Náboj

Ahoj, věděl by někdo? Já si myslím carcano, má zajímavej plášť střely, omotanej kolem jádra.
Kámoš jich pár našel v lese schovaný pod kamenem i s rozpadlou puškou, dalekohledem a čištěním na mauzra.
Náboje a dalekohled jsem dostal, zbytek nedal :))) puška kulobrok tak asi pytlákovo nádobíčko.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Manlicher Carcano (3 názory) Motopetak: Manlicher Carcano, poklady2: Manlicher Carcano, Gorgo: Manlicher Carcano

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Náboj
Náboj
Náboj
Náboj
Náboj
Náboj
Náboj
Náboj

Okolnosti nálezu

Použitý detektor:oči
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
815x,
komentářů:
3,
nálezce:
TepichDC TepichDC
vyfotografováno:
29. prosince 2022,
vloženo:
29. prosince 2022

Komentáře

6,5 x 52 Carcano
Vojenský náboj navržený v Itálii a zaveden to výzbroje roku 1891 pro pušku systému Mannlicher - Carcano. V jeho historii bylo na tomto náboji provedeno několik změn. Od roku 1895 byla zápalka v lůžku zajišťována kruhovým prolisem. Roku 1900 byl balistit nahrazen nitrocelulózovým prachem. Během druhé světové války byl mědiniklový plášť střely nahrazen ocelovým pláštěm, plátovaným tombakem. Ocelová, lakovaná nábojnice byla používána až od roku 1942.

Varianty průbojné, se stopovkou a zápalné jsou vzácné, protože tento druh munice se používal v Itálii v kulometech, které jsou kontruovány pro náboj 8 x 59 mm Breda.

Po druhé světové válce se pušky pro tento náboj komerčně prodávaly k loveckým účelům. Proto řada muniček začala tento náboj laborovat loveckými střelami.

Rovněž tento náboj nalezl uplatnění ve sportovním odvětví.

Vojenská střela o hmotnosti 10,36 g měla úsťovou rychlost 720 m/s.
Výrobce, Bombrini Parodi & Delfino Spa - Řím Itálie
Připadá mi jako cvičný

CP Goerz 1886-1926
NÁRODNOST: Němec
NA ZÁKLADĚ: Berlín, spolková země Berlín, Německo
Založena Carlem Paulem Goerzem v roce 1886, obchoduje s matematickými nástroji; začal prodávat fotoaparáty v roce 1887 a vyrábět je v roce 1888, v roce 1890 přejmenován na Optische Anstalt CP Goerz; také produkoval vědecké přístroje a dalekohledy a mířidla (založena samostatná vojenská ruka v roce 1903, která se stala největším světovým výrobcem vojenské optiky); založil CP Goerz American Optical Co. v roce 1905 v New Yorku jako nezávislou společnost, která pokračovala v činnosti až do roku 1971; v roce 1908 byla v Berlíně-Zehlendorfu založena samostatná společnost Goerz Photochemisches Werk GmbH, vyrábějící svitkové filmy a filmy pro filmový průmysl; kvůli spoléhání se na vojenské zakázky se po první světové válce dostaly do finančních potíží, před bankrotem je zachránilo až v roce 1926 spojení s ICA,

Wow díky ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru