Nedělní želízko

Tak jsem zase vyrazil s kamarády na nedělní hledačku.Zastavíme v lese a mezi tím co vybalujume povídám že by mohlo přijít zase nějaký želízko a stříbro bude bonus.Než jsme se rozešli tak jsem prohodil že by mi mohla přijít železná spona.Prvních pár minut v lese jsme na sebe ještě viděli a já za chvíli kopal nějaký železný signál.Dohledávačka vrní,já už vidím kousek rzi v díře,beru mezi prsty a nahlas si zvolám-Jóó!Kamarád přibýhá a já mu hned říkám že mám to o čem jsme se před pár minutami bavili.Klasicky fotím,opatrně balím do ubrousků a pokračujeme v hledání.Nakonec se připletl pod cívku i stříbrňáček a pár knoflíků.Kolegové chtěli domů a tak jsme to odpískali po dvou a půl hodince.Zrezlej kus drátu a jakou mi udělal radost.Ať se vám daří kolegové😉

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Spony (1 názor), Spony (1 názor)
Dandys73: Spony, TienYtong: Spony, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Nedělní želízko
Nedělní želízko
Nedělní želízko
Nedělní želízko
Nedělní želízko
Nedělní želízko
Nedělní želízko
Nedělní želízko
Nedělní želízko
Nedělní želízko
Nedělní želízko
Nedělní želízko

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:Nox
Odevzdáno do: Prácheňské muzeum v Písku
12 hlasů
12 hlasů
zobrazeno:
1820x,
komentářů:
15,
nálezce:
jiva jiva Twitter
vyfotografováno:
25. února,
vloženo:
25. února

Komentáře

Ta je špičková, ferro fibula ;-)

Železná 👍👍👍👍moc jich kompletních není 👍👍👍

Díky kolegové😉
Cémo-já loni našel jenom to vinutí s jehlou a vím jakou měli v muzeu radost a posílali jinam na konzervaci.Ani nevím proč ale dneska mě při pohledu od auta k lesu napadla hned železná spona.No a ona přišla.Jestli je to tak jednoduché příště si pomyslím na zlatý poklad v bronzovém kotli😜

;-)tak ta je parádní a stav vypadá dost dobře zachovalá :-)

Jivo, to je opravdová záchrana před rozpadem na prach 👍. Jo, dobré železo je náročné. Nemám na něj čuch anebo šmatlu na nevhodných místech. Vidím, že se ti daří. Tak jen tak dál...

Super 👍🙂

Pěkné 👍👍☘️

Z našeho území je těch železných opravdu málo. Tohle by měli dostat do rukou co nejrychleji konzervátoři, jelikož přístup vzduchu zajistí její rychlou degradaci. Pokud nemáš archeologa na kterého se obrátit, napiš nebo zavolej, zajistíme kontakt Tohle rozhodně stojí za záchranu :)

Ahoj Marku,archeolog dostal fotky i polohu chvíli po tom co jsem dorazil z lesa.Destilku doma teď nemám,nedávno jsem jí dolejval do auta.Jsem sice každé ráno v písku ale v půl 7 už razím na Benešov a vracím se taky kolem sedmé.To na muzeu nikdo není.Tomáš je ale z Písku tak ho ráno vytáhnu s postele o něco dřív ;-)

Tady jde o čas, to železo se často rozjede tak rychle, že do roka máš jenom pytlík plný Fe2O3 :)

Marku rok by u mě nebyla.Průběžně odevzdávám několikrát do roka jak vyjde čas,někde na záchrané akci nebo jenom když mám čas se jen tak zastavit v muzeu.Za letošek a z loňska tam už zase pár věcí na odevzdání mám tak to zkusím předat ještě tenhle týden ;-)Myslím že jsem tenkrát viděl železnou sponu poprvé v nějakém článku od tebe z Bulharska.Už je to hodně let tak si to možná nepamatuji správně.A to jsem si říkal že něco takového se tu nedochová.Už pár let vím že dochová a tak jsem jí chtěl najít.

Problem je i s laborkama, jelikož nestíhají. Ale tohle by měla být priorita, jeikož ty železné sponky jsou tady hodně neobvyklé, především díky kyselosti půdy. Bylo zajímavé, že když jsme byly v Bulharsku, tak podobných věcí bylo podstatně více, tam jsme kopali i železné jehli a archeologové nijak zvlášť nejásali. Melda tam dal velkou železnou sponu zdobenou stříbrem a byla to myslím jediná věc kterou si vzali :)

Marku já myslím že prioritu mít bude.Loni jsem našel jenom pružinu s jehlou.Lučík chyběl.I tak z ní měli radost a z Písku jela během chvíle na konzervaci do ČB.To mi připomíná že se zeptám Honzy Johna jak to vlastně dopadlo a jestli nebude dělat i tuhle.

Na jižní Čechy je to slušný. Čekal bych ten nález někde v alkalicých půdách. ;-)

Krásný nález..gratuluji :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru