Ruda :)

Lomazice ležely na pravém břehu Ohře, v nadmořské výšce 240 m. Od Kadaně byly vzdáleny zhruba 7 km na JV Půda zde byla velmi úrodná, zasahovala sem již žatecká chmelová oblast a zdejší zemědělci měli chmelnice od minulého století na obou březích Ohře. Při každoročních povodních, po tání sněhu, bývaly chmelnice zatopeny a velké škody působilo také tání ledu. Pamětníci vzpomínali, jak z nahromaděných ledových ker šla hrůza, jak neustále pozorovali řeku a čekali, jak se situace dále vyvine. Naopak zase v suchých letech bývalo v Ohři tak málo vody, že se dalo po vyčnívajících kamenech přejít na druhý břeh. To však nebylo v Lomazicích nutné, protože tu stával most, v poslední době jediný v oblasti nynější Nechranické přehrady. Postaven byl roku 1912 na místě často poškozovaného dřevěného mostu.

Krajina kolem Lomazic byla osídlena již v pravěku, ale první zmínka o osadě je až z roku 1088 v zakládací listině vyšehradského kostela: „Wratizlaus rex eccl. Wissegrad Loumazicich terram donat". Název osady byl slovanského původu a znamenal ves lidí Lomazových, Lomaziců. Až do poloviny 14. století nejsou o Lomazicích žádné zprávy, teprve pak je zde uváděn farní kostel, zasvěcený sv. Máří Magdaléně. Lomazice však byly v té době zřejmě velmi chudé, protože kostel byl osvobozen od placení papežských desátků. V letech 1354 - 1365 je tu uváděn Hynek z Lomazic, později se Lomazice dostaly k pětipesskému panství a v 16. století k panství Poláky, u kterého zůstaly až do roku 1850, i když se majitelé střídali. Například roku 1546 prodal Beneš Mašťovský z Kolovrat Poláky, Lomazice a Dolany rytíři Žďárskému ze Žďáru, po dalších majitelích patřily ke konci 16. století Lobkovicům, pak krátce královské komoře a od roku 1596 Štampachům. Po Bílé hoře bylo panství Poláky nejdříve zabaveno, pak vráceno a v roce 1628 prodáno hraběti Šlikovi z Holejče.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Chmelové známky (4 názory), Účelové známky (2 názory), Žetony reklamní (1 názor) Mac: Žetony reklamní, : Účelové známky, lesapan10: Účelové známky, Ladik: Chmelové známky, cobasico: Chmelové známky, Enki: Chmelové známky, Ory: Chmelové známky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Ruda :)
Ruda :)
Ruda :)
Ruda :)
Ruda :)
Ruda :)

Okolnosti nálezu

Lokalita:Ústecký kraj
Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Zero
12 hlasů
12 hlasů
zobrazeno:
991x,
komentářů:
10,
nálezce:
Ory Ory
vyfotografováno:
6. února 2017,
vloženo:
6. února 2017

Komentáře

Tyhle místní kousky jsou mnohdy lepší jako stříbrňák. ;-)

Tak, tak,! Moc hezké. ;-)

Noo měl jsem radost že padla..a to co mi pak řekla teta Wiky mě víc než potěšilo :)
Jak píšeš asi i lepší než AG :-) ;-)

Děkuji :-) ;-)

Účelová známka chmelová. Na čtvrt věrtele chmelu. :-)

Krása gratulace 8-)

Děkuju :) ;-) :-)

Dobrý nález i popis 8-)

Díky :)

Ahoj, trochu upřením kolegu Benedek 1866. Není to čtvrtina věrtele ale věrtel celý. Z nemeckého viertel (čtvrtina) Na některých chmelovkách je třeba čislo 1 a to může znamenat to samé ale už česky 1 věrtel. Je to čtvrtina korce tj. cca 100 litrů. Podle uzemí i 140 l. :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru