Závěsek

Závěsek ve tvaru kotvy. Můžete mi prosím poradit s datováním. Dík.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Neidentifikovatelné předměty (1 názor), Opasek (1 názor), Doba bronzová (1 názor), Zámky a jejich části (1 názor) Spaustolobig: Opasek, ondrasecek: Neidentifikovatelné předměty, Palmik: Zámky a jejich části, FaustinoCZ: Doba bronzová

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Závěsek
Závěsek
16 hlasů
16 hlasů
zobrazeno:
1853x,
komentářů:
39,
nálezce:
rnuhunur rnuhunur
vyfotografováno:
27. května 2017,
vloženo:
27. května 2017

Komentáře

Moc hezkej. :-OJá bych podle těch koleček typoval Germán.

Není to ani závěsek, není to nákončí. Skončí to odevzdané v muzeu?

Kvalt,proč se vyptáváš a radši nenapíšeš co to teda je?

Snížek - asi proto, že je to archeolog, a rád by aby to skončilo v muzeu. Takže pokud napíše že ano, bude mu to určeno. Pokud napíše že ne, tak ať si to určí sám. Přeložil jsem to Davide správně?

Hmmmm.,tak to je teda důvod to neurčit :-/

Tip za amatéra - amulet ve tvaru dvoubřité sekery.

Chytrej: Naprosto přesně. Jako archeolog nehodlám asistovat při tom (když už s tím nemůžu nic udělat), když archeo nálezy končí na krbových římsách, o horších možnostech ani nemluvě (to prosím berte spíš jako obecné pravidlo, rozhodně to není nic proti nálezci). Pokud to skončí tam, kde má, rád pomůžu, myslím, že vím poměrně přesně o co jde. Ani závěsek, ani nákončí, ani amulet, ani doba římská.

snizek: To se asi dá pochopit, ne?

a co treba klůč? ten by to nemohl byt?

Vidím že nemá smysl sem ještě někdy něco dávat. Domníval jsem se, že určení pomůže dalším případným nálezcům v tom aby věděli jak s případným podobným nálezem naložit. Plyne z toho ponaučení, žádný nález zde neprezentovat a rovnou se obracet na svého známého archeologa. :-( :-(

rnuhunur: A v čem je tedy problém? Můžeš to sem pro poučení hodit s určením od známého archeologa, popř. jako ostatní sem můžeš napsat, kde je to uložené a opět není problém.

No s těmi archelogy a jejich znalostmi. Po vykopání římského žárového hrobu pan Blažek z UAPPu Most
tvrdil o římském meči, že je to část zemědělského novodobého bordelu.
Muhunur, kdybys napsal že to jde do muzea, už jsi to mohl vědět. Taky jsem zvědavý, co ti k tomu ten tvůj známý archeolog řekne. Kolikrát na určením jistých věcí některými archeology neskutečně žasnu.

Ovšem i to co píše rnuhunur jistou logiku nepostrádá. Ten kdo neví (event.nemá přítele archeologa ),která "bije" (u čehokoli co nezná) ,se tak zcela logicky alespoň obrací sem. Teoreticky má zde i někdy :-D šanci (když bude mít to štěstí) se to dozvědět.
Také by se mohlo ryze hypoteticky státi,že to navždy skončí třeba také ve šmelcu (u méně prozíravých jedinců) a to volím velký eufemismus .
Archeolog,jemuž se ovšem taky nedivím,pouze jemně naznačí,anžto se to u něj do jisté míry profesně tluče. Má šířit zde osvětu či nemá?
Méně prozíravý jedinec ( v množném čísle) tuto jistou Hlavu22 nechápe už vůbec,žmloulaje věc bezradně v ruce a dychtí zoufale po informacích. Dostanou-li se mu tyto v rovině relevantní,pak je také možné (i dosti pravděpodobné),že si on a ani jiní z odborného určení nic do budoucna neodnesou.
Pak tu např. archeolog bude muset po x-té vysvětlovat to samé a doufat,že to snad jednou skončí ,kde má.
Ještě si lze připustit i tu nešťastnou variantu,že méně zdatný archeolog předmět mu donesený jaksi nepozná či nedej bože snad chybně interpretuje za onen šmelc (viz Chytrej výše).
A kdo neví ,která "bije" vlastně tak stále nemá jistotu žádnou,ale začarovaný kruh se nám alespoň, jak bájný Uroboros pěkně uzavřel. Teda jestli mu to ve finále někteří "neomylní" rychle a zběsile "neodklikají "třeba za žehličku. :-D Ale zas to má už konečně "určené"!
Zvláštní to situace...

Me by to teda zajimalo
Kdyz Kvalt vyloucil tyto moznosti,tak uz vazne nevim
TO zdobeni my prislo germanske...

https://www.google.cz/search?q=ancient+roman+lock&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjHhbrp4JTUAhXBIJoKHTqyCJ8Q_AUICigB&biw=1920&bih=912#q=ancient+roman+lock&tbm=isch&tbs=rimg:CdQ_1FTKbkLWqIjiFarY0U7kdK6QUb42LH1dEfmWAVney1OWBelfxJURwterr_1PSy3jeCBhoj6cJ4CKJUOmpw9WW3vCoSCYVqtjRTuR0rEXLTTDY3-eovKhIJpBRvjYsfV0QRctNMNjf56i8qEgl-ZYBWd7LU5RG85tyFVm6dXSoSCYF6V_1ElRHC1EXLTTDY3-eovKhIJ6uv89LLeN4IRkLUiYZMnj-sqEgkGGiPpwngIohH_1NJNtXL_1wkioSCVQ6anD1Zbe8EZHd-esmbqI6&imgrc=_

jista podobnost tam je :D jen jinak postavene ocko zda se :D
8-)

Husita: Rozumím a v zásadě souhlasím, i když tam jsou i jiné aspekty.

Jestli to ale skončí v kýblu s bordelem nebo na krbové římse, je to pro nás jedno a totéž. Jak je to jednou odtržené od informací, má to pro poznání naší minulosti nulovou hodnotu. Ono to, co leží na krbové římse, s velkou pravděpodobností v kýblu stejně skončí nebo to pro kýbl bude zralé. Nedělám archeologii pro to, abych se podílel na mizení našeho kulturního dědictví. Nemohu (ono by takovéto počínání mohlo být i postižitelné) a hlavně - nechci.

Dobrá tedy,ať je to s artefaktem jakkoliv,tohle je přece web detektorářů,tudíž sem vkládá každý fotky proto,aby se něco dozvěděl,.nebo se pletu????Je to zde přece i od toho,..převážně od toho,.Tak si to nech pro sebe a nevytahuj ,je ttrapný a přehàníš to,..jestli to víš,tak to řekni,jestli ne tak to nech na ostatních..juuuu???
Třeba chce zrovna dotyčný vědět,co to je ,proto aby s hovadinou nechodil zbytečně.Ale ....je mi z toho zle.... :-/

Myslím , že by bylo lepší kdyby to teda určil profík a bylo jasno , než aby se to zařadilo nějak špatně ,
jen kvůli bodům a dotyčný nálezce nevěděl co s tím má dělat . Pak to opravdu může zkončit ve šrotu .
:-( :-( o:-) :-(

snizek: Ano, je to web detektorářů, právě proto se ptám (nikoliv poprvé ani naposledy), co s nálezem bude. Stačí mi vědět jedno nebo druhé a podle toho se zachovám. Kdybych měl potřebu se vytahovat, tak bych fungoval jinak. Třeba bych tvrdil, že je to kotva z Titaniku, takových odborníků je tady taky dost.
Jestli jsem trapný nebo ne, je mi fact fuck. Dělám to, o čem jsem přesvědčen, že je to správné a za tím si stojím.

Sečteno a potvrzeno - nález podle všeho odevzdán nebude, pro mě je věc uzavřená a jdu dělat něco užitečného. Nic víc, nic míň.

kvalte, jaksi naznačuješ,že tedy už pomalu opouštíš potápějící se Titanic? :-D A prý,že je pak kotva symbolem naděje...
Ps : lodní kutálka,ale stále a neúnavně hraje! :-D ;-)

snižek - je to web detektorářů to je pravda, ale jak vidíš, nikdo ze zdejších elitních určovatelů to není schopen přesně určit. Poslední dobou jste odtud vyštvali poměrně dost odborníků, tak se ani moc nedivím. A pokud kvalt ví co to je, a má zájem aby ta věc skončila u odborníků, tak se mu nediv. Kdyby všichni archeologové byli jako on, spolupráce s nimi by byla potěšením. Je jedním z mála odborníků, kteří mají můj obdiv za to, jak a co dělá pro spolupráci s detektoráři.
kovboj78 - no špatně určených věcí v katalogu není zas až tak málo, takže o jeden víc nebo míň- je to vcelku jedno.

Chytrej , jedno to určitě není. :-/
Právě že je mnoho věcí zařazeno špatně , tak je potřeba to zařadit správně.
Určitě bych navrhnul , za každé špatné zařazení , odebrat dvojnásobek bodů ,
ale vim že je to asi těžko uhlídatelné . Každopádně spolupráce s archeologama
je velice důležitá a pro všechny přínosná.

Grosy-ani ja nejsem odbornik,ale tak stare to neni
Podivej se na odkaz co dal ddevil a musi ti byt jasne ze to Halštat neni...
A navic je to snad z helmice a kelti helmy nemeli..
Jsou to ti germani,rekl bych kolem roku nula az druhe stoleti...

Tak kelti helmy neměli jo? Že má někdo odvahu ,se s takovými znalostmi hrnout do určování je obdivuhodné, to sebevědomí bych chtěl mít :,-(.

ddevil to má, ale pořád z toho ta identifikace neni 100% jasná. Jsou tam 3 obrázky z Británie, hlavně tenhle, kde jsou dvě tyhle věci spojené - https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/5e/b9/1b/5eb91bd1512327c24816e66e2470040e.jpg
Popisky jsou u obrázků Anglo-Saxon, Viking a neznámý původ, všude se ale shodují na opaskovém závěsku.

Jak si tedy v tomto případě vysvětlit to,že archeolog kvalt zde píše,že to zde opustili lidé znalí,kvůli tomu,že se špatně určuje.,,a sám nahoře píše,že to závěsek není.Tohle mi fakt hlava nebere :-D :-D o:-) :-/ :-P

Dom-skoda ze mim to nejde rozkliknout...
sauk-jestli mas jiny nazor respektuji ho
Ale nasla se nekdy v nejakem hrobe nejaka keltska prilba
Mam par obrazku z vyzkumu jak asi vypadal keltsky valecnik..

https://www.drakkaria.cz/zbroj/prilby/staroveke-prilby/?vp-page=1 - tady je těch keltskejch přileb hned několik, a všechny jsou repliky podle originálů. Našly se i u nás, ale už si nepamatuji kde jsem to četl, musel bych dohledat. Přilby se používaly ještě daleko dřív, třeba Korintské, které byly tuším i ve filmu Trója, filmaři si to z prstu nevycucali.

Keltských přileb se v hrobech našlo tolik, že kdyby se nakupily na hromadu a posypaly se sněhem, dalo by se na tom obstojně sáňkovat. Bohužel se žádná nenašla u nás. Věřím, že se jednou najde i při regulérním archeologickém výzkumu ;-)
Jinak, co týká té "věci" o které je zde řeč - ono to není tak prostinké, jak se zdá. Než tu přibydou další pofidérní hrcprc rychlonázory i snůška naprostých blábolů, přečtěte si třeba alespoň tento jeden článek, když už tedy:
https://www.academia.edu/13237810/Girdle-hangers_in_5th-_and_6th-century_England._A_Key_to_Early_Anglo-Saxon_Identities?auto=download
potom tu můžeme rozvířit všeobecnou diskuzi, ju? Teď momentálně tu kromě Kvalta, Husity a Chytrýho - kteří tuším že tuší, není s kým diskutovat. Soudruzi, které nebaví číst články, mohou jít radit neurochirurgům do Motola, prý naléhavě shání nějakého zevla, který by odložil vidle a gumáky a ukázal jim, jak se správně operuje mozek. :-D

Jinak počestných zemědělců si vážím, byl to jenom příměr - ono kdyby se ten doktor motal do řemesla jim, dopadlo by to stejně zoufale asi. Zkrátka, každý má dělat to, co umí. Kdo umí, ten to dělá. Kdo neumí, ten to učí. Kdo neumí učit, píše o tom knížky.( nebo příspěvky ....) ;-)

Presto ze jsem zas za vola
Nic me nepresvedcilo,to jsou vsechno romanizovane helmy
Verim ze nejaky kmenovy valecnik mel svoji prilbu,nebo ze brali helmice padlim nepratelum
Ale ze by mel radovy keltsky bojovnik helmu,neverim...
To co dal Chytrej za odkaz, to me vubec nepresvedcilo,ba naopak
Okopcena rimska helma
A jinak neumim anglicky,takze clanek od Hogofoga me nepomohl :,-( :-/

Pro nedočkavé je tu alespoň jedna dobrá zpráva : lodní kapela zdejšího Titaniku stále ještě hraje! Tak je ještě čas v klidu nasadit jakékoli přilby (bez kotvičky) a záchranné plovací vesty.
:-D

Tady je taky pár ubohých helmic nošených těmi jinak v podstatě nahými a uřvanými barbary.
https://cz.pinterest.com/siresasa/ancient-celtic-helmets-and-armour-only-historicall/
;-)
Ps: a třímal ve středověku taky každý bojovník meč?

:-D Je to marný, jeto marný, je to marný. Milovníky velmi alternativní historie s heslem "Já myslím" na štítě je asi lehce neproduktivní jakkoli přesvědčovat a edukovat. Tak hezký den a po smrti blaženost nebeskou... :-D :-D :-D

Husita-diky za odkaz :-P
Dik za vestu,ja byl vzdycky neverici Tomas...
Hogofogo-sejdeme se ve Valhale :-P ;-)

Ahoj, co to nakonec bylo?
Jsou zde podobné v klíčích že stěhování národů.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru