má 2 možnosti-Využije svoji moc a může mu dat i ty 4 mega pokuty což by bylo už hodně za hranou lidskosti,protože pokuta má mít výchovný charakter ale toto by bylo likvidační navíc by to postihlo celou rodinu což je kolektivní vina a vracíme se někam kolem roku 1940-Gebels.Druhá možnost je zamyslet se nad tím co provedl.Kdyby raboval na archeolokalitě tak by se ho tu ani nikdo nezastával a jakýkoliv trest by si zasloužil.On byl na poli které archeo není a jelikož je to orná půda tak hledá jen v orné hloubce takže nemůže poškodit žádné nálezové okolnosti u případného nálezu.Archeologové na to pole nikdy nevkročí pokud nebudou mít informace že se tam něco nachází.Nějaký mědák je určiě nezajímá a kdyby tam našel něco archeologicky zajímavého tak by to určitě odevzdal a tím přispěl k poznání minulosti.Bylo tady a i ve světě už hodně případů že někdo našel něco zajímavé mimi archeo a jsou to nálezy velké hisorické hodnoty ke kterým by se archeologové nikdy nedostaly. Vyjádření paní by mnělo vypadat nějak takto.Pan J. byl přistižen při hledání detektorem na pozemku který není archeolokalita,pozemek je orná puda takže nemohlo dojít k poškození jakéhokoliv případného nálezu. Pan J. má snahu spolupracovat s příslušným muzeem Takže jeho případný nález může být pro společnost jen užítečný,.Z archeologického hlediska žádnou škodu nemohl spůsobyt a ani nespůsobyl.Jediný kdo by mohl vyčíslit nějakou škodu je majitel pozemku a ten by se mněl obráit na občansko právní soud.

teda medis za 👍👍👍

tvl medis tady chudákovi jednorukýmu nabízej právníky v rozmezí 5 až 20 tisíc kč a ty to tady vyřešíš v jednom odstavci :-D :-D :-D

Tak by to mělo vypadat :-/

ono se to lehce řekne. Každej se hádat neumí. Já byl takhle taky takhle ale nebylo to s detektoringem. Prostě já, úřad a protistrana. Šlo o nějaký majetek, to je jedno. Přišel jsem tam jak nazdárek, a byl to úřad,ne soud, měli tam právníka, já tam přišel jak tydýt a usmažili mě fest a o věc jsem přišel. Nechoďte na úřady nepřipraveni. Ale zase nevíte kdo koho zná.
Když bude J. klást odpor a někdo, ať už úřednice, archeolog či majitel pozemku bude znát prokurátora tak to může být horší. Prohledaj ti i barák a jak něco najdou, co bude vyzvednutý arch. nález, tak tě osolej. Závěrem. S úřady není sranda, viz Kafka Proces. Přispěju ti taky rád, když to bude kur.a mastný. Vždy to všechno vodsere nějakej dobrák, co hledal někde kde stejně nic není a toi co to vykrádaj na jihu moravy si kradou dál. To je život.

Loner,to sem došel ze sklepa,tak mi o pálilo :-D

medis- :-D :-D :-D
odysseus-to znám taky člověk od někud příjde a rozleží se mu to v hlavě...tohle jsem neměl říkat,tohle jsem měl říct jinak,na tohle se zeptat...v tomto případě se mohl jednorukej asi taky lépe připravit,měl na to dost času,já osobně bych se hned mezi dveřmi zeptal-já jsem hledal na archeolokalitě? ne? tak co po mě teda chcete? pokud by byla odpověď ano tak bych se ptal dál-byl pozemek nějak označen že jde o archeolokalitu? lze si zjistit z volně přístupných zdrojů že se jedná o archeolokalitu? atd.....no každý jsme holt jiná nátura a tento případ alespoň poslouží ostaním kdyby se dostali do podobné situace ;-) 8-)

Jednorukej, přeju pevné nervy a na případného právníka taky přispěju. Pokuta patrně přijít musí, vzhledem k věcem uvedeným ve výpovědi, otázka je, co dál. Pokud bude velká, tak samozřejmě varianta "odvolání a právník". Pokud bude symbolická (řekněme do tisícovky), tak to svádí k tomu, že nad tím člověk mávne rukou, je rád že vyvázl relativně lacino a dál to neřeší - ALE: budeš mít dohledané. Protože pokud by tě někde chytili podruhé, tak je to recidiva a postih už by asi byl citelný. Nevím popravdě, co bych dělal na tvém místě, asi bych se maximálně snažil dosáhnout osvobozujícího verdiktu, ale lehko se to píše nezainteresovanému... Každopádně držím palce.

No a pro mě osobně to znamená, že pokud se dostanu (nedejbože!!!) do podobné situace budu mít přichystanou výpověď a budu na ní trvat za všech okolností : Nedělám žádný archeovýzkum, nejsem totiž na archeolokalitě, s detektorem není zakázáno chodit (ani není zakázáno kopat do země, nesmíš jenom cíleně hledat a kopat nic staršího než 70 let, tuším). Hledám barevné kovy, klíče, novodobé cetky. A ano, může se stát, že najdu něco staršího (ono asi stačí, když tě chytí s prvorepublikovým deseťákem a nějaký blb bude na koni) - a tady mám zákonem danou lhůtu na odevzdání příslušné instituci a potvrzení muzea, že jim věci nosím.
Protože pokud tento případ úřady vyhrajou, je to začátek konce volného hledání...

A pro ty, kteří pořád brečí jaký jsme to pronárod bonzáků, doporučuju vyjet s detektorem někam za hranice, do "vyspělé a neudávací" kultury ( Německo, Rakousko, Francie atd.) a zkuste začít mávat na poli - dávám vám tak hodinu...

krt - pěkně napsané, souhlas. Hlavně s touto větou "Protože pokud tento případ úřady vyhrajou, je to začátek konce volného hledání..."

Dobrý den,
rádi bychom přispěli do diskuse z pohledu archeologa a trochu zklidnili emoce. V tomto případě přijala oznámení policie. Jestli někomu vadil detektor nebo čistě to, že někdo chodí po poli bez svolení, nevíme. Tím, že celou věc někdo ohlásil, dal se do pohybu proces úkonů, který má konkrétní pevně dané náležitosti a kroky. Policie i úředník, kterému byla věc přidělena k vyřízení, jen dělají, co musí. Není důvod si na nich vylévat zlost.

V diskusi se tu píše, o přímluvě archeologa a odevzdání nálezů. Aby do celé věci mohl archeolog zasáhnout, potřeboval by nálezce nejprve alespoň trochu znát. Škoda že v tomto případě ani po deseti letech hledání ke kontaktu nedošlo. Opravdu není nutné se většiny archeologů bát. S telefonním číslem na archeologa, se kterým se znáte, nějaký čas s ním spolupracujete a vytvořili jste si základní vzájemnou důvěru, se na poli podobných situací obávat nemusíte. K celé téhle nepříjemnosti by vůbec nemuselo dojít.

Podle toho, jakým způsobem se celá záležitost vyvíjí, není právníka v tomto případě třeba. Není cílem z hledače dělat odstrašující případ. S hledačem jsme v kontaktu, řešíme možnosti spolupráce, předání nálezů a snažíme se vše rozumně vyřešit.

Miroslav Novák a Pavel Horník
Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Tak to je dobře, že je to s rozumem řešeno....
Ano, spolupráce s archeologem je u tohoto koníčku základem.

Děkuji za vyjádření.

archeolog_HK: Pánové děkuji za reakci. Bylo to myslím potřeba. :-)

V takové rozuzlení jsem doufal. Bylo by výborné tenhle nick zachovat, aby se dalo případně kontaktovat přímo z těhle stránek. Hodně lidí proceduru hledání telefonů a vyptávání se na konkrétní osobu nepodstoupí. Ale pokud by šlo komunikovat přímo ze stránek Lovce pokladů (dotazy, fotky.....) bylo by to možná věci ku prospěchu.

archeolog_HK - jsem rád, že se to takto vyvíjí. Je dobře, že jste se tu vyjádřily, dík ;-)

lumberjack-já jsem taky pro,pokud by měli uvedení pánové archeologové zájem mohli by tady mít třeba svoji "rubriku" kde by posuzovali,nálezy případně odpovídali na dotazy a podobně,bylo by to prostě super a určitě by ušetřili i spoustu práce svým kolegům archeologům,neboť spoustu lidí sice z dobré vůle ale neznalosti utíkají s kdejakým "kusem drátu" do muzea ;-) 8-)

Za sebe taky děkuji za vyjádření panu Novákovi a panu Horníkovi.

Myslím si, že je mnohem víc věcí, které nás spojují, než rozdělují. A mělo by to tak zůstat.
A co se týká konkrétně tohoto případu s kolegou "Jednorukým", tak by bylo opravdu nešťastné, kdyby to mělo zle dopadnout. Jako precedens i konkrétně pro tohoto kolegu hledače.

Poděkování archeolog HK určitě ano ale pokuta pravděpodobně stejně padne. Čímž se Jednorukej stejně nikam neposunul. A jak tu psal lumberjack nepochopím ,že lidi neodevzdávají archeo jen proto že jsou líní si najít kontakt na příslušné muzeum.

výborný přístup! Určitě muzeum získalo dalšího nadšence. Perfektní!

Ano, máte pravdu. Pokuta asi nějaká padne. S tím nic neuděláme, ale očekávám ji spíš v symbolické výši. Úřady vždycky budou víc svázané úředními postupy, ať chtějí nebo ne. Jde o to, aby se tam podobné případy vůbec nemusely řešit.

No a to je bohužel to, co jsem psal výše - tohle není pro kolegu výhra, ale prohra. Protože pokud bude hledat dál a bude opět přistižen, bude pro úředníka i policii recidivista a trest (který musí přijít, že..) bude možná likvidační. A proti úřednímu šimlu mu nepomůže ani rota archeologů...

Ok ale proč pokuta ,byť symbolická když se nejednalo o archeolokalitu? Nebo to je za tu přezku co je vložena pod protokolem? Možná by Jendnorukey něj k tomuto nějaké vyjádření.

Proti úřednímu šimlu bojovat vůbec nemusíme. I úředník má stejný zájem nemuset takové nepříjemnosti řešit. V tomto případě je kámen úrazu, že jsme se za těch deset let hledání vůbec nepotkali. V okamžiku, kdy se spolu domluvíme na spolupráci, která má v Královéhradeckém kraji oficiálně uznanou podobu, pak při respektování základních pravidel žádný příští přestupek nastat nemůže.

Archeologické lokality jsou vymezovány ani ne tak kvůli hledačům, ale kvůli územnímu plánování a stavebnictví. V tomto směru se celé území ČR chápe jako území s archeologickými nálezy. To neznamená, že všude nálezy jsou, ale mohou být. Od toho se odvíjí takový dost upjatý právní názor, že detektorová prospekce je všude archeologickým výzkumem. To samozřejmě naráží na realitu. Většina archeologů si je vědomá, že nemůže být u všeho a všechno hlídat. Jediným východiskem je, že ve volné krajině hledat lze, ale hledač by měl v případě potřeby umět prokázat, že zná základní pravidla a ví na koho se obrátit, když něco najde. Když bude mít po ruce číslo na archeologa, se kterým se zná a který mu to může potvrdit, pak je všechno v pořádku. Na archeologických lokalitách je to jiné, tam je to archeologický výzkum jednoznačně a hledání by mělo probíhat jen po předchozí domluvě.

Jak jsem tu vždy psal, spolupráce a konzultace s archeologem je základ tohoto koníčku, protože jen tak lze získat znalosti a nepoškodit vzácné nálezy...
pokud takový najdu, hned volám a nejlépe se domlouvám na osobním vyzvednutím archeologem, pokud to není možné, tak provádím pořádnou fotodokumentaci vyzvednutí a používat GPS je také samozřejmostí...

jen nesouhlasím s pokutou, ač symbolickou, dá se to vyřešit určitě domluvou a poučením, však to kolikrát i policie v dopravě často dělá...
není nutno vychovávat vždy finanční sankcí ale právě lidským poučením... ještě k tomu, když kolega "jednorukej" není žádnej gauner....
zvažte ještě tuto možnost, protože finanční pokuta je v tomto případě prohra nás všech...

Děkuji

pro Cement

V nedávné době, jsme takovou situaci řešili. Hledač se kterým spolupracujeme na velmi dobré úrovni, jel na dovolenou do jiného kraje,chtěl si vzít sebou detektor a hledat. Oslovil jsem kolegyni z místního muzea, vysvětlil ji, za jakých podmínek fungujeme. Kolegyně s hledáním souhlasila. Oběma stranám jsem předal kontakt. Vše proběhl hladce a oba strany si spolupráci pochvalovali. Navrhuji vám stejný postup. Pokud máte "svého" archeologa v muzeu UH, nechť se ozve. Pak se domluvíme spolu. Pavel Horník

Rozumím a plně souhlasím. Nejsem, ale tím, kdo může v tomto směru něco zvažovat. Rozhodnout to nemůžu. Poskytl jsem veškeré polehčující okolnosti a bylo mi řečeno, že vše proběhne nejmírnější možnou cestou. Přiznám se ale, že nejsem natolik znalý správního řádu, abych odpověděl, jaké varianty připadají v úvahu. Na druhou stranu, když špatně zaparkujete, také to neznamená, že na Vás hned někdo bude pohlížet jako na gaunera. Někdy vám prostě vyměří nějakou symbolickou pokutu a ještě se omluví, že míň už to opravdu pro ten typ přestupku nejde. Věřím, že to žádná pohroma nebude.

Tak to by mohlo dopadnout jen domluvou. Mám dojem, že tam není minimální pokuta, ale ,,až do výše" , takže řešení domluvou je možné.

Problém je,že pokud padne pokuta,může být a bude muset být udělena každému hledajicímu,protože pokud nehledal na archeolokalitě,tak čeho se dopustil?Samotného hledání?V tom je ten kámen úrazu.Jinak velké poděkování do HK.

carpathian, skvěle shrnuto. Přesně tak. Není třeba panikařit. Nežijeme v ideálním světě, takže tu a tam se něco nepovede, ale obecně existuje velká vůle domluvit se po dobrém. Díky
Zdraví
Miroslav Novák

Tak to dopadlo hůř než jsem předpokládal. Místo, aby se Jednorukey stal mučedníkem a doufal, že jednou bude amnestován se bude muset zavázat ke spolupráci a stane se pomocníkem a spolupracovníkem, na kterého si už jen tak někdo nevyšlápne.

No ty vole, tahle doba tu už ale jednou byla, néé?

To namor: já jsem Romane docela doufal, že od chvíle, kdy jsi dal ten brakteátový depot a několik dní pobyl s archeology v terénu jsi pochopil, že tedy kopeme všichni za stejnou věc?

Marku, nikdy nebudou všichni jednotného názoru, to by ani nebylo dobře a nikdo z nás tak naivní není, aby si to myslel.

Nemůžu si pomoct, ale tuhle diskusi skutečně louskám se smíšenými pocity. Jednorukey jel svou lajnu, neodevzdával ale i tak to je slušný člověk. To, co je mu zde podsouváno, je teda síla. Já myslím, že to nemá s tím naším polem až tak společného. Třeba si to ale myslím sám a blbě.

Tohle není žádná věc názoru. Ale prostě toho, zda budeš nebo nebudeš dodržovat zákony. Samozřejmě, je problém, že by se vlastně měly dávat i všechny novověké věci. A přitom o většinu nikdo nestojí. Pokud se ale jedná o pravěk, kde nejsou žádné písemné zprávy... nezlob se, ale tady není o čem diskutovat.

Vždyť já už mlčím jako hrob ;-)

když já to taky nechápu viz poslední Kvašákův koment...Jednorukej nehledal na archeolokalitě,nezatajil snad žádný nález který by měl odevzdat a přesto dostane pokutu byť symbolickou? za co tedy? že chodil po poli a hledal?

Jednorukej byl obviněný že prováděl nedovolený archeologický průzkum. K tomu se do protokolu přiznal a hrozila mu pokuta v řádu bžilionu. Chlapi z muzea se do toho vložili a snaží se to stáhnout na minimum. V téhle fázi se s tím už nic víc udělat nedá.

aha už to chápu-když budu hledat na sousedovi poli přijede policajt a já mu řeknu že provádím archeologický průzkum tak mě asi nahlásí na příslušný úřad a bude mi hrozit pokuta až 4 míle je to tak? :-D

Úvaha nahlas: že se odevzdává archeo o tom není potřeba diskuze. Ale Jendnorukey hledá cca10let, za tu dobu ani jeden kontakt na archeologa nebo muzeum a hned je to přitěžující okolnost. Archáči HK se přimluví , super ,ale stejně tam stín obvinění zůstává a pokuta bude protože PČR to řešila. Co se tady uvedlo v komentářích výše tak kdyby byl aspoň jeden odevzdány nález ,mohlo se to vyvíjet jinak. Já jako začínající hledač který nebude mít žádný archeo nález předaný muzeu nebo kámoše archeologa tak jsem v podstatě v černé zóně jak si archeologové člení detektoráře. Budu tedy každou hledačku trhnout jestli někdo na mě nezavolá pomáhat a chránit. Naštěstí jsem jedno archeo našel a odevzdal ,tak jsem asi v tzv.šedé zóně a možná bych už mohl po případné konfrontaci argumentovat. Ale co úplný novic? " Ještě nemám odevzdané archeo tak jsem v p....?
Co bylo psáno včera archeolog HK: celé území ČR se chápe jako území s archeo nálezy. A v podstatě je dobré nahlásit místnímu archáči " Hele Franto jdu hledat tam a tam, posvětíš to a kdyby něco tak buď na telefonu ? " To je prostě taková oznamovací povinnost a to už je trochu svazující.a dost možná by byla i dost otravujici pro archeologa až mu x krát za den bude volat x detektorářů.

Nejhorší je to že chodím hledat i železité meteority to snad mohu ale vymluvit se na to je blbost páč je to vzácnost a většinou najdu různé druhy artefaktů pokud je to archeo dávám info.archeologovi tak snad to dělám dobře páč dopadnout jako kolega nic moc a to i přesto že nevím kolik času mi zbývá mám rakovinu a je to pro mě relax ani nevíte jaký a chci tu něco najít a nechat pro všechny s mým jménem v Muzeu já se skrývat nepotřebuji třeba budu mít štěstí to dokázat a hlavně zapomínat na nemoc v přírodě a poli doma to moc nejde ani v práci držím palce kolegovi :-P🐀

Ku.va už toho nechte, bo nevím, jestli se mám smát nebo brečet. o:-)
Zítra každopádně razím do lesa. :-P

Díky příroda uzdravuje ale chodit jen naprázdno je ztráta času a moc myšlenek bez detektoru 🐀

To carpatian: fér zákony a pravidla ohledně detektor prospekce to asi ne. Není v tom evidentně zajedno ani archeolog ani policie a jiné orgány atd.Kazdý si to vykládá podle svého. O panice a fašismu to je asi trochu mimo.

Karpaťane, můj švagr je Američan, sice tu žije už 20 let , ale do USA jezdí každoročně a je samozřejmě v kontaktu se vším příbuzenstvem doma. Z toho, co se tam děje (obzvlášť v poslední době) mají všichni velké obavy, takže mě zase svým turistickým postřehem neuchvátíš ty... Protože ty zapeklité situace, které museli řešit naši předkové, vznikly právě proto, že se nad všemi příznaky blížícího se průseru mávalo rukou. Všechno přece dopadne dobře, on ten Hitler je jenom takový šašek uřvaný, to bude dobrý - pojďme na pivko...

ÁMEN ;-) 8-)

Tak sem to pročetl. Za mě zásadní je, že každý známé někoho, kdo našel neodevzdal. Aukro plné kopaných mincí. Každá parcela skutečně může být plná nálezů. Základ je mít svolení majitele. Spolupráce s archeo výhodou. Studium podmínkou. Nováček který si koupí Číňana za tři litry, má dva problémy nikoho nezná, nic nenajde. A naše legislativa není dokonalá - najdeš prd dostaneš, když odevzdáš, když neodevzdas máš problém, dvojitý, když se budeš chlubit.
A trochu k případu: pokud PČR zjistí, že nebyl spáchán trestný čin pouze přestupek, předá přestupkové komisi a ta vydá rozhodnutí, tzn udělí pokutu a ta bude od 2500,- včetně poplatku za jednání komise. Může se proti tomu odvolat a dostane 2x tolik. Přestupek totiž spáchal, vstoupil na cizí pozemek bez povolení.

Minulý týden se mi stalo, že jsem šel z hledáčky na pozemku, kde sem si to již v létě dohodnul s majitelem (táhnul sem 3kg bordelu a tři ti mince nevalné kvality a o ceně ani nemluvím), vulgárně na mě zaútočil, jakýsi hnojopich, že na mě zavolá PČR, že mu poskozuju pozemky(pozemek/cesta po které sem šel, není jeho majetkem, přilehlé pole má v nájmu). Jeho křik slyšel chlapík, který mi vstup povolil, viděl auto a pozoroval, jestli sem zahrabal díry. Přišel a do sporu se vložil, že ať PČR klidně zavolá, že si mě objednal na vyčištění pozemku a že se moc těší až přijedou. Hnojopich nadával dál a vyhrožoval vším možným, když mě tam uvidí,.... . PČR ovšem nezavolal a podle mých informací za dva roky bude pole v nájmu někoho jiného a ten mi povolení přislibil.

Maoboo v extravilánu můžeš na neoplocený pozemek vstupovat a ničeho se nedopouštíš.Tam je spíš problém když tam kopeš. ;-)

Je to nějaký divný, to jako když si jedu lágry a odnáším odtud tuby a baterie po rusech, pak najdu knoflík se srpem a kladivem ten si nechám, tak kvůli tomu musím být prokazatelně v kontaktu s archeo? Jinak mi hrozí postih.?

Žiješ?I na to by se našel zákon,stačí když někdo chce.

Až najdu kastról denárů vedle zemljanky tak samozřejmě archeo kontaktuji :-)
Mne zajímá spíš tohle..... když nemám co nahlasit leda ty tuby tak mohu těžko být spolupracovníkem pak mne můžou postihnout ... Leda snad se přihlásit nějak dopředu....

Ale samozřejmě že je to tak, že podle zákona musí hlásit každou tubu. To, že to archáče nezajímá, je jiná věc. A tady běžně rozšířený názor, že hlásit se musí jenom důležité věci, je prostě účelové obcházení zákona a proti úředníkovi, který se rozhodne dělat hledačovi problémy, neobstojí. Takže všechny naše sbírky kopaných mincí, svátostek, podkov, knoflíků apod jsou ilegální, přesto, že z muzea tě nima "vyhodí"... K zblití.

Dobry den panove a damy, kolegove hledaci. Sleduji pozorne tuto diskuzi a mam z toho v hlave poradny zmatek. Predne jsem porad nepochopil jak k cele situaci doslo( viz.muj dotaz v diskuzi) a take mam velke obavy kam to cele dospeje. Snazim se na celou zalezitost divat selskym rozumem a zaroven brat na zretel soucasnou legislativu ohledne hledani. Rika se ze cim vic do hovna stouras tim vic smrdi. At se na to divam ze vsech moznych uhlu tak mi vychazeji tri mozne scenare jak by mohlo vse dopadnout. Vse ohledne hledani zustane jak je nyni. Nebo,prijde novy zakon po vzoru treba Anglie. No a konecne treti varianta , model Slovensko. Kazdopadne hledat neprestanu at to v budoucnu dopadne jak chce. Mel jsem potrebu vyjadrit svuj nazor. Kopu zdar.

Karpaťane, co je na tom zjednodušujícího? Naopak, tohle je striktní výklad, pokroucené zjednodušení je právě to selektivní " tohle musíš hlásit, tohle ne, tohle oni stejně nechtějí".

A v tomhle konkrétním případě řešíme postup státu proti kolegovi, při kterém se uplatňuje právě tento puntičkářský výklad zákona. Nebyl na archeolokalitě, nebylo u něho nalezeno žádné cenné archeo, přesto bude potrestán!

A Harryll tady dával tenhle odkaz : https://udeska.kr-olomoucky.cz/soubor.php?ude=ude&id=KUOL0B237DC9-0-KUOL0B237DXC&dok=KUOL0B237DC9-0 , kde je vidět, že dotyčnému nepomohla ani spolupráce s archeology ani publikační činnost... :-(

Karpatiane boha z toho vynech. Tomu je to jedno. A vypada to ze ty vis vsechno nelip. Klubova sekce je pro vyjadreni sveho nazoru a postoje a chapani veci. Nemyslim si ze to dobre dopadne. Tot muj nazor.

Už se na to fakt vykašlete a běžte někam ven.

Karpaťane, to je demokracie, různé názory, diskuse... Ty jsi prostě úžasný optimista (patrně mladšího data narození) a já ti přeju, ať ti v životě všechno vychází tak krásně, jak si představuješ. Já vidím situaci jinak a bohužel cítím pořád to, že nad námi neustále visí hrozba postihu. A jak ten postih bude drastický závisí bohužel pouze na nějakém úředníčkovi...

Videa s archeology jsem neviděl. Archeologové nejsou politici a zákony netvoří, takže jejich názor je vcelku irelevantní, je to pouze - názor.

A co se týká toho, jak se nic nezmění za dalších 30 let - mnozí růžovobrýlí hledači v Polsku si to určitě před pár lety říkali taky... ;-)

Výborný nápad Nuny. Šel bych hned, ale sedím v práci. ;-)

Já tu jeho přednášku poslouchal.... Ale tenhle problém možného postihu bohužel nevyřeší žádná přednáška, jednou sem ho i potkal v terénu, vypadá že je v pohodě

:-D Už taky končím... ještě poslední postřeh : nevím jak vy ostatní, ale já když dávám do muzea a není to anonymně (což mě vyhovuje nejvíc, ale někde trvají na protokolu), tak dostávám papír o tom, že pan XY DARUJE věc muzeu :-D. Ovšem darovat lze podle mě pouze něco, co vlastníte legálně, takže hurá, Kocourkov je dokonalý... :-O :-O :-O

Maoboo: "Přestupek totiž spáchal, vstoupil na cizí pozemek bez povolení". To je právě ta hovadina, ze které díky své neznalosti vycházejí fízlové i úředníci. Když půjdu na houby, musím mít snad povolení Lesů ČR? Pokud jednorukey nepřelezl plot a nehledal na něčí zahrádce, pak je chráněný ústavou. Ta zaručuje volný pohyb bez nutnosti zjišťovat, čí je jaký pozemek. Pokud to někomu vadí, nechť si majetek oplotí. Tím, že chodím s detektorem neporušuji zhola nic, pokud neplundruji památky. Tudíž žádná, byť symbolická pokuta není na místě. Pokud to nedopadne, bude NUTNÉ se ODVOLAT a zainteresovat právníka. Nebo jaký je adekvátní trest pro člověka, který se ničeho nedopustil?

Za mně má Argill ůplnou pravdu.Akorát mi moc nepasuje to že když odevzdáváš tak můžeš hledat.Takže když vyloupím banku a půlku odnesu na policejní stanici tak můžu zítra loupit zas?

Medis: To, že odevzdáváš může někdo považovat za důkaz, že se zcela nezištně podílíš na záchraně kulturního dědictví. Dejme tomu, že když takovou skutečnost přihodím na misky vah, težko se to obrátí proti mě. Pořád ale nevím, proč by mě měl někdo popotahovat za to, že někde chodím s detektorem? Souhlas majitele asi taky není na škodu, ale když ho nemám, tak přeci nejsem automaticky zločinec...

medis- perfektně napsáno :-D :-D

Argill, dit jsem psal že máš pravdu ;-) a namor taky ;-)

Jasný, já jenom odpovídal ohledně toho odevzdávání ;-)

Argill on spáchal, vstoupil, pípal, kopal ani se neobtěžoval zjistit, čí je pole - databáze jsou veřejné. Právní ochrana majetku nesouvisí nijak s plotem. Jsou uvedeny činnosti, které můžeš dělat a které ne, ať už se souhlasem nebo bez něho. On zrovna dělal to, na co musí mít povolení.
Osobně sem se setkal s agresivním přístupem jak majitelů, tak hospodářů a to jsem ani nebyl na jejich pozemku případně sem procházel na dohodnuté místo jiného majitele.
A kolik sem viděl děr a nechtěných nálezu vedle, to neumím ani spočítat. Nejodpornější případ, co jsem zažil byl, kdy sem měl v kapse souhlas od majitele na louce na mě hulákal chlap ať tahnu, že sem na jeho. Vrátil sem se k autu, zavolal sem majiteli, on se zasmál, za dvacet minut, byl u mě. Vrátili jsme se na louku a tam chodili tři chlapíci s detikem - včetně toho, co na mě hulákal. Majitel okamžitě zavolal policajty a posili že vsi. Než přijeli policajti, šeli jsme k hledačům. Ti byli arogantní a ještě nám vyhrožovali. Policie dokumentovala díry v louce čtyři hodiny, ani jedna nebyla zahrabaná. Výsledek: poškozování cizí věci, neoprávněný vstup, výtržnictví a nebezpečné vyhrožování.
Obrázek si může udělat každý sám.
Jsou mezi hledači hovada, kterým není nic svaté stejně jako v celé naší společnosti. Toť můj názor. Jednoruký měl tu smůlu, že byl chycen ač se choval slušně a jsem přesvědčen, že nic nikde nekradl, neničil. Bohužel nikdo z nás ani on kde, co a jaké hovado už majiteli pozemků (obci) nějakou škodu způsobilo. Úřední postup je jasný archeo aniž by museli, lobuji za nižší postih, rozhodnutí je na PČR (trestný čin/přestupek) a podle názorů komise v případě přestupku bude i postih - můžeme se modlit, aby v komisi seděli jen lidé, kterým žádné hovado nerozhrabalo pole, louku, les.
A proto máme kodex hledače, který dává návod jak se chovat. Tento web nám umožňuje získat poměrně snadno kontakty na archeo, ti kteří chtějí komunikují, tím můžeme být prospesni my jim a oni nám.

Maoboo: Odkdy musím mít na hledání s detektorem povolení? Poškozování cizí věci, neoprávněný vstup, výtržnictví... To myslíš vážně?
Že se lidi (nejen s detektorem) chovají jako dobytek je věc jiná. To, co zůstává v lesích po nájezdech rodinek, nebo na remízcích, kde si dává dostaveníčko omladina je příšernost a lámal bych za to haxny.
Hledání mám jako koníčka a často se chovám spontánně. Nejde to v lese, skočím na pole. Nejde to ani tam, zkusím louku, co jsem míjel cestou... Představa, jak si musím vyběhat papíry od majitelů a obvolat archeology s přesnou pozicí, kde se budu pohybovat je dost skličující. Všechno spěje k tomu, že to jednou takhle dopadne, ale to už není nic pro mě. Mám rád svobodu a tohle je jako hlásit se probačnímu. To radši vyrazím do přírody s foťákem, dokud ještě můžu...

Argill, naprostý souhlas kamaráde.. Sponntálnost je na tom nejlepší.... Těžko se dopředu někomu hlásit třeba několik dní napřed, když člověk kolikrát ani neví kam vlastně jede, prostě zapluju tam kde to jde :-)
Mimoto to hlášení kde budu smrdí Velkým bratrem....... To bych si připadal jak v jiném režimu 8-) :-)

Argill to napsal přesně...
pokud není pozemek oplocený, tak na něj mohu vstoupit...
nebudu si přece ověřovat každý krok v databázi...
jednorukej nic neporušil, není za co trestat....
nebo jo? že má zařízení? to by mu mohli přišít i znásilnění... že?

Somira - kuwa, tady lítaj perly :-D :-D :-D

Připomíná mi to jeden scifi film, kde trestali zločin předtím, než se stal. Fakt mazec, lidi docela čuměli. Půjdeš k autu, přistoupí k tobě policajt a zabaví ti klíčky, protože by jsi mohl někoho přejet. :-D o:-)

Ten pan archeolog, co zdejší diškus navštěvuje, ten asi zírá :-D

Mám dojem, že se to tady zvrhlo, jako by tady některým jedincům hráblo. Dostali jsem se do bodu, kdy celý příspěvek dám asi pryč. Což vlastně jednoruký později chtěl. Píšu to tady rovnou a udělám to někdy večer. Tohle přestává dávat smysl. :,-(

hmmm...
je tu spousta keců ale i zajímavých a důležitých vyjádření.... :-O :-O :-O

kdo maže, ten jede..... :,-(

:-D :-Dtakže pokud si pořídím milenku a ona bude zároveň něčí manželka ,což znamená že někdo(manžel)má na ní většinový podíl a on na mne zavolá policii,že dělám díry na cizím a bez souhlasu majitele,tak se dopouštím mynymálně přestupku a za to dostanu pokutu? :-D :-D :-Dlogika vás doveze vždycky jen na určitou hranici a pak už musíte posvejch :-D :-D

Záleží kde to budete provádět. O lesním a polním pychu jsi určitě slyšel. To bylo trestný i za C.K. monarchie :-D :-D

:-Dna to už sem moc starej a pohodlnej,abych se povaloval někde po mezích :-D :-D

Já už jsem moc pohodlnej i na to, abych někomu narušoval jeho většinový podíl :-D :-D

:-D :-D :-D hospody zavřené , do lesa na pole a louky se nesmí , kuwa co budeme dělat ? :-D :-D :-D

Já bych se šel válet někam na mez hned :,-( Ale po raním on-line s dětmi, teď smažba v kanclu a v 7 na PPL.... Snad bude hezká sobota :)

A naposledy: práva majitele pozemků nejsou vázány na oplocení. Kdekoliv můžeme dělat cokoliv co není v rozporu s jiným zákonem nebo nařízením. Vlastnictví všeho všemi (socialismus) skončilo před 31 lety. Nedokonalosti našich zákonů jsou a budou. A žádné srouby snad nikdo neutahuje, tedy zatím, než nějaké hovado zase bude prodávat archeo nálezy na Aukru nebo rozryje válečný hrob.

Tak už se to tu začlo hezky rozjíždět ve stylu Tři veteráni - pojďme na pstruhy, ne budeme se válet a Maoboo to zase rozčísl - napadneme Monte Albo ze severu :-D
Raději už to Máro smázni :-D

Maoboo: Také naposled. Asi bude jednodušší, když si přečteš paragraf 63 ods.2 a 3 zákona č.114/1992 sb. ...Nelze požadovat na občanovi pohybujícímu se v krajině, aby měl údaje o pozemcích a obracel se na soukromé vlastníky o souhlas se vstupem na ně... Když mi takovou věc umožňuje zákon, nevím, proč bych se měl modlit za nízký trest?

Ze začátku jsem to četl říkal jsem si že je to moc zajímavé a poučné :-) ale nějak se to tu pak zvrhlo mi připadá :D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru