Poklad z Boskovic

Určitě většině z vás neunikla causa kolem nalezeného pokladu v Boskovicích.
Nádherný nález, nad kterým se srdíčko rozbuší.Je mi nesmírně líto nálezce, osobně to vnímám jako nespravedlnost - a absolutně nechápu jak špatně je nastaven systém tohoto státu, kdy odměna za nálezy je tak směšná, že kdekdo raději riskuje a nález si ponechá.Poklad prakticky nemá vlastníka - sice ze zákona patří státu ,ale měl by patřit nálezci, ten ho našel jinak by tam zůstal skrytý navěky..Zajímalo by mě, jak to doopravdy v praxi chodí a jaké s tím máte zkušenosti ?

v kategorii Detektory - netříděné, založil yourcandy 21.3.2013 13:34

Zatím jsou to jen novinové zprávy, naznačující, že snad onen dotyčný hledal blízko hradu (zříceniny?)... Jak blízko, jestli je tam nějaká ochranná zóna (archeo?), těžko k tomu něco říct. Je tu mezi námi nějaký právník? Je tu někdo, kdo opravdu ví, jak je to s nálezným, a z čeho se počítá? Způsobil nálezce svým jednáním nějakou škodu? Komu, čím a jakou? Jako hledač - začátečník se v tom nevyznám. Odevzdávat, nebo ne? A co? Ukázat nějakému zástupci státu všechny nálezy, a on posoudí, co si můžu nechat, a co musím odevzdat? Podle čeho to posoudí - chci vidět ty předpisy a tabulky, ať ho neotravuji z blbostma. Pomóóóc! Umím si najít příslušné zákony, ale jak to funguje v praxi? A nebo prostě do toho raději nerýpat, a hledat, dokud to jde?

Pokud se nálezce rozhodne, že si nalezenou věc ponechá, jde vlastně o bezdůvodné obohacení a pokud její hodnota přesáhne pět tisíc korun, může být trestně stíhán a dostat trest odnětí svobody až na jeden rok, nebo pokutu.

Nálezné se vztahuje například i na archeologické nálezy. Odměnu pak vyplácí krajský úřad a to až do výše ceny materiálu, pokud je tento nález zhotoven z drahých kovů nebo jiných cenných materiálů. V ostatních případech až do výše deseti procent kulturně historické hodnoty archeologického nálezu určeného na základě odborného posudku.

V případě drahých kovů ho zhotoví Puncovní úřad, v ostatních případech znalec z příslušného oboru. Nálezce má v tomto případě také právo na náhradu nutných nákladů, které mu vznikly v souvislosti s archeologickým nálezem – jízdné, výdaje na telefon aj. Vše musí doložit. O vyplacení odměny je třeba žádat písemně krajský úřad a to nejpozději do jednoho roku od nálezu. V žádosti je třeba uvést místo nálezu, datum a okolnosti, za nichž k nálezu došlo. (výše uvedené v textu převzato z článku:kolik činí v Česku nálezné publikováno na :peníze.cz
Jo a praxe je individuální,dělíme je na:( Archáč,srdcař, skoro srdcař,smířenej,někdy něco odevzdá,pokud to nebouchá tak to nedá,co jsem našel je moje,nedá a ještě krade!! chi chi chi
:-) :-D 8-) :-)

Můj názor? Dobře mu tak a ještě bych mu přidal 30 facek za blbost. Pač prezentovat někde nález takovýho rozsahu, chlubit se sním a neodevzat ho, si nic jinýho nezaslouží...

Si myslím, že se pleteš. Tam k žádné (dobrovolné) prezentaci ze strany nálezce nedošlo. Pouze si vybral špatné "kamarády". Ale už mnohokrát jsem se přesvědčil, že mediální pravda je mnohdy někde jinde, než skutečnost. Těžko soudit něco, o čem víme pouze z médií. Většina z nás neví jak to ve skutečnosti bylo

Máš pravdu s těmi špatnými kamarády, většina těchto počinů ale spočívá v tom, že zabít jednu mouchu jednou ranou je nanic. Čili jedna rána a pokud možno více much. Akademickou otázkou proto zůstává, co tím kdo sleduje a proč 8-)

Úplně bych v tom nehledal žádný konspirační teorie. Je to mediálně zajímavý - poklad, plno peněz, nenáviděný člen detektorářské bandy... 8-)
Ono je ještě důležitý, že třeba tady na Jižní Moravě se to včera prezentovalo lehce jinak, než v celoplošných médiích.. Promluvil tady v Událostech z regionu i ředitel Arheologického ústavu, z jehož úst zaznělo, že jediná cesta pro obě strany je spolupráce. Myslím, že to je poměrně důležitej okamžik. Tahle situace, si myslím, by mohla svádět k lacinejm a populistickejm výkřikům o zločincích a trestech.

Kéž by tato slova ředitele archeologického ústavu měla váhu i u legislativních tvůrců, ale pochopitelně je medializace bohužel na té úrovni, že může škodit ;-)

Proč všude ve zdělovacích prostředcích mluví o tom že se připravil o balík peněz za nálezné když to není pravda, dostal by pár tisícovek co by mu vypočítali z ceny kovu, nebo se snad něco změnilo? :-/

Třeba takhle:
http://www.nume.cz/zpravodaj/post/show/388

Rád budu věřit pohádce o nalezené minci a posléze vyplacené odměně z nálezu, který byl dohledán až později. Proč ne, ale moje zkušenost je zcela opačná, pamatuji si dva případy, kdy se chtěl nálezce zachovat poctivě a vše šel odevzdat. V tom prvním případě se parta právníku vytasila s tvrzením, že se vlastně nejedná o nález, protože majitel pozemku (v tomto případě stát) o uložených věcěch věděl. Trošku komické tvrzení, ale bohužel nakonec právně platné a nálezce neviděl ani korunu. V druhém případě se po nálezu začlo hrát velmi kulantně o čas, protože stačí 3 roky a nárok na nálezné je promlčen a až po intervenci shora (na poslení chvíli) se onen poctivec dočkal jakési odměny (rozhdoně zdaleka ne zmiňovaných 10% z historické hodnoty, tak akorát na náklady spojené s vymáháním nálezného :-) ). A co se týká boskovického pokladu..., celé tohle mediální BUBUBU má působit jako výchovný program pro všechny, kdo by si náhodou chtěli nějaký ten nález ponechat, jednak mi pohrozí vězením a pak, proč to neodevzdat, vždyť z prodeje mám přece míň než bych měl z těch vyplacených 10% historické hodnoty. Akorát jsem trochu nepochopil těch 10% z částky, která se peněžně ani nedá vyjádřit, takže pokud by mě někdo neokradl pomocí právnických kliček hned na začátku, tak bych se možná dočkal imaginárních 10% z imaginární historické ceny nálezu. Takže sečteno a podtrženo, pán je určitě trdlo, že se s tím chlubil, měl si nález pěkně zarchivovat a kochat se :-).

Ono je to hlavně o lidech někde to jde jinde ne, záleží jak se k tomu kraj postaví, klidně z toho může vykličkovat, ale u nás vím o několika případech viz článek, kde skutečně bez velkých problémů nálezci dostali relativně solidní částku jako odměnu... ;-)

Hlavní zpravodajská relace České televize. http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/213411000100321/obsah/249701-trest-za-zamlceni-nalezu/

http://sestak.blog.idnes.cz/c/327178/Hledac-kovu-mel-vysledky-a-tak-pujde-do-basy.html

Ad nálezné: v tomhle případě by rozhodně nečinilo pár tisícovek. Posudek se obvykle zpracovává na 10% kulturně-historické hodnoty, takže pokud měl dotyčný poklad původně cca 5000-6000 kusů, šlo by řádově o statisíce Kč.

S p. Kouřilem. (ředitel Archeologického ústavu AV ČR, Brno, v. v. i.) jsem měl několik sezení. Musím říci že jsem nadšen jeho změnou přístupu k této problematice. Ještě před nedávnem zatracovaní detektoráři jsou mnohem více vnímáni. A co je potřeba daleko - větší osvěta. Jak mezi lajky tak i detektoráři. Spoustu z nás má mínění o spolupráci špatné a je potřeba dokázat, že spolupráce je důležitá. Ovšem najít efektivní řešení je mnohdy zdlouhavé . :-(

ventyl - Dík, sakra, tak zjišťuji, kolik toho vlastně nevím. Tak nějak se odhaduji na kategorii - smířenej blbec.

10% je docela zajímavá motivace pro odevzdání takového nálezu. Jaký je vůbec postup? Komu odevzdám a koho o co žádám? V muzeu obvykle podepíšu darovací smlouvu a jdu. Ale a najdu takový hrnec zlata, rád bych za to měl aspoň novou sondu =)

Pokud to někde funguje, jsem jen rád, ale po svých zkušenostech, bych asi jen těžko něco šel ohlásit :-)

Safra takovýhle nález bych snad ani nechtěl najít... Neříkám pár mincí, ale s tímhle už člověk neví jak naložit (odevzat-neodevzdat) a ještě se bát aby vás někdo z kamarádů či spolunálezců neprásknul/nevydíral. U těchto nálezů bych věřil, že se případná kamarádství mohou velmi rychle rozpadnout... To už je jak s nálezy zlata.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru