Soda .

Nebo sifon.

Když na Moravě někdo z Čech řekl že chce sodovku tak dostal tu žlutou nebo červenou(na Slovensku malinouku)a on chtěl ale sifon.A obráceně to bylo pro Moraváka v Čechách.V dnešní době většina lidí zná už jen sifonovou láhev na bombičky,ale dřív byly v každém větším městě sodovkárny kde se výměným fondem měnily láhve.Většinou byly majetkem sodovkárny,nebo majetkem hospody.Ty nejstarší kousky byly z mědi později se začaly vyrábět ze skla.Na měděných byl vyražen nápis komu láhev patří a její litráž.Na skleněných byly lité nápisy.Už se tu objevily kohoutky z lahví a mladší ročníky ani netušily co to je.Tyhle potvory už sem našel 3 kousky.Láhve celé jsou většinou půdovky Ale jednu kompletní jsem vykopal před lety v lese.Tak troch sody do wisky a ať to pípá.Veškéré vyfocené láhve jsou Šternberské z mé sbírky.
Tu měděnou vpravo jsem vykopal.
Tu měděnou vpravo jsem vykopal.
Polní nálezy.
Polní nálezy.
Šternberské sklo od limonád.Asi polovina je kopaná.
Šternberské sklo od limonád.Asi polovina je kopaná.
Detail nápisu.
Detail nápisu.
plnírna sifonových lahví
plnírna sifonových lahví
plnírna limonád
plnírna limonád
a rozvoz po okolí.
a rozvoz po okolí.
knedlík z vajíčkem
knedlík z vajíčkem
18 hlasů
18 hlasů

Komentáře

Tak sbírku jsem viděl, tu jsem ti už pochválil. Dnes mě dostalo to žrádýlko- knedlu ve vajíčku miluji!!!!! Ty tam máš ještě škvarky, uzený, pažitku na ozdobu- nérmálně mám malej orgasmus :-D jen tu misku bych měl plnější a navrch tatarku.

...krásný... ;-)

Pěknýýýýý. :-) :-)

Už chápu to s těma skříněma,tohle do kufrů nevleze :-D :-P ;-)

Musím poopravit- Sodofkárnu měly i malinký bezvýznamný vesnice ,jako byla např.Oskava v té době .I když už se začínala rozvíjet díky rozvoji průmyslu,tak Bedřichov (nyní prdel světa) byl v té době proti Oskavě velkoměsto . Mimochodem Oskava spadala pod Štemberk a Bedřichov pod Rýmařov ;-)

Jo sbírka hezká ;-) Taky už sem si pár uzávěrů kopl a jednu komplet flašu .Vše Oskava 8-)

Pro blacksheep.Musíš využít každý kousek prostoru.(a času) ;-) 8-) A já mám barák vevnitř větší než z venku :-D :-D :-D A joeblack.Máš pravdu.Zrovna ty fotografie interiéru jsou z jedné málé místní vesnice.A ve Šternberku byly 3 sodovkárny.A dík za komenty. ;-) :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru