MOC PROSÍM!!!

dnes odpoledne jsem našel tuto pamětní medaili. něco málo jsem o ní zjistil.. medaile je v nádhernén stavu ale je potřeba ji ještě pořádně vyčistil ale vůbec nevím čím.. :-D
jelikož jsem neměl možnost medaili vyfitot dávám jsem odkaz jinýho nálezce, ale je úplně stejná! budu rád za každou radu jak ji vyčistit, případně jak je cenná. jistě že ji nechci prodat, ale zajímalo by mě to. jsem totiž takovej zvědavej strejda

:-P

http://www.mrcasnici.cz/index.php/component/content/article/175-valena-medaile-1873-kriegsmedaile

v kategorii Čištění a focení, založil jajumbo 26.8.2010 20:31

Prejel bych ji pro zacatek mekkou gumou. Krouzivymi pohyby a zlehka. Tak se neposkodi patina. (trva to, ale vysledek stoji za to)
Pokud to nebude stacit, zkusil bych tvrdsi gumu nebo kartacek. Teprve potom bych premyslel nad chemii.

Ještě se ti nestalo, že patina v pozadí zůstala a na vystouplých nápisech ses dogumoval až na kov? Mě u mince ano a proto bych gumování nedoporučoval. ;-)

alex: no ono hodne zalezi na te gume. Ruznych tvrdosti je hodne. Me se osvedcila takova ta plasticka modra guma, je to neco mezi gumou a pastelinou (kdysi se prodavala v bile plastove krabicce, a rekl bych ze je to tak stale). Pokud to vezmu tim, tak patina zustane krasna a neposkozena. Navic jde pouzit i nekolikrat (nez je uplne spinava). Akorat od toho trochu boli ruka, protoze to chvili trva ;-)
Jinak ale nas pravdu, ze treba gumy, ktere obsahuji brusnou slozku jsou nevhodne a patinu mohou poskodit.
Mam jeste jeden trik. V IKEA se prodaval asi za 20,- Kc takovy minimixerek na 2 AA baterky na penu v kapucinu (oni to asi prodavaji leckde). Jeden jsme doma meli, ale praskla ta tycka, ktera drzi tu pruzinkovou metlicku. Tak jsem celou tu tycku vyndal. Potom jsem napulku prestrihnul "hygienickou vatovou tycinku" (proste to "stouratko" do ucha). Jelikoz ta tycinka je duta, sla krasne nasunout na hrot elektromotorku v tom mixeru. Pasuje tam, jak kdyby to bylo planovite. Jednoduse jsem si tak vyrobil neco na zpusob minilesticky ;-)
Staci jen namocit do vody a velice setrne to cisti. Sice to trva, ale jdou tak krasne vycistit i ruzne skvirky a zahyby kam se clovek jinak nedostane.

Tak to už beru,protože vatičkou do uší zřejmě čistí velká většina opatrných "čističů" :-)

To CorpusDortus: To je docela do dobrý :-)

gumou jsem to zkoušel ale žádný výsledek nebyl znát. kamarád mi poradil, že si mám do malé misky trochu vody a jedlou sodu, udělat z ní takovou hmotu aby byla taková mazlavá ale né tekutá a mezi prsty to potírat do zbláznění. zkusil jsem to a výsledek byl znát během chvíle. bohužel jsem kuli škole neměl čas medaily dočistit tak to budu dělat tento výkend. ještě jsem se chtěl zeptat jestli víte něco víc o medaily? díky moc za inf. Jirka ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru