Jak je to tedy s tou (i)legalitou?

Ahoj, muze mi někdo jednoznačně říct jestli je náš koníček legální nebo ne? Když jsem se zajímal u archeologů, došla mi tahle odpověď...

Činnost pomocí detektorů kovů je Národním památkovým ústavem vnímána jako ilegální provádění archeologického výzkumu (jedná se o zásah do země někým, kdo nemá oprávnění k archeologickým výzkumům). Za tuto činnost hrozí vysoké pokuty dle Zákona o státní památkové péči č. 20/1987 sbírky zákonů.

Pokud je to tedy pravda a já věřím, že pán má asi pravdu :-) Je nějaká cesta jak chození s detektorem legalizovat? Např. se organizovat v nějakém spolku atd..?

Dělám to velmi krátce a nechci dělat nic nelegálního i když si o tom zákonu myslím samozřejmě svoje....
Díky

v kategorii Spolupráce s archeology, založil gforce_cz 21.6.2020 21:50

Je to jako v té pohádce O chytré horákyni, kde Manka měla ke králi přijít oblečená i neoblečená. My tu sice máme zákon 20/1987, kde je napsáno, že archeologický pruzkum mohou provádět jen oprávněné organizace, ale zároven tam není vubec nic psáno o archeologických lokalitách, protože de jure takové lokality zákon nezná. Šalamounsky to archeologové vysvětlují takto - hledání detektory nespecifické cíle je povoleno, ale hledat archeologické předměty je zakázáno kdekoli, pominu-li další různé zákazy a omezení v NP, CHKO, KP a NKP či na soukromých pozemcích.Když vás nějaký strejda na louce nebo poli nabonzuje a přijede nebo nepřijede Policie, mohou a nemusí vás popotahovat, když se rozhodnou přijet.
Legalizovat hledání detektory lze právě pomocí těch oprávněných organizací, kdy vám vydají kartičku, že hledáte s jejjich doporučením, ale je jasné, že ji nedají hned tak kdekomu za dobrý úsměv, ale určitě o tom ví více ti, kteří takovou kartičku mají.

Já nehledám poklady a neprovádím archeologický výzkum. Já enviromentálně očišťuji krajinu od jedovatého olova, zinku a měďi. :-). Co by proti tomuhle mohl kdo namítat?
Přírodě zdar.

Tady platí jako vždy že čím víc se s hovnem mazes tím víc smrdí. Prostě hledej. Hledej pro radost, pro muzeum, pro sebe do šuplíku. Nezapomeň, že tím že to z tý hlíny vyndáš za to přebírás odpovědnost. A je jen na tobě jaký bude další osud nálezu. To musíš v sobě najít. Čili je to zas jenom a jenom na tobě. Každý z nás se nějak vyvíjel. Před mnoha lety by mě nenapadlo, že budu chodit s archeologem na místa který jsou tabu, že mi budou volat ať s nima jdu na železo. Že je bude zajímat můj názor a budou se ptát čím dál tím víc. K tomu musí každý dospět. Já už jsem ve fázi kdy mě zajímají víc souvislosti než nález samotný. A čím dál tím víc si uvědomuji že už to není jako když jsem vyběhl na pole a měl radost z kazdyho nálezu. Navíc se doba hodně změnila. Od naprostého nezájmu ze strany odborníků přes vymýšlení zákazu až po pozvolný příchod zájmu ze strany nejen jednotlivců ale už i ústavů. Před cca 10 lety jsem byl těžce ne kordy s jedním člověkem. Pro něj jsme byli zloději a vykrádači a já měl taky spoustu výhrad vůči němu jako archoleologovi. Pak jsme se občas potkali a emoce slalábly. Podotýkám že jsme byli vždycky přátelé ani názory nás nerozdelily. A letos na jaře jsme se zas potkali a já se zeptal jak je to s tím zákonem proti nám. Ta paní je velmi slušná ale to co vypustila z úst se hned tak neslyší. A nejen na vládu která jim seřízla peníze na výzkum. Na závěr monologu mi řekla že nás potřebuji. Že bez nás už to na mnoha místech pomalu nejde.

Našel jsem toto a přijde mi, že to vytvořil někdo kdo nás nemá dost rád :D http://www.no-detector.info/

Bohužel jsou mezi hledači jedinci kteří našemu koníčku dosti kazí jméno. Proto ty stránky :-( .

Souhlasím s waffen. Kdyžtak doporučuji k poslechu náš rozhovor s archeologem k těmto věcem. Brzy bude mít rozhovor pokračování: https://anchor.fm/signaly-pod-povrchem/episodes/0202--Jak-na-spoluprci--Rozhovor-s-archeologem-Davidem-Dankem-el87pd

Diky za rozhovor. Bylo to velmi poucne. Stejne jako video Sira Maika s archeologem , kde se jedna o detektorarich. Ono to vlastne neni takove jednoznacne, ze je tento konicek nelegalni. Nelegalni je to provadet na mistech, kterym se slusny clovek vyhyba obloukem. Mel bych respektovat nejaka pravidla. Hledani s detektorem neni nelegalni. Asi jde pak o to, kdo si to jak vylozi.¨
Kazdopadne za rozhovor Vam obema s Caranthianem patri diky.

Ahoj a díky moc! Jsem rád, že mají Signály pod povrchem posluchače i tady. Nedávno vyšel i druhý díl rozhovoru a už připravujeme rozhovor s archeologem dalším :)

A bude tam i treba neco jako odpovedi na otazky posluchačů?
Oba dva dily byly moc zajímavý. Vaše tvorba patri v soucasne dobe k absolutni špičce. At uz se to tyka edukativnich rozhovoru a nebo tvorby na youtube.
Tak hodne zdaru 8-)

Děkujeme moc :) Otázky od posluchačů byly a budou :) Každý posluchač dokonce může na Anchoru nahrát hlasovou zprávu.

https://www.no-detector.info/

hmm nikde jsem neviděl nějaký podpis či kontakt na autora či možnost k diskutování...

Věř mi, s tím diskutovat nechceš.

To fakt ne :)

Autor je Roman Abušinov, chtěl jsem s ním diskutovat, zavolal jsem mu, ale zbaběle položil telefon, když jsem se představil a chtěl zjistit nějaké info k těm stránkám.

aha... jsem rád za poučení...

ZP64 - Nevím proč ti GM4PRO (Roman) nedal odkaz na svůj starší článek, aby sis mohl udělat malou představu. V každém případě je to poučné i dnes (hlavně tedy diskuse je zajímavá). www.lovecpokladu.cz/home/male-zamysleni-na-tema-ne-spoluprace-6761

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru