Určování obsahu kovů v nálezech.

Ahoj všichni. Poradíte mi, jak určit v nálezech obsah jednotlivých kovů (třeba přibližně)? Reaguji tak na některé příspěvky, ve kterých lovci píší, že v nálezu je menší obsah stříbra apod. Také jsem slyšel, že existuje nějaký přístroj, který dokáže obsah jednotlivých kovů ve slitinách procentuálně určit, ale nikde jsem na netu na nic takového nenarazil.

v kategorii Lovci historie, nálezy a určování, založil Homo-naturalis 5.4.2011 22:57

Vizuálně se to určit dá jen velmi přibližně.Třeba podle barvy.A podle dostupných informací z knih a pod.Co se týká toho přístroje...Tak ten existuje.Ale nevím na jaký bázi pracuje.Ale pokud myslíš ten co já tak ten je snad jeden v republice.Obávám se že pro normální běžné používání bude tak někdy v příštím tisíciletí.A to ještě možná. ;-) :-D

Dovolil bych si nesouhlasit s misakem u mě v práci máme tyto mašinky které Ti na displeji určí složení kovů v % a tyhle přístroje mají i ve větších kovošrotech.Je to přibližně podobné jako čtečka kodů v supermarketech akorát asi tak dvakrát větší. ;-)

Aha tak to jsem nevěděl.Já myslel že je to nějaký specifikum.Třeba pro forenzní rozbor materiálu.Tak to se omlouvám ;-) ;-)

Já jsem slyšel, že něco takového mají ve zlatnictví, určují s tím ryzost kovu.

Co vím já, tak ve zlatnictví používají buližník a kyselinu dusičnou smíchanou. Zkoumaným předmětem se udělá čára na kámen a skleněnou tyčinkou se nanese trocha kyseliny. Podle rychlosti reakce se určuje podíl zlata. Pro přesnější určení se používají tyčinky o referenční ryzosti. Problém je, že takovou sadu prodají jenom registrovanému zlatníkovi (kvůli zákonu o jedech nebo tak něco) a dá se použít jenom na zlato.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru