Letecká archeologie a Google Earth

Letecká archeologie je druh archeologické prospekce. Řadí se mezi nedestruktivní archeologické metody. Pomocí leteckého pozorování a fotografického snímkování jsou na základě půdních, vegetačních, stínových a jiných příznaků vyhledávány, identifikovány a evidovány archeologické objekty. Letecká archeologie se rovněž zabývá vyhodnocením leteckých snímků, které nebyly pořízeny pro archeologické účely. Archeologická letecká fotografie vychází z metod vojenského leteckého průzkumu. V méně častých případech využívá i dálkového průzkumu Země pomocí družic.

v kategorii Mapy a navigace, založil misme 5.1.2011 14:35

Tak venku je pěkně čerstvo a já sedím doma u PC a koukám na sat.snímky.Dnes jsem něco málo našel a tak jsem to poslal do muzea.Dám vědět jak to dopadlo ;-) ;-)

Taky sem zkoušel hledat v naší oblasti.. a našel sem h.o.v.n.o :-)

google earth je dobrej, ale já používám raději seznam mapy, tam sou dvě různý fotomapy takže když na jedné není nic vidět tak na druhé, kde je porost v jiným stádiu, to může být naopak :D

Souhlasím, na Seznamu je možnost potrovnat lokalitu s odstupem několika let. K tomu se můžem mrknout na google maps, ale tuším, že na té starší seznamácké fotomapě jsou delší stíny (ráno nebo večer) při kterých lépe vyniká terénní změny.
Chtělo by to ještě fotky s tajícím sněhem, nebo rašící zelení.. :)

Zrovna dnes se mi podařilo na tomto ostrůvku nalézt vrak letadla. Podaří se vám to taky?
;-)

https://maps.google.cz/maps?hl=cs&ll=-11.622939,132.456236&spn=0.024591,0.038581&t=h&brcurrent=5,0,1&z=15

Do toho bych ale šel! 8-) Jen musím do svý lodě doplnit bar a háčka. ;-) Pak už stačí nechat v práci na stole vzkaz,ať mi místo podrží.. :-D

:-D Tak na tohle hledání stačí myš s kolečkem a internet. Nohy nahoru a lahváč v ruce... 8-)

Když už je tu tohle téma chtěl bych se optat zkušenějších fotografů. Mám možnost letadla jen za náklady na benzín a chtěl bych zkusit leteckou prospekci,ale nevím čím fotit nechci investovat balík do foťáku chtěl bych něco s GPS do 10 000 Kč.
Co by jste mě doporučily. Nejedná se o něco profesionálního jen tak pro zábavu,ale kdyby měl někdo z odborníků archeologů zájem nebyl by problém to domluvit startuje se z Jičína.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru