Zapomenuté jméno - Willi Reschke

Willi Reschke (3. února 1922 – 5. července 2017) byl esem Luftwaffe a držitelem Rytířského kříže Železného kříže během druhé světové války , za což si připsal 27 vzdušných vítězství v 70 misích. V roce 1999 vylíčil Reschke své válečné zážitky v tištěné podobě, která vyšla v angličtině v roce 2005 jako „ Jagdgeschwader 301/302 'Wilde Sau': In Defense Of The Reich with the Bf 109, Fw 190 and Ta 152 ;“ včetně psaní o době pozdní války, kterou strávil létáním na exotickém výškovém stíhacím letounu Focke-Wulf Ta 152 navrženém Kurtem Tankem .

Reschke se narodil 3. února 1922 v Mühlow , provincii Braniborsko , dnešní Miłów v západním Polsku. [1] Mühlow se nachází přibližně 15 kilometrů (9,3 mil) severovýchodně od Gubenu , kde Luftwaffe provozovala leteckou školu A/B. [Poznámka 1] Podle jeho vlastního popisu tam Reschke rozvinul svůj zájem stát se letcem. V únoru 1940 se dobrovolně přihlásil k vojenské službě v Luftwaffe. Jeho lékařská prohlídka byla provedena v Paunsdorfu, městské části Lipska , a byla přijata. O rok později, 4. února 1941, vstoupil do Fliegerausbildungs-Bataillon v Königsberg in der Neumark, kde získal základní výcvik. [3]

Reschke zahájil pilotní výcvik na jaře 1942. Dne 6. dubna 1943 pokračoval letecký výcvik v Neiße , dnešní Nyse, Polsko. Tam se naučil létat na Klemm Kl 25 , Arado Ar 66 , Focke-Wulf Fw 56 a Arado Ar 96 se zaměřením na létání ve formaci , terénní létání a akrobacii . Kromě toho také absolvoval kurzy navigace ve třídě . Reschke absolvoval letecký výcvik 27. června 1943 a byl mu udělen odznak Aviator ( Flugzeugführerabzeichen ). [4] Dne 23. října 1943 sloužil Reschke u Jagdgeschwader 102 (JG 102—102nd Fighter Wing), dříve Jagdfliegerschule 2 (2. škola stíhacích pilotů), v Zerbstu , kde absolvoval operační výcvik. [5] Dne 13. června 1944 pokračoval Reschke ve výcviku u Ergänzungs-Jagdgruppe West , doplňkové výcvikové jednotky pro stíhací piloty určené k boji na západní frontě , která měla základnu v Gabbertu , dnešním Jaworze v severozápadním Polsku. Během následujících tří dnů uskutečnil 21 bojových simulačních letů. Dne 18. června byl vlakem poslán k frontové stíhací jednotce. 

Druhá světová válka v Evropě začala v pátek 1. září 1939, kdy německé síly napadly Polsko . 20. června 1944 přijel Unteroffizier Reschke vlakem do Vídně . Po krátkém pobytu byl poslán na letiště Götzendorf an der Leitha , kde sídlila I. Gruppe (1. skupina) Jagdgeschwader 302 (JG 302—302. stíhací křídlo) pod velením Hauptmanna Richarda Lewense. [7] Tam byl Reschke přidělen k 1. Staffel (1. letka) JG 302. [8] Staffelkapitän (vedoucí letky) 1. Staffel byl Hauptmann Heinrich Wurzer. [7] V té době byla Gruppe vybavena Messerschmitty Bf 109  G-6. [9] Reschke odletěl na svou první bojovou misi 26. června a byl téměř sestřelen doprovodnými stíhačkami, když přistál se svou poškozenou stíhačkou u Deutsch-Wagram . Toho dne se patnácté letectvo armády Spojených států (USAAF) zaměřilo na hydrogenační továrnu v Moosbierbaum jako součást ropné kampaně . Při létání z letišť v Itálii vyslalo USAAF 157 Boeingů B-17 Flying Fortress a 502 bombardérů Consolidated B-24 Liberator , doprovázených 321 stíhacími letouny.

2. července zaútočilo 15. letectvo na Budapešť . Při obraně tohoto útoku byla I. Gruppe z JG 302 v 09:27 zablokována. [11] V 10:25 a 10:29 si Reschke připsal svá první dvě vzdušná vítězství, když sestřelil dva bombardéry USAAF B-24 sestřelené jihozápadně od Budapešti. [12] Během tohoto boje byl jeho Bf 109 G-6 zasažen do chladiče, což vedlo k nucenému přistání na poli poblíž Érd . [13] Reschke si připsal nepotvrzené vzdušné vítězství nad stíhačkou North American P-51 Mustang 6. července během útoku USAAF na Mnichov . [14] Následujícího dne Reschke sestřelil B-24, jeho třetí potvrzený nárok, tentokrát naražením, když jeho zbraně selhaly. Po srážce úspěšně vyskočil ze své poškozené stíhačky. 24. srpna si Reschke vyžádal B-24 u Jindřichova Hradce, ale při druhém útoku byl jeho letoun zasažen zpětnou palbou a on se pokusil o vynucené přistání pod útokem stíhaček P-51, musel použít svůj padák. 29. srpna sestřelil bombardér B-17 jižně od Zlína , ačkoli další Bf 109 vypálil na jeho Bf 109 G-6 a Reschke musel nuceně přistát poškozen. Do konce srpna 1944 si Reschke připsal 13 vzdušných vítězství, sedm bombardérů v červenci a šest v srpnu.

Nároky na letecké vítězství

Podle Obermaiera absolvoval Reschke během své bojové kariéry asi 70 misí, ve kterých si připsal 27 vzdušných vítězství. Připsal si dvě sestřely na východní frontě a 25 nad západní frontou, včetně 20 čtyřmotorových bombardérů. Byly vzneseny tři nároky létající na Ta 152. Osmkrát byl sestřelen, pětkrát vypadl a jednou byl zraněn. [1] Mathews a Foreman, autoři knihy Luftwaffe Aces — Biography and Victory Claims , prozkoumali německé federální archivy a našli záznamy pro 20 tvrzení o vzdušných vítězstvích plus sedm dalších nepotvrzených tvrzení. Tento počet potvrzených tvrzení zahrnuje dvě vzdušná vítězství na východní frontě a osmnáct na západní frontě, včetně čtrnácti čtyřmotorových bombardérů. 

Ocenění

Willi Reschke [online]. 2021 [cit. 2023-11-09]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Willi_Reschke 

Tento člověk mě velmi badatelsky nadchnul a proto stopuji jeho minulost ve válce. Určitě vyjde i nějaký zajímavější článek zcela mými slovy, ale to až časem :D

Willi Reschke Uffz.
Willi Reschke Uffz.
nedávno
nedávno
Své historky čas od času prezentoval na internetu a YouTube :)
Své historky čas od času prezentoval na internetu a YouTube :)
Jeho havarované letadlo na poli
Jeho havarované letadlo na poli
6 hlasů
6 hlasů

Komentáře

Byl to dobrý ďábel 👍☘️

Takhle amatérsky okopírovaný článek jsem tu ještě neviděl.
Tohle si pane kolego čisto čistě odfláknul, to se na mě nezlob. Články, kde není alespoň kapka vlastní invence mají naprosto nulovou hodnotu a tenhle je, řekl bych, ještě pod tou nulou. Žádné bádání a badatelský přístup v tom opravdu nenalézám.

Nezlob se na mě ale tohle jsem ti musel napsat.

Namore ✌️☝️ buď hodný člověk ☝️ už jenom ta snaha se cení kamaráde 🙏☘️ vždy člověka pochval. V úterý jsme tě pomlouvali s Bohoušem. Tak tvůj mladej je čutálista ☝️🤟😉 a kámoš Bohouše synka.☝️🤟✌️👍 Svět je malý na informace. Každý zná každého 👍. Ať žije anarchie a ráže 12,7 mm. To prostě platí 😱🙏💪💪🏅🤫🤫☘️ dívej se na svět v pozitivním světle. A ser na všechno nepodstatné. 😉☝️🙃🤟 A buď rád za každý nový den bez problému a pevný zdraví. Život se má žít a né se Furt s něčím trápit.✌️💪 Ať se ti daří bejku Šíkovná 😉✌️☘️👍

Jo, byl to borec, měl jsem s ním naplánované setkání spolu s kamarádem co ho znal nějak od dětství přes vazbu s jeho pradědou... Willi často jezdil do Čech, kde měl i rodinu.... Bohužel jsem ho však zažít nestihl :/

To se na tebe vůbec nezlobím a přihlašuji se k tomu, že je to zkopírované, protože sám jistě dobře vidíš, že je to citované odkazem.
Cílem bylo tuhle úžasnou optimistickou osobnost alespoň trošku poodhalit téhle stránce a pár dalším nadšencům. ;-)
Rád o něm brzy napíšu dle vlastních slov a mnou vybádané info z jiné perspektivy.... píši o něm na jiných fórech a stránkách. Přečetl jsem jeho úžasnou knihu Wilde Sau a chtěl bych se tady ještě v nějakém tom článku jeho dobrodružství z 2. světové války trochu pověnovati.

Jsi Dobrej 👍💪☝️☘️ bůh ať jim je milostivý. Zažili si své ☝️🏅💪😥 Dobrou noc ☘️😉🤟✌️

:-) :-D

Hrobař - kritika je strašně důležitá věc Járo. I Masaryk řekl: Pozor pánové, kritika není negace.

Moje kritika byla slušná a dokonce jsem se za ní omluvil. Jejím cílem bylo posunout autora příspěvku správným směrem, okopírovaný článek takhle na hulváta není to pravé ořechové.
Falešné pochlebování a poplácávání není prostě můj styl.

A ano, mladej je čutálista hodně let a hraje v dresu BOBY 😉🤓

Namor asi máš Recht 👍☘️😉

Nevím jestli mám recht ale já to tak prostě cítím.

Apropo..., připravuji teď také jeden článek s válečnou tématikou a už ho mám rozepsaný měsíc 😁

Jojo, to byla opravdu úžasná a optimistická osobnost. Zasranej nacistickej bastard, kterej by zabil i tebe, kdyby měl tu příležitost a Adolf na tebe ukázal, poněvadž jsi podčlověk. Naši předci se musí v hrobě otáčet, koho tady nemocní lidé oslavují. Pochopím studium a objevování faktů. Ale psát o něm, že je to úžasný a optimistický člověk, tak to jsi pitomec k pohledání. Ten člověk měl se měl kát po zbytek života, jakýmu režimu sloužil a kolik normálních lidí zabil. A ty si můžeš z něho ustříknout.

Po válce se setkával na besedách, se sběrateli, muzejníky a se samotnými válečnými veterány. Dokonce se svými stále žijícími protivníky z USAF. Byl s nimi ve spojení. A taková byla hold doba, byl ve válce - stejně jako všichni ostatní např. za oceánem.

Po válce se setkával na besedách, se sběrateli, muzejníky a se samotnými válečnými veterány. Dokonce se svými stále žijícími protivníky z USAF. Byl s nimi ve spojení. A taková byla hold doba, byl ve válce - stejně jako všichni ostatní např. za oceánem.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru