Sklo

Střep skla - má duhové barvy, při prosvícení světle zelená, jak jsem se snažil vyfotit, z jedné strany a po stranách je vidět pozlacení které vypadá jak kdyby bylo do skla vlité. Nález z lokality ve středních čechach kde už jsem v minulosti našel dva korálky fotka 8,9 .

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Doba římská (1 názor) Randomer: Doba římská

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Sklo
Sklo
Sklo
Sklo
Sklo
Sklo
Sklo
Sklo
Sklo
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
537x,
komentářů:
7,
nálezce:
Randomer Randomer
vyfotografováno:
17. března,
vloženo:
17. března

Komentáře

Máš krásný fotky👍

To je iridescence, která se projevuje u "starších" skel. Je tam vidět i patrná koroze (nerovný a hrbolatý povrch), která je způsobená půdními kyselinami. Hrany jsou setřelé a taktéž korodované. Jakkoli to nevypadá na příliš starý střep. Odhaduju ho tak na 200, možná 300 let. ... Porovnáno s nálezy ze skláren z 16. - 18. století. ...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Iridescence

JG Díky
Cobasico -Díky, nevěděl jsem že ty barevné odlesky mají odborný popis. Iridescence je i u hodně starých skel podobné zlacení skla jsem viděl u Římanů. Pár starých vzorků ze skláren už jsem viděl ,myslím že ten střep by mohl být ještě starší.

Super barva řekněme vltavínová zelená ✌️

Ono stačí udělat chemický rozbor skla a zjistit jeho chemický složení a tím pádem i přibližný stáří. Dnes se sklo vyrábí jinak. ...

Cobasico - Rozbor by původ ukázal ,žal kvůli jednomu střepu a dvoum korálkům ho asi nikdo dělat nebude. V té lokalitěl před rokem 1954 lety než to tam bylo včetně luk a cest zoráno v družstevní lány místní badatel posbíral předměty laténského původu ,jaké však už nikdo neví neboť se ztratili.

Tak mám názor od archeologa z regionalniho muzea ,vzal jsem tam ten střep a pár kousků keramiky co jsem v lokalitě posbíral a ukázal mu fotky fragmentů srpů co jsem tam v minulosti našel ale neodnesl, a dnes psal že by se pravděpodobně mělo jednat o Germánské artefakty z doby Římské prý 3 km vzušnou čarou od té lokality bylo nedávno objevené zatím nepotvrzené Germánské sídliště.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru