Dnešní Germán

Zdravím ve spolek. Venku dnes počasí, že by detektoráře na pole nevyhnal, ale přesto jsem to musel jít zkusit - a stálo to za to. Natrefil jsem na fragment bronzové římské provinciální spony, která sice není celá, ale přesto udělala velikou radost. V tomto případě se jedná o tzv. sponu s klínovitou patkou spadající cca do 2. pol. 3. stol. n.l. Poslední fotografie v příspěvku je podobný kompletní kus, který jsme našli loni při archeologických vykopávkách. Příští týden se chci na místo nálezu vypravit znovu, jestli tam nevyleze ještě něco dalšího, pokud by se nejednalo jen o ojedinělý ztracený kus.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Spony (1 názor) Markoman: Spony

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Dnešní Germán
Dnešní Germán
Dnešní Germán
Dnešní Germán
Dnešní Germán
Dnešní Germán
Dnešní Germán
Dnešní Germán

Okolnosti nálezu

Odevzdáno do: AUAV Kutná Hora
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
836x,
komentářů:
3,
nálezce:
Markoman Markoman
vyfotografováno:
21. srpna 2023,
vloženo:
22. srpna 2023

Komentáře

Gratulace, jen vždy když vidím takový polní nález tak mě děsí představa kolik artefaktů muselo skončit a asi ještě Bohužel skončí pod stavbami silnic a dálnic. Ale co se dá dělat čím víc se toho povede zachránit tím lepší.

No, ono dnes už i pod stavbama domů, když se ani nedělají pořádné základy. Např. při záchranném archeo. výzkumu u Plaňan, odkud je ta kompletní spona na poslední fotce nám zasahovala jedna germánská chata na už zastavěný pozemek a osada tam pokračovala dál, ale smůla, mohlo se vybrat jen to, co se objevilo při skrývce na další ulici před další plánovanou řadou novostaveb a ještě k tomu časová tíseň, kdy jsem tam pomáhal archeologům o víkendu a oni tam samozřejmě byli taky ve svém vlastním volnu, ale nechtěli to tam zkrátka nechat. Přesto jsme to nestihli a podstatná část hliníků a dalších objektů zůstala podrobně neprozkoumaná. Ale co dost irituje a děsí mě je, kolik podstatně lepších artefaktů, než je tenhle můj zlomeček zeleného končí na černém trhu a kolik se toho rozkradlo v první dekádě "divokého detektoringu", kdy se rabovaly velké archeolokality.

Je to tak, hodně ztracené historie :,-(

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru