?

18x20 mm,dolní část ulomena vypadá to na ag,ale nemá punc a zezadu má zlatavý odstín,který jde špatně odstranit.Barevné sklíčko uprostřed chybí.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Bižuterie (1 názor) Vari: Bižuterie

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

?
?
?
?
?
?
?
?
?
?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Olomoucký kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:12 cm
Použitý detektor:XP Goldmaxx
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
410x,
komentářů:
6,
nálezce:
Vari Vari
vyfotografováno:
7. května 2017,
vloženo:
7. května 2017

Komentáře

Projížděl jsem katalog a jsem z toho paf.První mě napadl šatlén,medailon ,no nevím.Na tom očku to bylo taky zlatavé,ale to jsem smazal prsty,To sklo vypadá jako kamínky.Ale stříbro to je určitě.Udělám fotky mikroskopem,hlavně ty kameny nebo co to je.

Já osobně bych to do bižuterie asi taky neřadil, zdá se mi to také starší. Ale vzhledem k tomu, že je tam na "kamenech" (skle ?) použit fasetový brus, tak to zase až tak staré nebude. Na průmyslový výrobek to ale také nevypadá! Možná nejaké 18. - 19. století ?!?!?!?, težko říci. Dá se to označit asi jako závěs (přívěsek) na krk.

Dole jsou,byli očka,jedno je ulomené.Třeba je to část náramku ,nebo šatlénu.

Tak to si nemyslím, copak nevidíš ty zcela nepravidelné ručně vyráběné obruby na "kameny" (sklo ?)! Navíc, kdyby to bylo "moderní", tak by ty obruby byly vyrobeny jinak. Tady nemají ani otvor odspoda a "kameny" tak neprochází světlo. Kdybych tam neviděl ty fasetový brusy (ovál - brilianrový výbrus), tak bych napsal třeba renesanční šperk, ale takto, třeba takové cca 18. století.

No 17. století nééé! Podívej se, kdy byl vynalezen briliantový výbrus a jakým prošel vývojem, a také na to, jaké přírodní kameny/minerály (případně i sklo) se do tohoto brusu zpočátku tvarovaly. Navíc to také nějaký čas trvalo, než se tato znalost broušení kamenů, rozšířila a dostala i k nám do Čech a brusiči si ji osvojili. Ale může jít i o cizí práci (Německo, Rakousko ?), připouštím. Za ten překlep výše, se omlouvám. :-/

Já bych to viděl na pravé kameny, zdá se mi, že sytost barvy kamene klesá, což je běžné u pravých krystalů a nebývá to u skla. Ametysty ( skoro nejběžnější kámen - v této velikosti a kvalitě zanedbatelné ceny). ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru