Pečeť

rád bych věděl něco víc o této pečeti, než je na ní napsáno. najde se nějaký odborník? jinak není to žádné tintitko, pečeť má v průměru 3cm a váží 60g. pravděpodobně je to bronz.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Cechy a řemesla (7 názorů) ondrasecek: Cechy a řemesla, kovboj78: Cechy a řemesla, sock: Cechy a řemesla, weka: Cechy a řemesla, kaja: Cechy a řemesla, Ladik: Cechy a řemesla, Moravak: Cechy a řemesla

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Pečeť
Pečeť
Pečeť
Pečeť
Pečeť
Pečeť
Pečeť
Pečeť
32 hlasů
32 hlasů
zobrazeno:
2053x,
komentářů:
36,
nálezce:
holmes holmes
vyfotografováno:
29. prosince 2016,
vloženo:
29. prosince 2016

Komentáře

krasne sdružení,gratulka ;-)

To efendi: Naprostý souhlas! Přidej prosím ještě nějaké foto! Díky předem.

Ten je nádhernej na pokochání :-) :-)

Super. :-) :-)

Moc hezké ;-)

Parádní,a i s datací. ;-)

moment, pracuju na dalších fotkách

Nádherná! ;-)

Vypadá to jako by se do něho tlouklo.Nemohlo být používané spíše jako razidlo do čehosi? o:-)

.... třeba do polotuhých cihel po výrobě...

Myslím, že pečetidlo se bude vázat k cechu (tedy dohromady sdružení kameníci a zedníci) nějakého konkrétního města nebo městečka. Třeba někde v tvém okolí?!?!?!?

Domlácené kladivem,nejspíš to používali na značení kde čeho.

To mohl ale přece udělat někdo mnohem a mnohem později a s původním účelem to vůbec nemusí souviset!

Podle otřepů to muselo být používané jako razidlo,memůžu si pomoct.

jenomže to, jak je roztlučena nožička, by se muselo promítnout i na samotné ražbě... anebo bylo používáno malé kladívko, ale nespočetněkrát...

Do kůže či do něčeho měkkého,a pouze v daném roce,při nějaké vyjímečné události.Proto ten rok.Jedna z variant.

nevím co znamená to "SIGEL".

Siegel-pečetidlo ;-)

jasně... siegel v staroněmčině "sigel"

Jo jasně, třeba s ním někdo roztloukal ořechy...

A kdepak jsi to našel,vypadá že v zemi neleželo?

moc krásný pečetítko :-O :-O :-O
- steinmetz /kameník/ mavrer - maurer /zedník/
- taky bych dle stavu řekl, že v zemi nebylo
- to obouchání - do cihel to určitě nebylo, bo cihly značil výrobce, ne zedník
- a nevidím důvod, proč by se takto mělo s pečetítkem zacházet - kdyby mělo být používáno jako razidlo, určitě by bylo z jinýho materiálu, takže si taky myslím, že utrpělo až později...

Nejkrásnější pečetidlo, co jsem tady viděl.......... o:-)

Mám taky pečetítko podobné velikosti a rovněž ten vrch je rozklepán,jak dojdu
z terénu tak ho sem dám.

v zemi neleželo, pečetidlo je pozůstalost...

to hobbit... pokud by to pečetidlo bylo uděláno jen na ten rok, nebo výročně, tak by to pak mohlo být jediné pečetidlo svého druhu.

co se podobnosti s pečetidlem týče a jeho letopočtem jsem vygooglil pouze toto: Čestné řemeslo zedníků a kameníků v císařství Leithaberg je doloženo od roku 1615. Pro řemeslo v Kaisersteinbruch byl odpovědný hlavní cechmistr ve Wiener Neustadt.
https://de.wikipedia.org/wiki/Handwerk_der_Steinmetzen_und_Maurer_in_Kaisersteinbruch

To bude ale nějaké místní, z Moravy nebo z Čech. Škoda, že neznáš jak ten původní majitel, z jehož pozůstalosti jej máš, k němu kdysi přišel. Pak by bylo snažší říci, kam asi tak "s ním". Každý Státní oblastní nebo Státní okresní archiv u nás, spravuje fondy k jednotlivým cechům nebo k cechům sdruženým. Součástí fondů jsou často i pečetidla. Ta jsou vždy v jednom jediném kuse a jsou originál. Některé archivy spravují také sbírky pečetidel (různého charakteru; nejen cechovní). Možná, že máš pečetidlo cechu, ke kterému se nedochovaly vůbec žádné archiválie, a je tak vlastně jediným artefaktem o jeho někdejší existenci.

tak to, jak k tomu pečetidlu kdo přišel, opravdu nezjistím. už babička říkala, že to děda odněkud přinesl, ale odkud? ...
každopádně já si spíš myslím, že z Moravy to nebude, ale spíš někde z Čech, RU, nebo Německa.
Největší cechovní instituty tohoto řemesla ve střední Evropě byly v Zurichu, Kolíne n/R a ve Wídni. Bohužel o nižších institucích jsem se nic nedopátral.

Přímo v tvém okolí byly řemeslnické cechy, v Náměšti, v Třebíči (tam jich bylo mnoho), v Jaroměřicích... a tak bych mohl pokračovat po celé Moravě... a po Čechách... atd. Každé již "středně velké" městečko je mělo! K tomu roku cca 1627 (může to být pouze rok založení cechu a ne rok vzniku pečetidla), u nás byla úřední řečí asi většinou Němčina s Latinou, a proto je ten opis jejich kombinací.

no vidíš, já to pečetidlo mám už přes 20 let, po různu jsem pátral, ale až názor jiného dokáže člověka přesunout i na jinou kolej, než po které celou dobu jede :-) znáš to, jeden názor, klapky na očích a jedeš... na takovou stránku jsem to měl dát už dávno...

Můžeš třeba zkusit zajít do archivu v Třebíči a zkusit se pozeptat tam. Tady jen na ukázku fondy někdejších cechů v tvém okolí (musíš stránkovat) - http://badatelna.eu/instituce/Statni_okresni_archiv_Trebic/fondy/?s=5&q=c

Parádní kousek.Ty atributy a opis by spíš odpovídal kamenické huti než zedníkům. ;-)

Moc krásný kousek ;-) :-O

- je tam symbol - zednická lžíce - na otisku uplně vlevo - a kameníci byly většinou se zedníky sdružení
- nakonec v kamenické huti dělali kameníci i zedníci

Ano .Ale nejdůležitější je to co je uprstřed.Oni se vté době bez sebe neobešli.Někdy byli do kamenické hutě včleněny i další řemesla.Jako kovář truhlář.atd.Dnes by se řeklo že byli něco jako generální dodavatel staveb. ;-) :-)

ty otřepy nemohly vzniknout třeba tím, že se do glejtu dělal otisk? tehdá byl papír jiný než teď. Byl měkčejší a tlustější. Ale aby ten otisk bylo vidět muselo se do něj něčím majznout.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru