Symboly rodu Vasa

meč, zvon a loď

Letos mám štěstí na mince polského královského rodu Vasa. Tedy vládnoucí dynastie v Polsku v 16. a 17. století. Když se řekne Vasa, tak si každý zřejmě vybaví 50 00 bláznů na lyžích jedoucích zmrzlou švédskou pustinou. To se týká ale švédského předka polských Vasů. Polských Vasů bylo pět.A mezi nimi Zikmund Starý, Zikmund III. Vasa a Jan Kazimír. A jejich mince jsem našel. Byly to poslední z rodu a také přes ženskou linii poslední Jagelonci. Polští Vasa jsou dnes z pohledu historiků v Polsku hodnoceni negativně. Dává se jim za vinu rozpad Rzezcepospolity a následné neustálé dělení Polska. Odborně se tomu říká švédská potopa. Ale kromě jejich pohnuté historie jsou dnes slavní třemi symboly, které mají také podivný osud. Jsou to Zikmundovský meč, zvon a loď Černá perla. Nejprve meč. Ten nechal vyrobit Zikmund starý. Je železný a je pozlacený. Když abdikoval Jan Kazimír a odešel do kláštera v Paris Saint Germany, tak si poláci korunovali krále jiným mečem. A Zikmundův meč ležel na hradě Wawel v Krakově. Jenže v roce 1795 dobili město Prusové a meč spolu s korunovačními klenoty odvezli do Berlína. Aby zbavili Poláky symbolu státnosti, tak poklad roztavili do mincí. Ale meč ne. Tak zase ležel v Berlíně. Jenže na konci II. světové války se ve válečném shonu ztratil. A objevil se o pár desetiletích na soukromé aukci a mám pocit, že ho polská vláda vykoupila zpět a vrátila na Wawel, kde je spolu se Zikmundovým zvonem. To je král polských zvonů. Byl odlit v Norimberku mistrem Behemem léta páňe 1520. K rozhoupání je potřeba 12 zvoníků neboť váží 11 tun a je to čestná funkce. Zvoní jen při významných událostech. Několikrát mu hrozilo, že bude sundán a odlit na kanóny ale zachránila ho jeho hmotnost. Je stejně starý a myslím ze stejné dílny jako zvon Zikmund na pražském hradě. A třetím symbolem Vasů je loď Černá perla. Ta se zase potopila při slavnostním spuštění na moře a byla nedávno vytažena a zrestaurována. Mince králů Vasa jsou zde poměrně často prezentovány, tak případný nálezce teď bude vědět, kdo byly králové Vasa.
Zikmund Vasa
Zikmund Vasa
Jan Kasimir
Jan Kasimir
meč rodu vasa
meč rodu vasa
zvon na Wawelu
zvon na Wawelu
Černá perla
Černá perla
King of Waza na koni
King of Waza na koni
12 hlasů
12 hlasů

Komentáře

Jako vždy to máš parádní
Klobouk dolů panáčku
👍

Hezky vysvětleno-posílám palec ;-)

Super, dodám jen zajímavou perličku ve vztahu k ČR - král Gustav IV. Adolf (jeho synem byl Gustav Gustavsson Vasa) sice zemřel roku 1837 ve švýcarském městečku St. Gallen, ale pochován byl na maličkém hřbitůvku vedle stejně malého kostela Matky Boží Veverské, nedaleko hradu Veveří, v polích kousíček za Brnem. Tato skutečnost je poměrně málo známá - možná proto, že zbytek královské rodiny to nemohl "rozdýchat" a tak ho po necelých 50 letech zase vykopali a převezli do Stockholmu a uložili v kostele Riddarholmskyrkan (tradiční pohřebiště většiny švédských králů).

to Kapsa: to je ten malý kostelík nad Veveřím. Já zase vím, že kolem toho kostelíku byla vesnice a při obléhání hradu byla vypálena. Ale ne Švédy ale obránci, aby si tam útočníci nemohli zbudovat logistickou základnu. Mě to přijde reálné.

Tak to nevím, já si pamatuju jen tihle zajímavost ve spojitosti s rodem Vasa, kterému hrad jeden čas patřil a pak ještě to, že tam byl Churchill na svatební cestě. :-)

Dobrý kompletní
:,-( :,-(

Smajly sem uklik blbě.Jdu spát. o:-) o:-)

Tak dobrou 8-)

Moc pěkný. :-) :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru