Zřejmě bronzová ostruha

Jedná se o kamarádův nález.Mohl by ji prosím někdo z vás datovat??

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Doba avarsko-slovanská 5. až 9.století (5 názorů), Ostruhy (3 názory), Rovná s trnem (2 názory), Ostruhy (1 názor), Výstroj koně a jezdce (1 názor), Ostruhové přezky (1 názor)
: Ostruhy, Solidus: Ostruhy, Ady666: Doba avarsko-slovanská 5. až 9.století, Drapal: Rovná s trnem, popop: Výstroj koně a jezdce, krtecek23: Ostruhové přezky, Frank.Burns: Doba avarsko-slovanská 5. až 9.století, DrUzel: Ostruhy, TESLA: Doba avarsko-slovanská 5. až 9.století, Kalmar: Rovná s trnem, Nebria: Doba avarsko-slovanská 5. až 9.století, jajan: Ostruhy, : Doba avarsko-slovanská 5. až 9.století, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Zřejmě bronzová ostruha
Zřejmě bronzová ostruha

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:ACE 150
13 hlasů
13 hlasů
zobrazeno:
4360x,
komentářů:
10,
nálezce:
VostepDr VostepDr
vyfotografováno:
13. června 2013,
vloženo:
18. června 2013

Komentáře

Tyto jednoduché bronzové ostruhy karolínského typu se používaly do 12 stol.Pokud je to originál je mimořádně zachovalá. :-)

Origo nález to je na tuty ;-)

Tohle není ostruha karolinského typu ani omylem. Je to slovanská ostruha s háčky, typ 1A podle typologie postavené na základě nálezů z Pobedimi (Bialeková, 1977). Datace je druhá polovina 6. - 1. polovina 7. stol. Určitě by velmi zajímala paní doktorku Profantovou z ARUP.
VostepDr, prosím, ozvi se mi na mail : b.mail@seznam.cz, díky. :-)

Hogofogo-je to tak unáhlil jsem se a pracuji na sobě.Jsou opravdu starší, ale ta kvalita?Ukázka z hradiska Rubín okr. Louny :http://ff.ujep.cz/velimsky/cs_1_1/01CS/as145.jpg :-(

Jajan: Ahoj, já se unáhlil mnohokrát, o nic nejde. Kvalita háčkových ostruh byla různá, ale přijde mi, že vyloženě lajdáckou zrovna nenajdeš - kvalitu zpracování měli obecně velmi dobrou. Už jsem viděl i hezčí, než je tahle. V bronzu samozřejmě. A to je občas taky dělali ve stříbře. :-)

No ony jsou i v železe docela dost kvalitní, našel jsem jich několik a po ošetření byly jako nové.

No a myslím že nejen v Čechách, ale i na Moravě jsou odborníci které by toto velice zajímalo!! :-)

Nebria: To bezesporu, akorát by asi nebylo nejšťastnější z toho dělat věc konkurenčního souboje Čechy vs. Morava - nad to jsme snad povznesený, nebo ne? :-) Důležitý je, aby se tomu někdo kompetentní věnoval a paní doktorka se touto problematikou zabývá už velmi dlouho, toť vše co jsem tím chtěl říct.
A samozřejmě, záleží hlavně na nálezci, zda vůbec bude mít o nějakou spolupráci zájem. ;-)

;-) já to neberu jako konkurenci, ale spíš do toho může lépe vidět archeolog co to má u ruky. Jinak paní doktorku znám a je to opravdu odbornice a co je dobré - nedělá problém z toho že se něco našlo detektorem. :-)

Nebria: Ty železný cos našel, všechno asi ztrátový věci, že? Ideální by bylo najít tenhle typ ostruh i s hrobem...

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru