Vysypaná kapsa

souběh čsl a protektorátnich mincí

Je to zřejmě můj první mincovní depot, dá- li se to tak nazvat. Vždy mě fascinuje ruka plná mincí z jedné dírky. Dnes jsem to štěstí měl! Je pravda, že ač kolečkář, nejsem úplně z období nadšen, jsem monarchista. Přesto se jedná o velmi dobrý příklad souběhu dvou mincovních období, tedy mince čsl platily i za protektorátu. To se mi potvrdilo i v minulosti, kdy jsem opakovaně našel společně korunu protektorátní spolu s korunou první republiky. Stav odpovídá použitým kovům a délce v oběhu. Prvorepublikové mince jsou opotřebené provozem a zinek z protektorátu taky nevydržel. Rozmanitost kovů použitých k výrobě dělá z mincí krásný soubor. Je tu měď poniklovaná, zinek, stříbro....nějaká ta oxidace -:) Celkem K 13.60 z lesa.
poslední mince byly plnotučné
poslední mince byly plnotučné
výřad
výřad
přehledně jedna strana
přehledně jedna strana
přehledně druhá strana
přehledně druhá strana
lehká očista
lehká očista
6 hlasů
6 hlasů

Komentáře

Jj, trochu jsme jí doumyl a docela dobrá je. Stříbrné mince platily celou dobu protektorátu, ale ta koruna i padík byly po platnosti. Je vidět, že se to moc neřešilo. Otázkou bylo použití těch peněz, když potraviny byly na příděl a údajně na černém trhu stála 1 cigareta právě oněch 10 K a vykrmená husa asi 3000 K. Ale známka na pohled byla 30 h., to je fakt.

Kdo je tady vysypanej?? :-D :-D :-D
Zrovna včera jsem kopl z jedné díry něco podobnýho, jen naopak - 3x protektorátní koruna a jeden padoš. Bohužel ale stav, který se odborně nazývá šrot. :-D

Parádička :-)
Gratuluji ;-)

Kapsa - to mě nenapadlo ;-) ;-)
Cement - já hledám pouze kolem jednoho místa, tím jsou dané i nároky a možnosti příspěvků ;-)

Jj, pochopil. I když ono to tak trochu spolu souvisí, bez ní bych to nepsal. :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru