Kloš jelení

(Lipoptena červi) lidově lojnice, nářečně jelenica.Kloš je druh dvoukřídlého hmyzu z čeledi klošovitých.Je to ektoparazit, který se živí krví zvířat, především savců a ptáků.Je-li přemnožený, dokáže hostitele neskutečně soužit.
Líhnou se zejména od začátku září do začátku prosince.Hned po vylíhnutí hledá dospělý okřídlený jedinec hostitele. V naprosté většině je to jelenovitá zvěř na které se živí sáním krve.
V bezpečí nejsou ani ptáci,psi a jiní kopytníci.Jedno sání může trvat až 25.min.
Kloš je pro člověka nepříjemný parazit, který na človeka náletuje především na podzim v lese. Velice obtížně se odstraňuje protože má na nožkách drápy. Nedá se setřást, smést a lze ho jen těžko rozmáčknout mezi prsty protože je pružný. Na člověka sedá spíše omylem a lidskou krev nesaje. Pokud by se už spletl a kousnul tak se udělá malý svědivý pupínek.
Kloš nemá vůbec nic společného s klíštětem.Rozdíl je v tom, že kloš má křídla a drsnější kusadla. A na rozdíl od klíštěte má šest nohou.Kdežto klíště osm.
Banská rada zní : Nechte vyluhovat třicet hřebíčku po dobu jednoho týdne ve 2 dcl francovky. Pak aplikujte na tepny kde proudí krev. Hlavně nezapomeňte na vlasy!!! Případně lze ošetřit srst psů nebo koní. Nikoliv na kůži.
Moje osobní zkušenost s klošem je taková, že skoro na 100% neexistuje repelent, který by je odradil. Minulý týden jsem byl dvakrát v lese. První akce jakžtakž protože foukalo i přesto mě obtěžovali. Druhá hledačka byla utrpení. Nehnul se ani lístek a kloši měli volné pole působnosti. Nebyl problém jich napočítat naráz až šest. Lezou ve vlasech do uší po rukou atd... Snad nejlepší by bylo mít triko s dlouhým rukávem a moskitieru přes hlavu.Jinak opravdu nevím. Ale jak říkám teplý říjen a takhle se navléct a chodit kopcovitý terén v lese kde je jak v sauně. To radši příště zůstanu doma. A to jsem zvyklý na ledacos. Ale tenhle prevít mě to tak znechutil, že až hrůza. Pořád zastavují - ošívám se. Nejde se bránit. V jedné ruce detík a v druhé rýček. Taky údajně není špatný šátek na hlavu. Kdyby kdokoliv měl radu či něco co aspoň trochu funguje tak dejte vědět.
Díky a mějte

v kategorii Komáři, klíšťata atd., založil killy_21 23.10.2023 12:29

Klíšťata pořeším repelentem a kontrolou, komáry odeženu nebo skousnu, ale tohle hovado mě během chvilky tak vydeprimuje svou vytrvalostí, množstvím a odolností, že zdrhám z lesa :-/

S tím mužu jen souhlasit.. kloš je fakt deprimujicí tvor :D taky me vyhnali z lesa posledně.. normálně jich pršeli ze stromů stovky :-O :,-(

Na týchto hajzlíkov je najlepšia moskytiera cez hlavu. Inak sa nedá.

U nás v lesích jsou od března do listopadu. V létě do lesa jen když prší, jinak je to masakr.

Důvodem, proč repelenty na kloše jelení nefungují, je ten, že se neřídí čichem jako například komáři nebo klíšťata, ale reagují na pohyb. Ani permethrin je neodradí, ale po přistání na ošetřené oblečení je aspoň do 30 minut zabije. V lesích se teď opravdu nedá nic dělat, během chvíle jich mam na sobě desítky, je to doslova mučení.

Jak psal Kimlo....
Moskitiera bude zřejmě jediné řešení .....

Klošák hrůza a děs👹👹👹

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru