Konzervování mosazi

Ahoj. Chci se zeptat, čím konzervujete svoje nálezy? Mám jednu pěknou rakousko-uherskou přezku na opasek. Vím, že se spousta z vás asi k tomu staví odmítavě, ale já si ji vycídil do vysokého lesku :-P Našel jsem ji kdysi na jedné pražské půdě a nějak mi nejde o to, uchovat ji v jejím "historickém" stavu. A ta léta už na ní byla dost znát. Teď ale nevím, čím ji trochu zakonzervovat. Jestli použít nějaký silikonový olej, jako se doporučuje na mince? Nebo ji mám postříkat WD-40, tím ji ještě trochu dočistit (zezadu zůstaly ještě nějaké tmavé skvrny neznámého původu), nebo něčím úplně jiným?

v kategorii Čištění a focení, založil petr74 6.11.2010 14:04

Silikonový olej není špatný, ale mít takto ošetřené mince v plastových poudrech není prý úplně ideální. Na přezku možná dobré.
Ideální se mi jeví zaponový lak a ředidlo C6000. Lak a ředidlo smísit v poměru 1:1 Do takto naředěného laku ponoříš přes polovinu přezky, vyndáš a odcákneš případné kapky. Po zaschnutí (cca 20 min) takto ošetříš i druhou "přespolovinu" přezky. Naředěný lak je tak řídký, že po zaschnutí nepoznáš ani přechod vrstev, natož že tam nějaký lak je. Pokud bys potřeboval předmět laku zbavit, vykoupeš ho v ředidle. Jak snadné :-D
Trochu problém sehnat zaponový lak. Mně se to podařilo v prodejně modelářských potřeb.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru