Starý bronzový knoflík?

malá zeleninka mezi rakušáky ?

knoflík? je to bronz
knoflík? je to bronz
zadek
zadek
ještě jednou předek
ještě jednou předek
otisk,připadá mi to jako nějaké slunce
otisk,připadá mi to jako nějaké slunce
koníček ztratil
koníček ztratil
klasika
klasika
2 hlasy
2 hlasy

Komentáře

Knofl..17století

bronz to je,to jsem si ověřil a našel jsem to cca 0,5 km od lokality kde bylo starší osídlení,takže kdo ví.Všechno je to z pole,ale každý nález z jiné části

Můžu se optat, kdo Ti ověřil, že jde o bronz? Řekl bych cín nebo olovo.

to je jednoduché :-) já sám, ze zadní části předmětu se odštípl zbytek zřejmě očka,tak jsem ho vzal a roztavil ve výhni a ejhle byl to bronz :-)

jo a cín nebo olovo se nedrolí a neodštěpuje,dále bronz má díky obsahu mědi po očištění a mírném zahřátí lehce nahnědlou barvu a další a další poznávací znaky

Podle pohledu se jedná o slitinu olova s cínem. Cín i olovo se po určité době v zemi drolí, tomu věř. To očko tam mohlo být zalité a zřejmě bylo z jiného materiálu než knoflík. Je to už podle zdobení 17 století.
Dle rozštěpu po stranách, se jedná o cínový korpus, buď vylitý olovem, nebo s olověným víčkem. :-)

Lons, cement a jezero mají pravdu s tím cínem a olovem. Naopak, pokud by to byl bronzík a ještě tak starý jak jsi předpokládal, byl by na tom pravděpodobně x krát lépe než zmíněný cín s olovem.

ono tam vlastně ani žádné očko nebylo,když jsem to vyndal z hlíny a očistil,tak ze zadní části trčel skoro 1 cm dlouhý kousek materiálu,ale žádné očko,možná to bylo zakončení nějaké jehlice .....,fakt nevím a asi se už nikdy nedozvím,ale díky za přízpěvky :-)

Byl to tzv. "dvojitej knoflík" proto tam trčel ten kousek :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru