Středověká osada

Jak jsem hledal, našel, ale ne to, co jsem původně chtěl.

Většinou se s omáčkou příliš neobtěžuji, ale zde mi to nedá. Asi před dvěma lety jsem byl s nálezy těžce na suchu, a proto jsem začal zkoumat historické mapy z okolí mého bydliště. Z důvodu mé chabé němčiny mi šlo prohledávání zdrojů jen pomalu. Jednoho dne jsem ale našel na okraji jedné účelové mapy zajímavý místní název. Po troše hledání ve slovnících jsem zjistil, že značí místo dřívějšího osídlení.

Jako správný hledač jsem nejdříve zkouknul SAS a Google a když nic, vzal jsem detektor a pln nadšení vyrazil. Bohužel jsem nenašel zhola nic. Doma jsem se vrátil k mapě a zjistil, že ulítává místy i o 1,5 km. Po dalších třech výpravách jsem kopnul jedno zajatecké id z WW2, mnohokrát proklel kartografa z 19. století, ale vracel jsem se vždy s prázdnou. Posléze jsem to po marných pokusech o rektifikaci mapy na PC vzdal.

Trvalo to několik měsíců, než jsem narazil v německé krajanské kronice na záznam, který mi zněl jako rajská hudba. Zde autor v roce 1920 zhruba uvádí (volný překlad): "Na blízkém kopci stála dle pověsti stará vesnice. Při procházkách vesničanů zde byly nalezeny zbytky chladných zbraní a děti odtud nosily staré podkovy, řečené švédské."

Tyto dva zdroje mi již poskytly dostatek informací a šel jsem takřka najisto. Neklidnost terénu mi potvrdila, že jsem na správném místě. Stále jsem ale předpokládal, že jde spíše o osídlení z 18. století. Po zapnutí detíku nastala diskotéka.

Na takovém hledači viditelně netknutém (nemůžu samozřejmě úplně vyloučit) místě jsem čekal doslova hody. Ovšem stále jsem doloval z pod kořenů jen další a další železné zlomky, menší i větší zlomky podkov, prostě šrot, a to navíc v příšerném stavu díky kyselé podmáčené půdě. Poměr barvy 1:100. Něco bylo špatně.

Najednou jsem v zemině, kterou lehce rozryl bagr při úpravě lesní cesty, spatřil zvláštní tvar. Bylo to ouško od hrnce. Pak jsem viděl ještě jedno a po chvilce jsem měl asi 50 kousků keramiky jen očima nalezených.

Vše jsem vzal a kontaktoval již známého archeologa, který mě bohužel poslal jinam s tím, že mu to místně nepřísluší. O této lokalitě nikdo nevěděl a ani v literatuře se, pokud vím, nic nenašlo. Na novém pracovišti kam jsem byl odkázán(malé muzeum) bylo trochu složité se setkat, ale nakonec jsem vše v pohodě předal. Bohužel tím vše asi skončilo, což mne trochu zklamalo.

Datace nálezů je 11-15. století s přesahem, u dvou kousků keramiky je podezření na dřívější dataci. Byla to spíše drobná osada kolem pramene, z nějakého důvodu postavená v méně úrodné vyšší poloze, možná byla příčina v podmáčení širšího okolí (dnes meliorace). Opálení zbytků mazanice by mohlo značit příčinu zániku. Část lokality byla značně poškozena při pokusu o odvodnění lesa odhadem před 25 lety.

Při hledání jsem se zcela vyhýbal vnitřkům objektů. Keramika je získaná z 1) zemina přemístěná lesní technikou 2) vývraty.

Přeji hezké nálezy!

Stromy jako z pohádky
Stromy jako z pohádky
Jedna z cest, zbytky objektu, keramika na povrchu, další přístupová cesta
Jedna z cest, zbytky objektu, keramika na povrchu, další přístupová cesta
Pár hezčích střípků podrcených lesní technikou
Pár hezčích střípků podrcených lesní technikou
Další kousky
Další kousky
Velmi skromné zbytky zdí před 100 lety ještě dobře patrných, vzorek mazanice
Velmi skromné zbytky zdí před 100 lety ještě dobře patrných, vzorek mazanice
Přezky, možná klíč, kušovka.
Přezky, možná klíč, kušovka.
Pro mě asi nejhezčí kousek keramiky
Pro mě asi nejhezčí kousek keramiky
Mapka pro představu, omluvte kvalitu je to kreslené v terénu na tabletu :-)
Mapka pro představu, omluvte kvalitu je to kreslené v terénu na tabletu :-)
40 hlasů
40 hlasů

Komentáře

Zajímavý ;-)

Docela sis máknul ;-)

Pěkné to máš. :-) :-)

Bod za zajímavý příspěvek, přístup a fotky dal sis stím velkou práci. Škoda že to v muzeu náležitě neocení!

Jo tohle je ono. Tenhle přístup znám, neni to tedy jen u nás. Našel jsem zbytky staveb s pecí a dopadlo to tak, že to za tři roky úplně rozmydlily traktory na kaši. A za plné asistence archeologů jak místního tak z toho největšího města. Tahle "spolupráce" pokračuje dál i na dalším místě. Tam to dokonce odborníci rozsvítili tím, že chtěli nálezy poslat poštou. Držím ti palce abys neotupěl při snaze probudit správce našeho historického dědictví. ;-)

Dávám palec,pěkný ;-)

Krásná práce. Snažím se dělat něco podobného na místě kde stálo několik stavení která zanikla začátkem 19. století v důsledku požáru. Bohužel celá lokalita je přeorána na pole . Tak chodím sbírám keramické a skleněné fragmenty, cca 200 ks. Datace mých nálezů je zatím tak 18.-19. století podle nalezených mincí. Za mě velký palec.

Zajímavé a fakt za palec!!

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru