poraďte

Je mi 14 let a chtěl bych si koupit detektor kovů. Chtěl bych vědět jaké nalezené věci si mohu ponechat a jaké se musí odevzdat a kde mohu hledat. Děkuji za odpověď.

v kategorii Nezařazené, založil H55l 1.4.2011 19:03

Nálezy patří státu :-) Ale těžko bude mít zájem o věci v hodnotě 0 Kč... :-D Zájem bude mít o věci hodnotné a historicky cenné. Tedy především věci archeologické bys měl určitě odevzdat místnímu muzeu. Tam nejde ani tak o cenu nálezu, ale o informaci co a kde jsi našel. Proto je důležité zaznamenat nálezové okolnosti.
Pak teda poklady nebo kor starý mince. Ty jsou z informačního hlediska taky důležitý.
Kde můžeš hledat? Začnu spíš tim, kde hledat nemůžeš - podle směrnic EU nesmíš hledat na archeo lokalitách. Menší problém je v tom, že těžko zjistíš, kde přesně ty archeo lokality jsou a nejsou, protože je archáči záměrně nezveřejňují, aby je nějakej hulvát cíleně nevybíral. Samozřejmě logicky jsou archeo lokality v okolí hradů, hradišť, oppid, ... to už sám logicky odhadneš. Některá města prý dokonce celý svoje území vyhlásila za archeo lokalitu... :-)
No a pak bys neměl hledat v CHKO, protože je dneska každej druhej brouček a rostlinka chráněnej...
Jinak teoreticky můžeš hledat tam, kde ti to dovolí majitel pozemku. Jinak bys mu na jeho pozemek neměl vlézt a kopat, ačkoliv to tak většina hledačů stejně praktikuje...
Celá tahle problematika je mnohem rozsáhlejší... Jde taky o to, že jako fyzická osoba nemáš právo provádět archeologický výzkum a detektorování s tímto tak trochu hraničí... Morálně v pohodě jsou přijímaný pole. Protože tam stejně orbou dochází k narušení povrchu a spoustu věcí spíš zachráníš... Ovšem nesmíš kopat na poli, kde je oseto, jinak tě zabije majitel...

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru