O focení

Jak to dělám já

Buďte pozdraveni, kolegové!

Dost dlouho jsem zvažoval, zda tuto klubovku vůbec dělat. Nerad mudruji o něčem, v čem nejsem zcela kovaný, navíc focení se mnohokrát ukázalo jako ožehavé téma a nerad bych v předvánočním čase rozdmýchával zbytečné vášně. Beru na vědomí, že zdejší osazenstvo je více, či méně rozděleno na dva tábory, kdy jedni tvrdí, že na fotce nezáleží a připomínají, že nejsme ve fotokroužku, zatímco druzí se tvrdošijně zastávají krásných fotek a bezchybných prezentací. Každý má svým způsobem pravdu, ale...

Ačkoliv se může zdát, že fotografie jako taková stojí na pozadí zájmu našeho koníčku, opak je pravdou. Mnohokrát jsem viděl rozmazané, vyloženě ošklivé fotky naprosto famózních nálezů, které si jen málo kolegů vůbec prohlédlo a ti, kdo se podívali jedním dechem za gratulací "vynadali" nálezci za prezentaci. Naopak pěkně nafocený, zcela obyčejný nález byl přijat a hodnocen vždy kladně. Fotografie má svou sílu a nejednou jsem byl svědkem, kdy se do sebe uživatelé kvůli fotkám pustili tak, že celý spor skončil dokonce zrušením profilu některého z nich. Těmto šarvátkám se dá přitom velmi snadno předejít, protože pořídit pěknou fotku není v dnešní době vůbec žádný problém a pokud vím, za kvalitní snímek tady nikdy nikomu nehubovali...

Než začnu rozumovat, rád bych uvedl, že nejsem fotograf. Nechodil jsem na žádná školení a kurzy, o všelijaké způsoby a techniky focení se nezajímám. Jsem laik a amatér, tak jako většina z nás. Přesto jsem v diskuzích u svých nálezů (mimo krásné, lichotivé komentáře) občas četl, že moje fotky jsou výsledkem úprav ve Photoshopu, stažené z jakýchsi katalogů a mnou prezentované jako vlastní (to se mě dotklo), dokonce jsem byl několikrát nařčen z čarodějnictví...

Pravdou je, že fotím poměrně dlouho a metoda pokus/omyl mě lecčemu naučila, ale žádné čáry v tom nehledejte. Stačí vnímat okolí a hodně fotit. Když se potom fotky z celého dne stáhnou do počítače, na velkém monitoru vše vyjde najevo a na většinu otázek odpoví samy snímky. Pokusím se na sebe vzít úlohu průvodce a bez zdlouhavých proslovů a odborných pojmů poodhalím tajemství svých fotografií v několika bodech.

1.SVĚTLO

Nejdůležitější faktor pro pořízení kvalitní fotografie. Bohužel neexistuje univerzální poučka, protože každý fotoaparát má jiné číslo f, tj. propustnost světla přes čočku k čipu. Při nízké hladině světla nelze dosáhnout uspokojivého výsledku ani následnou úpravou v PC. Domácí prostředí má jistě své výhody, nikoliv však za účelem focení. Jako amatérovi se mi nikdy nepodařilo pořídit obstojnou domácí fotografii, nepomůžou ani všechny baterky a světelné zdroje, které doma najdete. Slunce zkrátka nenahradíte. Vždy foťte venku a počkejte na vhodné světlo i za takovou cenu, že se s čerstvě nalezeným zlaťákem pochlubíte až o dva dny později. Pouze venku panují takové světelné podmínky, aby mohla výsledná fotografie i focený předmět plně zapůsobit. Pozor také na přepaly, kdy je světla naopak moc. Zejména lesklé předměty z Ag, Au, arsenbronzu atd., jsou na přesvícení velmi citlivé. Hodně světla využijte k focení předmětů z mědi, bronzu a železa. Osobně mám nejraději dopoledne jasného, letního dne mezi 8-10 hodinou, nebo k večeru kolem 19 hodiny (časové rozmezí podléhá ročním obdobím). V tomto čase se dá uspokojivě nafotit většina nálezů napříč materiály. Navíc používám přisvícení, kdy proti slunečnímu světlu nastavím zrcadlo na focený předmět a tak získám další zdroj světla z druhé strany. Zejména u předmětů kulatých, oblých, nebo s vysokým reliéfem je zrcadlo neocenitelným pomocníkem.

2.ČAS

Pokud nemůžete, nebo nechcete věnovat čas focení, ani nezačínejte. Focení společně s následující úpravou v PC ho spolyká opravdu mnoho. Zatím jsem nenašel kličku, jak celý proces při zachování kvality urychlit. Nejprve si vynosím vše potřebné ven na vodorovnou plochu (studna, popelnice). I při minimu vybavení, které používám jdu nadvakrát. Než si vše připravím a naaranžuji, leccos se může změnit. Venku je sice perfektní světlo, ale také příroda a její živly. Někdy se zatáhne a delší čas budete jen čekat s prstem na spoušti a s pusou dokořán pozorovat oblohu. Taky může začít pršet, což je pro papírové pozadí pohroma a je prakticky okamžitě zničeno flíčky od kapek. Za léta fotografování venku jsem se naučil z hloubi duše nenávidět vítr... Pokud jsou podmínky příznivé, neváhejte, foťte a nebojte se pořídit více fotek, nikdy nebudete litovat. Pokud fotíte minci, nafoťte alespoň 10 fotek každé její strany. Přitom se nepatrně pohybujte a v hledáčku/displeji hledejte nejlepší světlo a úhly. Nedopusťte, aby se vám nálezy nahromadily, jinak vás opustí zápal dříve, než začnete.

3. FOTOAPARÁT

Léta jsem fotil mobilem Samsung Galaxy S4 a byl hlasitým zastáncem mobilních foťáků. Do dnešního dne jsem s jiným strojem nepořídil krásnější panoramata. Detaily na mincích, puncy na prstýnkách a jiné drobnosti už ovšem nemohl zvládnout. Chvíli jsem koketoval se zrcadlovkou od Nikonu, ale nakonec zvítězil malý, šikovný kompakt Sony RX100. Přes všelijaká nastavení, experimentování a šťavení do maxima nakonec používám k plné spokojenosti základní program SuperAuto, který automaticky vyhodnocuje scénu a přenastavuje hodnoty. Nejde o značku, cenu, pixely... Když se fotí venku na světle, fotí všechno dobře!

4.LEVITACE

Pokud něco charakterizuje můj, řekněme "styl", pak to bude tzv. levitace. Nasvícený předmět se "vznáší" nad tmavším pozadím a celkový dojem nenarušuje stín foceného předmětu. Ušel jsem dlouhou cestu přes tisíce fotografií, abych k tomu dospěl sám, nebo jsem to kdysi někde viděl a pouze okopíroval? Natáhněte mě na skřipec, vážně nevím! Myslím, že jsem prostě jednoho dne posunul krabici od bot tak, aby stínila šroub, ale ne to, co je na něm. Výsledek se mi zalíbil a už jsem u toho zůstal. Později jsem na závit šroubu přidal kuličku z modelíny, aby focený předmět lépe držel a dal se naaranžovat ještě více do prostoru. Takže: Venkovní, rovná plocha, barevný papír jako pozadí, krabice k odstínění pozadí, šroub s kouskem modelíny, focený předmět umístit na šroub a umístit do světla. K tomuto efektu potřebujete dlouhý stín, takže slunce musí vycházet, nebo zapadat. Nelze provést v poledne, kdy je slunce nejvýš na obloze. A to je vše, žádných kouzel netřeba!

5. ÚPRAVA V PC

Jako naprostý počítačový analfabet se vždy usmívám, když dojde na téma Photoshop. Nepochybuji, že se jedná o mocný nástroj v rukách povolaného. Pro mě je bohužel nepoužitelný, zcela nesrozumitelný a stejně složitý, jako řízení atomové ponorky. Úpravy fotografií provádím v programu Picasa3, navíc mám jen "lite" verzi. Fotografii ořežu, vyrovnám, použiji automatický kontrast a ostření, vinětaci a rámeček, někdy koláž a text. Tím moje dovednosti okolo fotek a počítače končí.

Doufám, že moje postřehy ohledně fotografování budou k užitku a třeba pomůžou. Zároveň velice děkuji všem kolegům, kteří mi zachovávají přízeň, moc si toho vážím! Pozitivní komentáře jsou nejen opravdovou odměnou, ale také hnacím motorem a pádným důvodem, proč to všechno dělat.

Ať se daří, krásné svátky a dobré světlo!

Argill

Pár povedených fotek
Pár povedených fotek
Výbava
Výbava
Přisvícení zrcadlem
Přisvícení zrcadlem
Přisvícení zrcadlem 2
Přisvícení zrcadlem 2
Pozadí
Pozadí "do ztracena"
Ateliér
Ateliér
Ateliér 2
Ateliér 2
Technika
Technika
38 hlasů
38 hlasů

Komentáře

supr klubovka :-)

;-)máš vysoce osobitý styl,který má už svůj rukopis a co je hlavní u focení artefaktů,jsou tvé fotky velmi krásně čitelné.Já tohle docela flinkám,fotošop je promne španělský velkoměsto :-D :-DA jak píšeš,jednou z nejdůležitějších věcí je světlo. ;-) :-)

Hmmm...tak jsem si prohlédl vaše příspěvky
a jsou opravdu pěkné.....
Také se pokusím tomuto umění fotografie nedělat ostudu. XO

Argile, moc pěkná klubovka. ;-)
Určitě to někteří ocení. Na druhou stranu by to byla nuda, kdybychom to měli všichni pěkně nafocené jako ty. :-)
Zapomněl jsi zdůraznit, že dobrá fotografie pomáhá při určování předmětů nám i odborníkům.
Souhlasím, že pěknou fotku dnes uděláš uplně blbým telefonem (světlo, pevná ruka, zoom příp. ořez).
Ať ti to dál dělá radost. ;-)

Paráda, tak to má být, už se taky těším, až dostavím barák a udělám si malé domácí studio. :-)

Kalich: HDR znám, picasa má tuhle možnost taky. Jen se snažím, aby fotky hlavně barvou co nejvíce odpovídali realitě. Když použiju lomo, holga, ortonův efekt, HDR a celé to zesílím, z původní fotky nezůstane nic. Nicméně jako poslední záchrana jsou efekty jako HDR velmi užitečný. ;-)
Díky moc, panstvo! :-)

V Picase jde volit intenzita, takže přidáváš dle potřeby. Ten program mi zcela vyhovuje, jenom snad jedinou věc v té lite verzi postrádám: Kruhový ořez. Představa, jak vkládám do koláže nálezovku a k ní do kruhu ořízlou minci po vyčištění se mi moc zamlouvá. Vyznáš se a fotky máš parádní, tak se optám: Náhodou neznáš nějaký jednoduchý program, který kruhový ořez má?

Stejně je to magie, výsledky určitě. ;-)
Picasu neznám, ale kruhový výběr má? To má asi i Malování. Pokud něco vybereš, kruh, čtverec, hvězdu, pak se dá určitě výběr zkopírovat/vyjmout a vložit do nového obrazu. Teda myslím.
Nebo mi pošli fotky na ořez a já ti z toho nasekám png a pošlu zpět :-).
Máš to moc pěkný... ;-)

Famosně zpracovaný článek, tohle by si rozhodně zasloužilo pověsit na hlavní stránku LP :-)

Díky kocouři, děláte mi radost! :-)
Newt: Díky draku! Myslím, že zrovna png formát v picase nejde upravit, jen prohlížet. Nějak si poradím, zatím to šlo i bez toho ;-)

Png umí průhledný pozadí, pak je ještě varianta gif bez pozadí, ale to je jen 256 barev. Kdybys někdy potřeboval, rád pomůžu.
Tak ať se daří kolego ;-).

A mimochodem, my radost neděláme tobě, ale naopak. Dík za fotky :-)

Kolego vážený, smekám klobouček... Parádně zpracovaná záležitost, radost počíst... Teď už vím, že za tvýma krásnýma fotkama není woodoo... ;-)

Kolego prospektore, díky za vřelá slova! Woodoo se nekoná, chce to jen cit a čas si s tím trochu pohrát, pak jde všechno ;-)

Proč by tě někdo kamenoval ?? Náhodou moc pěkná a poučná klubovka !! A koukám, že máme i stejný foťák. Akorát že já s ním nikdy nedocílil tak pěkných fotek. Halt to budu muset někdy vyzkoušet i venku... :-)

Emersonskej: Kamení sice nelítalo, ale za časů Somiry tady bylo kvůli fotkám párkrát pěkný dusno. Foťák vezmi určitě ven, pak se teprve projeví jeho kvalita. Na takovýho prcka dělá moc pěkný fotky, už pokukuji po mark VII, nejnovějším modelu RX100. Jen ta cena je odpudivá :-/ Díky, ať se daří! ;-)

Klubovka super. ;-)Ale stejně si čaroděj :-D :-D :-D

Já tě chválím průběžně. Krásně jsi nás instruoval. Doufám, že se řada kolegů poučí a přestane vkládat prackové, rozmazané obrázky. Díky ;-)

Mrska: Plná, placená verze Picasy kruhový ořez myslím má. Před šroubem s modelínou jsem používal podstavec z kovové trubičky připilované do úhlu, aby byl předmět lépe nasvícený. Stačil ale sebemenší závan větru a všechno letělo dolů. Zázrak, že stařičké, nalomené střibrňáky vyvázly bez úhony. Modelína je při optimální teplotě ideální, ale taky má svoje mouchy. V létě teče, v zimě se drolí. Je to prostě boj, ale krásnej! 8-) Díky borci! ;-)

no, to se vyplatilo sem kouknout a přečíst si.....

Somira, doufám, že to nebyl sarkasmus ;-) :-D

Newt - určitě ne... pochvala

Mně to bylo hned jasný :-D

Jedním slovem PARÁDA ;-)

OBI: Kouknul jsem na YT, Gimp by nemusel bejt marnej. Vyzkouším, díky! :-)

Gimp už jsem stáhnul a sesmolil první cvičnou koláž. Sice to trvalo asi tři hodiny, ale až to dostanu do ruky, půjde to rychleji. Chci zachovat realitu, nebudu to hrotit do nesmyslu, ale na něco je můj systém prostě krátkej. U focených věcí potřebuju velkou plochu, takže malý přezky, prstýnky, náušnice a jiný mrňouse bez stínu nenafotím. Třeba tady na první fotce si s tím kolega nádherně poradil: www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/nadherna-svatostka-245520/
Každopádně díky za tip! :-)

Šprte! :-D :-D :-D

Super klubovka :-)

parada ;-)

Lepší fota jak od profesionála :-O

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru