Lokality kde by se nemělo, nebo nesmí hledat.

Osetá pole, archeolokality, soukromé pozemky, to jsou místa kde se hledáním s detektorem člověk dopouští přestupku, nebo porušení zákona. Jenže jsou lidé, kteří nerozeznají oseté pole od tenisového kurtu, archeolokalitu od Disneylandu atd., čímž sice nechtěně, ale přesto můžou mít co do činění s jistými "orgány"
8-)
No jo, jenže jak je ohraničená a jak se pozná archeolokalita, kdy je a jak se pozná oseté pole, co smíte a nesmíte na cizím pozemku a která jsou další místa kde se nesmí hledat?
Je hledání pomocí detektoru kovů nějak omezeno nebo řízeno zákonem?

Tímto prosím zdejší právníky, zemědělce a archeology o vyjádření, díkec ;-)

v kategorii Spolupráce s archeology, založil Ringo77 10.6.2012 19:22

Nevím jestli ti to bude stačit, ale archeolokalita je lokalita kde se předpokládá výskyt, nález předmětů které byli vytvořeny člověkem od úsvitu dějin po novověk. No a jelikož toto se dá předpokládat na celém území ČR, tak si vydedukuj kde smíš hledat ;-) o:-)

Existují také mapy arch. lokalit, např. tato:

http://twist.up.npu.cz/tms/val/index.php?client_type=map_resize&Project=TMS_VAL&client_lang=cz_win&strange_opener=0

Díky Feek, to je užitečná informace. Co se týká té legislativy, je to fakt všelijaký:
http://www.arup.cas.cz/?p=12890
http://www.npu.cz/pro-odborniky/narodni-pamatkovy-ustav/edicni-cinnost-npu/odborne-clanky/odborne-clanky-2008/zneuzivani-detektoru-kovu/
http://www.national-geographic.cz/detail/mnozi-detektorari-drancuji-ceskou-historii-pomoci-ma-zakon-4834/

Na tu mapu raději moc nespoléhat... :-/ V okolí Boleslavi tam nej lokality chybí...

No mapa je jen orientační, ale obávám se, že žádná lepší není (veřejně dostupná).

To je právě ono existuje pár map kde jsou archeo lokality, ale nejsou aktualizované a ani nejsou přesné. Možná by to mohl byt krok pro pány acheology jak uchránit svoje místa a nastolit nějaký řád. Myslím že by to zase tolik práce nedalo a vyplatilo by se to. Už jsem slyšel jak známej šel do lesa kde nic nebylo a vyhnali ho archeologové a to ne moc hezkým způsobem. Pokud by ale nějaká aktuální mapa existovala tak si troufám říci že by v naší republice byla pomoc detektorářů velice prospěšná. Právě ti by totiž nacházeli nové lokality, které by mohli právě pánům archeologům pomoci.Ale to je začarovaný kruh a pro ně je lepší říci že se nesmí hledat všude a snažit se nám tento koníček zebrat.

Ringo77 tvoje odkazy jsem pročetl a po pravdě je mi z toho šoufle. Už párkrát jsem psal různým archeologům mail,že bych byl velice rád kdybych jim mohl pomoci s mím detektorem při záchraně nějakých ohrožených lokalit. Do dnešního dne ani jedna odpověď :-( Řekněme si to na rovinu v každým odvětvý a koníčku najdeme lidi, kteří jsou fajnový a bohužel i svině. Já osobně su pro zákon, který by zakázal pohyb s detektorem, ale pouze tam kde je archeo lokalita(ovšem to by tyto místa museli byt nějak označeny nebo udělány mapy). Co se týká samotných nálezů nevidím důvod proč by je stát nemohl nechat v soukromích sbírkách. Stejně vše dopadne tak, že se věc zdokumentuje a zavře někam do míst kde se o ní člověk ani nedozví. Ano ať ji zdokumentuje archeolog a s nálezcem podepíší dohodu,že předmět bude v té a té sbírce a hlavně jej nevyveze za hranice. Já osobně se archeo lokalitám snažím vyhýbat ale je v tom tak trochu zmatek.

To je pravda, otázka ale je, zda by někteří naši "kolegové" tu mapu nevyužili naopak jako návod kam jít potají hledat. Nevím jak je to jinde, ale mám nedaleko významnou arch. lokalitu (keltské hradiště Vladař), a pozůstatků po nelegálních hledáních je tam víc než dost. Potom mě úplně nepřekvapuje, že aktuální mapy nejsou dostupné.

Máš pravdu. Ovšem kdyby archeologové chtěli a našli pár detektorářů a do oblasti se vydali tak si tam ti další můžou pípat jak chcou když už to bude z 80% čistý. A v ten moment tam může byt jen jeden dva archeologové co budou zdokumentovávat nálezy a bylo by to v pohodě. Bohužel ono je pro některé archeology lepší sedět v kanclu a nebo v buňce na nějaké stavbě a na dálku všem mrcasníkům nadávat. A to je smutné

Nemáš pravdu dnes se vše mění a hodně archeologů spolupracuje s detektorkáři ;-)

Tak sem s nimi :-)

Pokud ale něko víte o nějakém solidním archeologovi z Brna a okolí, který by uvítal mou pomoc tak sem s ním. Zatím jsem žádného nepotřeboval protože chodím na místa kde toho nic moc zajímavého není.

Každý pozemek mé svého majitele. Tedy vy hledáte "legálně" kde ? Asi nikde. Pozemky pozemkového fondu ČR ? Lesů ČR ? Soukromníků ? Co neoseté pole pana Nováka ze Lhotky ? Ten by Vás hnal :-)

Archeologové už mě taky štvou, třeba zasypali hradiště Závist na Zbraslavi. Když jsem byl malý, pomalu si tam děti stavěli ze šutráků zdiva bunkry. Pak asi naběhli detektoráři a tak bylo třeba zakročit.

Ježišmarjá, to jsou zase pindy. sanace a konzervace zbytků zdiva na akropoli oppida Závist nemá s detektoráři absolutně žádnou souvislost!!! Detektorář, který by tam chtěl vlézt by musel být naprostý imbecil, jelikož akropole byla během výzkumu odkryta až na podloží.
Sanace se prováděla kvůli poškození stavebních památek povětrností, nálety a dementy, kteří používali keltské zdivo jako materiál ke stavbě ohnišť, pidimužíků a podobných kokotin.
Ty s největší pravděpodobností detektorář nejsi, tak běž prosím trollovat někam jinam. Můžeš například na své pole a do svého lesa :-D :-D

Signifere dobrou a v noci můžeš klidně na mé pole, ale chodí tam opilý Tonda na čekanou.

V jednom z těch článků se i píše že policie ČR by toto měla řešit jako trestný čin. Je ale zajímavý že pokud někdo najde pomocí detektoru nějaký druh výbušniny a ohlásí to na policii, přijedou pyrotechnici a nikdo to dál neřeší

Tady je jeden článek z roku 2012, vyjářil se k tomu i archeolog http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/169920-hledaci-pokladu-s-detektory-kovu-vyrazili-do-poli/

a tady je závěr článku taky dost zajímavý :-)
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/zajimavosti/_zprava/hledani-s-detektorem-kovu-je-stale-oblibenejsim-konickem--1144066

A podle Vás na sousedově poli smíte hledat ? Nesmíte, pokud Vám to nedovolí. Každý pozemek má svého majitele. Logika, že na archeo lokalitách se nesmí hledat a všude jinde ano, je legrační. Tož bych Vás hnal z mého lesa ! :-D

Trochu oživím téma - můj dotaz je: jak daleko od hradiště se nesmí hledat, chci a budu dodržovat pravidla, že se na archeologické lokality neleze - jenže zase co ten les a pole vedle toho hradiště?? - jo a napíšu to - jedná se o hradiště Vinoř :D

je to tak daleko,kam až sahá archeo lokalita

Dohledat to můžeš v katastru. Alespoň pro tu slušnější část hledačů pak platí, že na dostřel těžké kuše se nechodí. ;-)

Kdybych tak tušil kolik taková kuše dostřelí :D

si najdi na google

Máš recht.

dobře....dám tomu 400 metrů

Ahoj. V poděbratskych bučinach můžeš hledat nebo ne? Napsáno ze rekreační zóna, to znamená ze pro nás tam zakázáno?

Tak ted by mi zajimalo jak to je protoze chodil lesy pole a nikoho se nejak neptam samozrejme nenicim prirodu ale zajimalo by me jestli smim hledat a nebo jit nekam do lesa kde nikoho nepotkam nejlepe nerad bych tam podkal nejakyho ocaska co mi da 50 000 pokutu treba

Lesy jsou plné houbařů. Myslíte si, že každý les vlastní 1000 houbařů, kteří tam jdou během roku hledat houby?

Reagujete na prispevek stary skoro 7 let. Ale treba to tazatele potesi a bude rad, ze se konecne nekdo ozval 8-) :-D

8-) :-D

To bylo pro všechny, kteří sem zavítají ;-)

Aaa tak me se to puvodne zobrazilo nejak spatne. Videl jsem jen tu jednu odpoved a to tu Vasi po 7 letech, tak proto jsem to napsal ;-) Az ted vidim, ze tam je plno jinych reakci...takze za mimone jsem ja :-D

;-)

FRA:
To si děláš srandu, ne ? Přirovnávat houbaře k detektoráři, to jako houbaři vyhledávají historické předměty a vyzvedávají je ze země :-D.
Jestli to někdo myslí vážně, tak se nejprve domluvte s archeologem nebo spolkem, který s ním spolupracuje. Tam už se pak dál dozvíte, kde můžete hledat, čeho si při vyzvedávání všímat a jak důležité údaje zaznamenávat. Prokážete-li určité kvality můžete být přizváni i k odbornému průzkumu.

Moc tomu nerozumím mohl by my někdo napsat kde přesně nesmím hledat??soukromí pole chápu ale ci v lese ?A jak poznám že se jedná o soukromí pozemek když není označený?

Moc tomu nerozumím mohl by my někdo napsat kde přesně nesmím hledat??soukromí pole chápu ale ci v lese ?A jak poznám že se jedná o soukromí pozemek když není označený?

Chodim mraky let a nikdy jsem se takovými starostmi nezabýval. Existuje oficiální mapa kde jsou vyznačené archeolokality, ale je děravá jako cedník. Jsou tam i místa s možným výskytem archeo artefaktu. Ale usuzovat podle nazvu kopce Hradiště, že tam.bylo hradiště mi nepřijde moc profesionální. Existujou obce Pičín a Kozičín. Tam mám podle názvu očekávat co? Chovej se slušně, nelez v zasetým a nekopej u hradeb. A máš klid.

Hledal tady z vás někdo na šumavě? :-)

Smí se hledat v Rakousku, Slovinsku a Chorvatsku?

Zdravím, měl bych dotaz? když hledám na soukromém pozemku který není zapsán jako archeo. lokalita a mám povolení od majtele pozemku je to trestné? nebo může na mě někdo? :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru