Jak je to s odevzdáním a odměnou?



Ministerstvo kultury obdrželo dopis správního úřadu, v němž žádá o stanovisko k poskytování nálezného za archeologický nález, který byl objeven za použití detektoru kovů, s tím, že nálezce v médiích opakovaně uvedl, že na místo nálezu se vypravil s cílem hledat mince. Místo nich však nalezl svitky zlata a 4 kusy bronzových seker, nález vyzvedl a odevzdal do místně příslušného muzea.

V dopise klade správní úřad otázku, zda nálezce, který učinil nález nikoli náhodně, ale protiprávním chováním, má nárok na vyplacení nálezného podle § 23 odst. 4 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, v platném znění.

Ustanovení § 23 odst. 4 zákona o státní památkové péči stanoví, že nálezce archeologického nálezu má právo na odměnu, kterou mu poskytne krajský úřad. Toto právo se však týká pouze tzv. náhodného archeologického nálezu, tedy takového, který – slovy § 23 odst. 2 zákona o státní památkové péči – nebyl učiněn při provádění archeologických výzkumů. Při řešení problému, zda poskytnout odměnu za archeologický nález nálezci ve vámi uváděném případě, si musí Ministerstvo kultury nejprve položit otázku, zda vámi zmíněné nálezy zlatých svitků a kusů bronzových seker lze vůbec považovat za náhodné archeologické nálezy neboli zda skutečně nebyly učiněny při provádění archeologického výzkumu ve smyslu § 23 odst. 2 zákona o státní památkové péči. Vyjádřeno jinak, jde o to, zda činnost člověka, který se cíleně vypraví na určitou lokalitu s cílem hledat archeologické nálezy (mince), vybaven pro účely jejich hledání detektorem kovů, lze považovat za archeologický výzkum ve smyslu zákona o státní památkové péči.

Ministerstvo kultury již dříve vysvětlilo, že nálezce hledající v rozporu se zákonem archeologické nálezy, by neměl obdržet náhradu nákladů, které při této své činnosti nutně vynaložil. Tento závěr ve svém důsledku podporuje i závěr o tom, že by neměla být poskytnuta ani odměna. Bylo by totiž absurdní, kdyby jedna základní příčina, totiž učinění archeologického nálezu mimo provádění archeologického výzkumu, měla v dané situaci dva zcela odlišné důsledky: neposkytnutí náhrady nutných nálezcových nákladů (neboť její poskytnutí by bylo protiprávní, jak výše uvedeno) a naproti tomu poskytnutí odměny nálezci. Neměla by tudíž být poskytnuta ani odměna.

Na základě výše vysvětlených důvodů je Ministerstvo kultury toho názoru, že uvedenému nálezci, který cíleně s detektorem kovů hledal archeologické nálezy, by neměla být poskytnuta odměna podle § 23 odst. 4 zákona o státní památkové péči.





v kategorii Skupiny a společná hledání, založil AlCapone 17.3.2014 23:48

Takže chlapík odevzdal a nedostal ani korunu. Dokonce je obviněn z protiprávního jednání, hledání/ nelegálního archeologického průzkumu.

Myslím, že ti kluci z Hrušovan mají problém.??

Stát nepřímo nutí nálezce k trestné činosti.Každá akce budí reakci Před rokem 1950 byl nález rozdělen na 3 díly.Stát,nálezce a majitel pozemku.Jestli že na soukromém pozemku najdu poklad musím ho odevzdat zlodějům super demokracie kde mají platnost komunistické zákony.A zloději.

Takové moudro hned na počátku roku. Co přijde dál?

Jinak zmiňovanej paragraf § 23

O archeologickém nálezu, který nebyl učiněn při provádění archeologických výzkumů, musí být učiněno oznámení Archeologickému ústavu nebo nejbližšímu muzeu buď přímo nebo prostřednictvím obce, v jejímž územním obvodu k archeologickému nálezu došlo. Oznámení o archeologickém nálezu je povinen učinit nálezce nebo osoba odpovědná za provádění prací, při nichž došlo k archeologickému nálezu, a to nejpozději druhého dne po archeologickém nálezu nebo potom, kdy se o archeologickém nálezu dověděl.

Jde-li o archeologický nález uvedený v odstavci 2, má nálezce právo na odměnu, kterou mu poskytne krajský úřad, a to do výše ceny materiálu; je-li archeologický nález zhotoven z drahých kovů nebo jiných cenných materiálů, v ostatních případech až do výše deseti procent kulturně historické hodnoty archeologického nálezu určené na základě odborného posudku. Nálezce má právo na náhradu nutných nákladů, které mu vznikly v souvislosti s archeologickým nálezem. O náhradě rozhodne a náhradu poskytne krajský úřad. Podrobnosti o podmínkách pro poskytování odměny a náhrady nálezci stanoví obecně závazný právní předpis.

Ano,ano,jak jsem tady jiz zminoval...muj znamy kolega se asi pred deseti lety i soudil o nalezne...po roce a pul mu soud priznal nalezne 18 tisic....(smesne) a 12 ho stal pravnik a to jen diky tomu,ze byl z rodiny....
Vsem tady...to je taky priklad chovani se statu a archeologu...kdo porad neveri...jsem osobne zvedavej na kluky z Hrusovan....dostanou prd a osobne se omluvim,pokud neco ano... :,-(

já jsem profesí terénní archeolog A už jsem tu dokonce kdysi trpělivě vysvětlovala, jak jsou hledači pokladů špatní a jak moc škodí, citovala jsem tu zákon o památkové péči a vysvětlovala problematiku nálezného. A jsem dokonce přesvědčená, že se tazatelka té diskuze účastnila… o to víc jsem zklamaná, že se rozhodla manžela v takové prasárně podporovat. Snad už brzy přijde den, kdy bude legální umlátit detektoráře lopatou Archeologický nález je nenahraditelný a neocenitelný, protože každý předmět může být klíčem k porozumění naší minulosti. A detektorář ho vyrve jako řepu a pochlubí se s tím někde na fóru. Je to vlastně jistá forma pytláctví. Jako když zastřelíte nosorožce a jeho hlavu si pověsíte nad krb. Naprosto zbytečný a hloupý koníček.

Musis rict,zes hledal klice....... :-D,at ti nekdo dokaze,ze to tak nebylo-? :-D :-D :-D

wolfin to bych si nebyl tak jistej jestli tohle funguje. Při hledání klíčů nepotřebuješ kopat, pokud kopeš, provádíš nelegální archeologickej průzkum.

AICapone.......to snad asi ani nemyslis vazne?????? Umlatit detektorare lopatou??????JSI ZDRAVA?????

wolfin to byla citace z diskuze, nepsal jsem to já. PSala to nějaká zapálená archeoložka.

wolfin dobře se podívej na můj avatar, myslíš že jsem žena, nebo chlap kterej by se nechal umlátit lopatkou? :-D

AICapone...pochybuju,ze jsi tereni archeolog.........,ty vubec nevis ,co mluvis.... :,-(

wolfin přesedni si, ZNOVA, byla to citace z diskuze

http://www.mojestarosti.cz/poradna/obchody-e-shopy-zbozi/zbozi/detektor-kovu-jako-darek-jaky-koupit.html#post130289

odtud!

AAA,sorry ta musela bejt teda zapalena--=============))))))))))) :-D

Sorry ,jsem v obraze :-D

Nevím proč nedaj třeba do 50cm že je to legální a může se kopat do této hloubky a od 50cm že je to zakázané a trestné... To už by mi bylo jedno... :-)

Jak je to s odevzdáním a odměnou? Bleďe :-P

Jo, jo, zase důvod nic neodevzdávat co kluci? Teď bych opravdu byl moc rád, kdyby sem napsali všichni kdo nálezné normálně dostali. Bohužel to asi neudělají, jelikož závist je Čechami tolik prolezlá, že i když jsem hodně velký optimista, sám bych pokud bych někdy žádal a dostal nenapsal nic. Přesto by se pár dobrých případů hodilo. :,-(

Ahoj Elmaro. ty jsi měl měl asi špatnej den viď? dej si pár panáků a bude líp. :-) Jás si myslím, že naprostá většina lidí co sem na lovce pokladů chodí, a chodí sem rádi, tak že nehledá pro peníze za nějaký nálezný, ale pro radost z hledání. Jen je asi zajímají zkušenosti ostatních. Já bych si třeba o nálezný neřeknul, možná jsem vůl, nožná bych se trochu styděl o něco žádat. asi obojí. Nechal bych to na druhé straně ať rozhodne jak chce. To nejcennější, co nám jednou zbyde budou zážitky z hledání a vzpomínky, to ostatní vem čert, do hrobu si stejně nic nevezmem. bylo by nám tam těsno. Hlavu vzůru hledači, sezona začíná. :-)

To se zavisti nema vubec co delat.Jen proste tech lidi,co kdy dostali od statu odmenu za nalezny je tak malo,ze tady ani proste zadny nejsou. :-/

ALE JSOU,JÁ OSOBNĚ VÍM O JEDNOM TU

Já sem na Brandlíně potkal dva co mě říkali že dostali odměnu,a né malů,přezdívky nebo jména sem ale psat samozřejmě nebudu ani kolik,když budů chtět napíšů sem sami,připadá mě to ale celé toto jaksi zbytečné :-D

noooo tak až si tohle přečtou ti co doposud byli na vážkách s tím , že pokud někdy něco najdou, tak jestli to mají odevzdat, tak už se určo rozhodnou :-D a ta diskuze co tady bude to bude pokoukáníčko, hodně lidí si tady na tom smlsne :-/

tak tak.tenhle koníček je o zábavě,sejít se s přátely,pokecat nebo jako já že jdu vyvenčit psa a přitom si zahledám,vyrazit do přírody,odreagovat se od všedního života adt. a pokud někdo něco najde a odevzdá (těď myslím "poklad" jako my),tak by byl hloupej aby si o to nálezné nezažádal,ale mělo by mu být úplně jedno jestli mu kraj něco dá nebo ne.Pořád to bude koníček,pořád se budeme scházet nebo venčit psa a pořád nás to bude bavit.Nebo aspoň mě!

Shora okopírované rozhodnutí sice říká A, ovšem je třeba pro úplnost tohoto konkrétního a už poněkud staršího případu dodat i to B - a to, že za tento nález bylo nálezné nakonec po zásluze vyplaceno. Nálezce znám osobně. Ze zkušeností žádajících mohu doporučit pohlídat si termíny, včas se připomínat s vyřízením žádosti (ve vší slušnosti) a neudělat žádnou formální chybu v žádosti, která by to mohla zkomplikovat. Možným kamenem úrazu mohou být kovaní byrokrati, kteří vykládají zákon doslovně a bez selského rozumu, v takovém případě je to věc složitá a s nejistým výsledkem. Většina krajů se však v podobných případech chová kupodivu vstřícně - určitý přehled o tom v posledních cca 8 letech mám.

Rastal:dobře napsáno

Nedávno se psalo v médiích o depotu z doby bronzové, který se našel v díře kterou vyhrabal divočák. Možná, že to tak skutečně bylo, ale možné je taky to že nálezce tušil, že kdyby řekl že to našel s detektorem, tak by mohl být problém s nálezným. :-)

Mám tu 8 bronzových spon,jednu stříbrnou a úmysl zanést to do muzea.Přímo archeolokalita to není ale podle toho jak se vyloží zákon,je lokalita vlastně všude :-/.Pokud bych měl mít problém,tak to radši nechám doma v šupleti.Ono vyjde úplně nastejno,jestli mi to bude ležet doma nebo to na poli zničí zemědělci(dojít o den dřív,mohlo být spon víc)takhle mám dva kusy dvou různých,čerstvě přeražených spon.
Nebo další možnost.Nahlásit nález s tím že zůstal na místě,pole má asi 90 hektarů,pokud máte zájem,běžte si to dohledat.

skuder- kdyby tady byl palec tak ho máš, ale takhle jednoduchý to nikdy nebude ;-)

Otázka nezněla jestli odevzdvávat nebo neodevzdávat!!!!! To je každýho věc a svědomí.

Otázka zněla jak je to s náleznym po stránce zákona. Jsem rád, že teda nálezci odměny dostávaj, ale lepší to vidět oficiálně, než číst "tohohle znám a nakonec odměnu dostal!"...

Mě nejde o to jestli odevzdat nebo ne,žádat odměnu nebo ne ale o toto:
Ministerstvo kultury nejprve položit otázku, zda vámi zmíněné nálezy zlatých svitků a kusů bronzových seker lze vůbec považovat za náhodné archeologické nálezy neboli zda skutečně nebyly učiněny při provádění archeologického výzkumu ve smyslu § 23 odst. 2 zákona o státní památkové péči. Vyjádřeno jinak, jde o to, zda činnost člověka, který se cíleně vypraví na určitou lokalitu s cílem hledat archeologické nálezy (mince), vybaven pro účely jejich hledání detektorem kovů, lze považovat za archeologický výzkum ve smyslu zákona o státní památkové péči.
Že cílené vyhledávání je zakázané a člověk by ve finále když se někdo blbě vyspí nebo ho někdo nasere mohl mít z toho ještě problém.

Skuder: můžu nějak pomoci s doporučením na konkrétního archeologa? Klidně přes mail HAndreas@seznam.cz
AlCapone: Většina odměněných o pozornost příliš nestojí, jen někteří se pochlubí sami nebo se to objeví v tisku - jako např. tady http://boleslavsky.denik.cz/zpravy_region/archeologicky-serial-poklad-evropske-dulezitosti-20131101.html
I ten výše zmíněný případ je tam k dohledání http://boleslavsky.denik.cz/zpravy_region/boleslavsko-uz-vydalo-nejen-zlaty-poklad20080505.html
Chápu, že by každý rád viděl posudek a rozhodnutí na vlastní oči, ale to je jen a jen na odměněných lidech, zda tyto dokumenty "pustí".

Do muzea jsem už párkrát něco donesl a zkušenost je zatím až na poslední případ dobrá.V posledním případě se bohužel taky jednalo o bronz z povrchové vrstvy ornice(asi do 15cm) a údajně je to jako nález k ničemu bez nálezových okolností (dodal jsem gps a nějaké fotky).Zajímalo by mě jaké jsou nálezové okolnosti na místě,které je několikrát do roka v pohybu a předměty se neustále rok od roku přemisťují a všelijak otáčí.Být to v půl metru,tak to chápu ale takhle vážně ne.

Skuder: jestli některý archeolog říká, že je to k ničemu, je to jeho věc, ovšem osobně bych mu za argument, že je to z ornice a tím pádem k ničemu nacpal cosi kamsi. Osobně všem hledačům říkám - chodíš oraná pole? Tak ke každému pravěkému nálezu nám stačí GPS souřadnice, katastr a datum nálezu. Hloubka je většinou zbytečná díky každoroční orbě, která s nálezem pohne. Nálezy z ornice mají stále svou nezanedbatelnou vypovídací schopnost - jsou to obvykle věci poztrácené či zašlapané na tehdejší úrovni povrchu a dnes jen druhotně "cirkulují" v ornici (případně to samozřejmě mohou být další rozorané objekty jako mělce uložené žárové hroby nebo depoty apod., což je samozřejmě odlišná věc a záleží na každém konkrétním případu). Když se ty zaměřené body-nálezy z ornice vymapují, tak vždycky zachovávají určitý prostorový roztyl, který se pak dá srovnat s mapou zjištěných objektů v případě plošného výzkumu. Obvykle to ukazuje na různé využití prostoru - například na germánském sídlišti se slitky a části spon mohou koncentrovat na místě areálu výroby (který jinak třeba nezanechá výrazné stopy v podobě zahloubených objektů), mince v místě větší a bohatší usedlosti, která zase podle výzkumem prokopaných objektů nevypadá nijak bohatě apod. Kdybychom je neměli, tak nevíme skoro nic třeba o keltském mincovnictví, římských mincích na germánských sídlištích atd. atd. Nevěděli bychom nic o stycích se sousedními zeměmi, importu luxusnějšího zboží, peněžních vazbách atd. Obvykle se na velkých výzkumech shrne strojově ornice a pak se zkoumají sídlištní a jiné objekty zahloubené do podloží a to co bylo nad nimi je jednoduše fuč. A samozřejmě většina nejdůležitějších a nejlépe datovatelných kovových artefaktů není v těch zahloubených objektech - mnohonásobně víc jich je v právě v ornici a podorničí. Stejně tak všem říkám - když to bez zaměření a alespoň základní evidence vysbíráte, tak vpodstatě "vygumujete" ty poslední souvislosti, které ty předměty s tím místem měly. A to je velká škoda, pak to vypadá, jako by ti naši předci byli divoši, kteří nic takového neznali a neměli, nebyla mezi nimi žádná bohatá elita, mající styky s okolními krajinami atd. Zaplaťpánbůh už tohle naštěstí dost lidí pochopilo, takže jsem rád za každého, kdo do toho "svého" muzea dojde.

Paní archeoložka je velice příjemná ale restaurátorka je na slova,,detektor kovů´´ asi dost alergická.Sní naštěstí ale jednat nijak nemusím.

Pak tam máš vcelku ideální konstelaci, takže ať se daří. Taky jsem se setkal s podobným názorem od některých kolegů z konzervace, ale za ta léta už pochopili.

Jestli nebude nálezci dána odměna, tak prostě žádní nálezci ani nálezy nebudou. Jen málokdo,až téměř nikdo, nebude nalezy odevzdávat. Jeslí je tedy zákon takový, tak je evidentně špatný, nevhodný do našeho prostředí. Stát zde jde vyloženě proti sobě... Prodávat se bude na černo...

Jestli nebude nálezci dána odměna, tak prostě žádní nálezci ani nálezy nebudou. Jen málokdo,až téměř nikdo, nebude nalezy odevzdávat. Jeslí je tedy zákon takový, tak je evidentně špatný, nevhodný do našeho prostředí. Stát zde jde vyloženě proti sobě... Prodávat se bude na černo...

Mendofino: nálezné je samozřejmě velký motivační prvek a Tvoje první věta logicky vystihuje stav věci. Nic proti tomu a říkám to taky a bylo by jedině dobře, kdyby došlo na jeho zvýšení. Na druhou stranu zkuste se všichni zamyslet nad tím, jak to funguje u nás a jak v jiných zemích Evropy (teď neřešme Británii). Zjistíte, že stav v ČR je pořád ještě snesitelnější než leckde jinde - ve většině zemí je hledání rovnou zakázané nebo hodně problematické. Tady se pořád ještě dá hledat vcelku normálně a při troše snahy fungovat i s archeologem v regionu. Stejně tak je to se zákonem o zbraních - ve většině zemí Evropy (a tentokrát včetně Británie) je to velmi špatné, restriktivní, nutná obrana téměř neexistuje a navíc EU neustále vymýšlí další blbiny, kterýma by to nejradši omezili úplně (viz případ Skotsko a vzduchovky na zbroják). Náš zbraňový zákon je sice jaký je, ale v rámci celé Evropy je jedním z nejliberálnějších a třeba nutné obraně už taky trochu svitlo na lepší časy (a taky skrytě nosit můžeš, semiauto můžeš mít na ZP, černoprach na občanku atd.). Čímž se dostávám k jádru věci - to, že sem tam nějaký kovaný byrokrat vypálí lejstro podobné tomu nahoře se sice stává, ovšem daleko víc případů nálezného od té doby naopak prošlo v pohodě. Ono je to taky o tom, koho si tady lidi volí - když se do politiky bude dostávat víc a víc procent aktivistů, zakazovačů a Eurohujerů, pak se samozřejmě dočkáme i adekvátní "odměny", kterou samozřejmě nebude nálezné, ale lecjaký zákaz (třeba i detektorů, vzduchovek, aut, vlastní výchovy děcek apod.).

Dle mého názoru by mělo byt nalezne 50%. A mělo by být jedno jestli je nalezeno s detektorem nebo bez něj. To by jsme se totiž najednou všichni divili co se všechno nachází a kolik. Stát by na tom neprodělal a všichni by byli spokojení. Je to jen můj názor, nikomu ho nevnucuji.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru