Z octa bez cibule

Zdravím Vás kolegové a kolegyně,při jedné z toulek jsem vykopal jednu starou a rezavou podkovu.

Zdravím Vás kolegové a kolegyně,při jedné z toulek jsem vykopal jednu starou a rezavou podkovu,to se asi stalo každému z Vás. Si říkám že konečně mám důvod vyzkoušet metodu octa a vody, prosím neplést s metodou cukru a biče:-).po dlouhé lázni v octové vodě bylo použito ocelového kartáče,neutralizováno v sodě a konzervováno parafínem,který jsem rozpustil horkovzduškou a posléze přeleštil kartáčem na boty. a pro spestření jsem udělal takový malý přehled co a jak provází podkovu.

Historie podkovy Kovové podkovy začali používat nejdříve Keltové, znovuobjevily se v Evropě asi v 6. století, na českém území se používají asi od 10. století, pokud se k tahu používal skot, podkovával se i on, takové podkovy byly od koňských velmi odlišné. Popis podkovy Podkova se skládá z přední části a dvou ramen. Ramena jsou tvořena postranní a patkovou částí. Na spodní ploše podkovy je rýha, ve které jsou vyraženy hranaté díry pro podkováky. Některé podkovy bylo nutno chránit před rychlým opotřebením, proto se podkova opatřuje ozuby, hmatci nebo plátky. Ozuby mohou být vykované, nebo vyměnitelné. Vyměnitelné jsou buď šroubovací anebo zastrkávací. Ozuby se používají hlavně u tažných koní, parkurových koní, nebo na náledí.

Funkce podkovy Podkova chrání před přílišným opotřebováním kopyta, zmírňuje namáhání šlach a snižuje riziko uklouznutí. U tažných koní zvyšuje adhezi kopyta k podkladu (po němž se kůň pohybuje), což snižuje prokluz a výrazně zlepšuje přenos motorických sil přenášených z nohou koně na podložku (zejména na kluzkém povrchu - lidově řečeno, nohy koní mnohem méně kloužou). Výroba podkovy Podkova se vyráběla z měkké oceli, kdy podkovář (popř. kovář) nejprve sekáčem odsekl patřičnou délku oceli. V této chvíli již musel mít představu o tom, jak bude podkova vypadat, zda bude mít vykované zuby, atp., neboť právě tyto skutečnosti určovaly, jak velký kus oceli odseknout. Jako příklad lze uvést, že pro podkovu s vykovanými zuby byla zapotřebí dvojnásobná délka.

Inspirační kop
Inspirační kop
Podkova po octové lázni
Podkova po octové lázni
ta sama z druhé strany
ta sama z druhé strany
přední ozub
přední ozub
zadní ozub
zadní ozub
12 hlasů
12 hlasů
Lovec oceňuje

Komentáře

To jelda: je to hezký text o podkovách. Doplňuji v LH texty pro jednotlivé kategorie a pokud je to tvůj původní text rád bych ho použil pro kategorie podkovy. Pokud můžeš tak se mi napiš na klub@lovecpokladu.cz

Pěkně sis pohrál ;-)

Postrádám tam vysušení podkovy, nejlépe v troubě, min. 3hodky. Jinak tam tu vlhkost tím voskem uzavřeš a může to reznout dál. Sice v té troubě může zas chytnout lehce rez, ale ta je jen povrchová a mně se pak osvědčilo ji odstranit drátěným kartáčem na vrtačce..jde to velmi snadno dolů. No a potom jak píšeš, zavoskovat.
Ať se daří :-)

Hmm,zajímavé povídání.

To Jelda: Jakou koncentraci octa používáš? Díky.

bylo použit 1 díl octa a 2 díly vody,před tím očištěno kartáčem. To nějaké době vždy očištěno pod tekoucí vodou a ponořeno do nového roztoku.

Hezké poučné počteníčko :-)

dobrá práce :-)

sfx,podkova je moje práce a článek jsou výtažky z wikipedie,nejsem tak vzdělaný abych toto vše věděl,ale myslím že někdy tam zalovit není na škodu a hlavně jsem to nereprezentoval jako můj článek,proto na tuto otázku odpovídám jak odpovídám,doufám že nevadí?

:-O ;-) :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru