Winterhilfe

Pokaždé jsem si říkal, co to vlastně ta winterhilfe je. Na LH je to skoro pořád něco jiného. Třeba nějaký odznak, figurka, prostě cokoliv. Tak jsem si řekl, že by byl možná dobrý nápad o tom něco krátce napsat.

Winterhilfe, už po přečtení tohoto slova vás asi něco napadne. Winter - zima a hilfe- pomoc. a také ještě to, že to bude mít něco společného s němčinou. Přesněji s Nacistickým německem. Tak jsme si trochu procvičili Německý jazyk, ale to není cílem tohoto příspěvku. Během 2. světové války se v Německu a také i v Sudetech dávali odměny (Winterhilfe) za pomoc vojákům Wehrmachtu, Pomocí se myslí, pomoc finanční nebo materiální. Winterhilfe proto byli z různých materiálů a také měli pokaždé jiný tvar. Mezi takové asi "nejzajímavější" typy patří porcelánové (figurky) a skleněné.
Porcelánová winterhilfe (figurka)
Porcelánová winterhilfe (figurka)
Různé winterhilfe
Různé winterhilfe
23 hlasů
23 hlasů

Komentáře

a jsme doma ;-),paradni díky 8-)

Neprodávaly se náhodou za 3 marky a za utržené peníze se pořizovala Zimní pomoc vojákům na frontě ????
Takhle jsem to někde četl já.

Je to možné, ale já jsem se četl to, že když někdo přispěl nějakou částku či věc. Tak obdržel winterhilfe. :-)

jj mládežníci chodili s takovou červenou kasičkou a prodávali to po domech.2,3,5 marek podle série.Tradice sbírek měla v Německu dlouhou tradici už před vznikem 3 říše.Jinak byla to možnost si to koupit nebo dostat za materiální pomoc.Jinak zisk nešel na frontu většinou to bylo na pomoc chudému obyvatelstvu říše /sociální dopad/Ono je to strašně složitý systém někde se třeba tahle pomoc automaticky strhávala z platu atd.Jestli z toho pepíček něco odkláněl na zbrojení??Ale primární účel to nebyl a NSDAP která to měla pod palcem to jasně dělalo body k dobru

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru