GPS - Jakou by jste volili?

Chtěl bych si pořídit nějakou GPS navigaci, ale nevím jakou volit. Jaké používáte vy a nebo jaké by jste volili při výběru?
Pár bodů by bylo jasných:
Přesnost
Turistické mapy
Cena
Velikost
Víc mě nenapadá, protože sem to zatím nemusel řešit...

v kategorii Mapy a navigace, založil Rellik 12.10.2009 21:54

Trošku mimo mísu ne? :-D :-D

Jen pro doplnění. Různě veci, jako PDA, Mobily, fotáky na tom se signálem budou ještě hůře než ten starý legend.
A pokud se pustíš do toho článku, tak tam připiš, že dostat gps data do exif se dá lehko. Stačí mít na gps zaplý záznam trasy a na foťáku nastavený přesný čas. A pak existuje řada programů, které s toho záznamu trasy vloží podle času správné souřadnice do fotky.

pardon, to měla být reakce na pako24

Tak to já tedy s Wendis nemůžu souhlasit. Totiž osobně už jsem zažil situaci, kdy jsem si vyjel mimo svá běžná působiště. Po tříhodinovém hledání v lese a neustálého měnění směru jsem úplně ztratil orientaci. Musím říct, že v tu chvíli bych dal nevím za určení směru k mému autu. A tak jsem chodil ještě další hodinu, než jsem našel.. V tu chvíli byla moje radost mnohem větší než z nalezených předmětů. Od té doby chodím se svou novou autonavigací, kde si vždy zadam místo zaparkovaného auta;-) Radši - už bych totiž nerad podobnou situaci v temnícím se lese opakoval :-) :-) :-)
Jinak, používám TomTom One Europe31. Je sice jednodušší, ale bohatě stačí a hlavně v lese najde satelity. Ne jako kamarádova mobilnavigace.. 8-)

jasný běru zpět,jen mi to přišlo prostě divný to je celý ;-)Navigaci mám taky TomToma One XL ale do lesa jsem si jí teda ještě nebral, :-D

Chápu..Ne každej má orientační smysli jako já:-D Přecijen, není to nejlevnější věcička na ztracení či rozbití. Ja si jí radši beru. Teda dyž vyrážim tam kde to neznam. Dává mi to pocit takový tý jistoty a nemusím přemýšlet nad lyšejníky:-D Ale to je věc názoru.. Někdo si tam může i uložit GPS svého nálezu, ikdyž teda, takovýho ještě neznam ;-)

Včera jsem poslal do redakce webu článek na toto téma, snad se tu časem objeví. V krátkosti dodám jen toto. GPS samozřejmě ano, nejen kvůli mojí aktuální pozici (mnohdy dost důležité) ale i kvůli přesnému zaměření nálezu. Jakou GPS, to už je složitější, je mnoho výrobců, ale jedno vodítko je jasné - aby měla chipset SirfstarIII nebo novější, citlivost ve ztížených podmínkách, jako les, zástavba, mizerné počasí s mraky plnými vody těsně nad zemí není lepší volba. Jako mapový stroj používám MDA (PDA s telefonem)se systémem Windows Mobile a OziExplorer, je to jedinečná kombinace. Nechci se tu obšírně rozepisovat, v tom článku je více informací ;-)

Už je tam ;-)

Mit navigaci v kapse neni jen o tom, ze se stratim a diky ni se zase najdu.Ikdyz i tento aspek je (alspon pro mne obcas dulezity :-) )Navigace je dobra i na pozdejsi urceni polohy v neznamem terenu. Osobne pouzivam N95 s externi GPS antenou a software Sportstracker, ktery je zdarma. Pak jen staci zapnout Sportstracker na pocatku hledani a pripadny nalez vyfotit mobilnim fotakem na moji nokii. Po prichodu domu "nasypu" data na svuj profil na strankach nokie a hned vidim nejen trasu, kudy jsem bloumal s detektorem, ale i mista jednotlivych nalezu a jejich fotografie.

ahoj, navigaci používám už docela dlouho. I když detektor zatím nemám, ale bude :)
Záleží, co od té navigace očekáváš, ale volil bych určitě značku Garmin. Navigace jsou odolné, vodotěsné, napájené 2x AA. Prostě outdoor provedení.
A teď jakou:
Jestli ti stačí jen základní určení polohy, ukládání bodů, a jakž takž orientace v mapě, tak se dá použít Extex Legend.
Je to černobílá navigace, takže zobrazení mapy nic moc, ale na základní orientaci to stačí. Nevýhoda je mála paměť do které se vejdou cca 4 okresy. Tak je potřeba na to pamatovat a nahrávat mapy podle toho, kam člověk půjde. Také má starší elektroniku, takže má někdy problém se signálem v lese.
Výhoda je, že bazarovej kousek se dá koupit za 1000,-
http://www.geosystems.co.nz/drupal/files/u1/images/fieldservices/Legend.jpg

Další je (tu mám já) Etrex Legend HCx. Je stejná jako ta předchzí, jen má barevný display, slot na karty a nemá problém se signálem ani v hustém lese. Na 1gb kartě mám čechy, slovensko, polsko a ještě není plná.
http://obrazky.srovname.cz/garmin-etrex-legend-hcx_b_700069.jpg
Nová se dá koupit od 3 tis.
Dneska už bych raději volil Etrex Vista HCx která má navíc magnetický kompas a barometrický výškoměr. Výhoda kompasu je, že navigace ví o změně směru i když se člověk otáčí na místě. U obyčejné se musí asi metr popojít aby se srovnala.

Pro fajnšmekry je tu špička pro outdoor Garmin 60CX, ale to už je trochu jiná cenová.

Od různých dotykových navigací bych upustil. Ty jsou dobré do auta, né do přirody.

Pravda pravdoucí ;-) turistická navigace jako je např. Garmin je o hodně odolnější něž PDA či MDA. S Legendem jsem začínal, ale dnes bych ho raději už nevzpomínal, nemá moc citlivý chipset (Sirf Star II) a v lese velmi často ztrácí signál.
Co se týče lepších foťáků, MDA a mobilů s interní GPS a foťákem, ty přinášejí ještě jednu vymoženost - využití EXIF metadat - informací zapsaných digitálním foťákem v tzv. hlavičce ve vyfoceném obrázku. Zkráceně jde o to, že foto program v mobilu ti uloží do hlavičky fotky nejen parametry focení (použitý čas, clona) ale i dobu a souřadnice, které vezme z GPS. Pak je to už jen o vhodné archivaci fotek 8-)
Ale to už je pomalu na další článek, mno, asi se do něj pustím :-D

reakci máš na začátku, nějak mi to uteklo :-)

Díky, našel jsem ji tam :-).
Ale nebudu s tebou souhlasit v tom hodnocení Legenda a GPS v nových PDA, MDA a mobilech (to jistě není např starý Acer N-35, taky se mi tu válí...). Pokud je v těchto zařízeních osazena GPS se SIRF III, tak si Legend ani neškrtne a věř tomu, že vím co píšu ;-) Praktické porovnávací zkoušky není problém provést, toho Legenda jsem vyštrachal a MDA co používám je Eten 500+.
Je to podobné, jako kdyby jsi porovnával starého Legenda s Legendem HCx, který již SIRFIII má (nemám teď na mysli, že ten nový má i barevný displej).
Pravdou je to, že pro záznam lze použít libovolné zařízení, které umí ukládat NMEA data z GPS, stačí i jednoduchý datalogger s jednočipem.
Ale jak jsem psal výše, pokud tu bude zájem, napíšu delší slint do článků :-D

No já už mám celkem jasno. Na 99% to bude Garmin 60CSx :)

S ním určitě nic nezkazíš a map je pro něj dost... ;-)

Hledám nějakou velmi levnou GPS, potřebuji aby mi pouze určila aktuální polohu, nic víc od ní nechci. Má někdo nějakej tip? Díky za rady

Garmin dělal řadu jednoduchých, sám mám starýho etrexe. Je to uplně dostačující a koupíš ji za pár kaček :-)

k tomuto tematu. Dosluhuje mi mobil Nokia, 7-8 let starý a umí jen telefonovat. Rozhoduji se o pořízení Mob.T s navigací. Favority jsou Garmin a Nokia C 05-03, uvedená Nokie přijde na pulty obchodů kocem prvého čtvrtletí 2011. Recenze na netu k MT Nokia již jsou, chtěl bych od znalých poradit a znát váš názor, zatím jsem pro Nokii. Geotakking, tedy možnost znázornění souřadnic do fota mají oba přístroje. To jestli umí Nokia zaznamenat trasu nevím. Je 5MPix foťák MT dostačující? Nemám s focením MT žádnou zkušenost. Díky za rady.

Oprava: Místo recenzí jsem měl uvést data telefonu Nokia
C 05-03 na netu již jsou.

http://www.nokia.cz/produkty/telefony/nokia-c5-03/specifikace díky za reakce.

Ja používam takúto vecičku je to uplne super. http://www.tromf.sk/detail/E4AE7149-EC3C-480F-B16F-BDFD7103F2A9/023

Peking tohle je ten telefon co jsem oněm psal v secret kdybys měl nějakej dotaz tak napiš ;-)http://eshop.vodafone.cz/hs.htm?detail=12&nso=&lang=cs&hsName=HTC%20Wildfire&brand=13

Tak jsem se díval na stránky Nokie a vybral jsem ti dva favority. Mě se nejvíc líbili tihle dva: http://www.nokia.cz/produkty/telefony/nokia-n900/specifications
a
http://www.nokia.cz/produkty/telefony/nokia-e7/specifikace
tak se na to mrkni. ;-)

vám všem třem děkuji, mám zase o čem přemýšlet.
Boban - je to velmi slušná cenová relace.
Michy první odkaz se mi neotevřel, druhý Nokia - e7 vypadá pěkně, musím zjistit cenu, ale vypadá to že bude vyšší než povolí ta co spravuje společný účet. No uvidíme. Má představa byla tak 6 000,-Kč CZK. Díky ahoj.

http://www.nokia.cz/produkty/telefony/nokia-n900#/main/landing
zkus tenhle odkaz ;-)

Čau, máte někdo zkušenosti s Bushnell Backtrack-Point-3? Díky

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru