Specialista na mořské pláže

Jaký detektor vybrat na lov u moře a v moři v malé hloubce u břehu? CS1MX má super dosah i citlivost, ale strašlivé prozvuky, jelikož nejde odladit zem. Detektor nemusí být vodotěsný, ale nějaká ta kapka by neměla vadit (jako CS1). Další podmínky jsou dobrá diskriminace (min. jako CS1), co nejlepší skladnost (aby se vešel do kufru do letadla) a v ideálním případě odpojitelný box elektroniky. Čím levnější, tím lépe :-)

Původně jsem tipoval jako vítěze AT Pro od Garrettů, ale ten má podle dosavadních ohlasů pár mušek a navíc bych radši kolečka místo tlačítek. Pak jsem koukal na Tesora s ručním odladěním země (Vaquero) - ale ten prý na slané pláži nebo ve vodě také neexceluje. Kdybych oželel diskriminaci, přichází v úvahu CS4PI - ale ten má neskladnou tyč...jak z toho ven?

v kategorii Lokality, založil kremator 8.2.2011 22:26

Pirate a Pirate Pro jsou za docela přijatelnou cenu. Potápět se nehodlám, takže hrozí maximálně upuštění do vody, případně nečekaná vlna. To by měly oba detektory vydržet. Rozdíl je v knoflíku citlivosti - je Pirate stejný jako PiratePro s ovladačem citlivosti na maximum? Nebo Pro přidává na dosahu?

Na internetu jsem se dočetl, že zapojení je velice podobné Fisheru 1280. A také, že citlivost pod 9 výrazně snižuje dosah, ovšem nevím, jak moc je to pravda...

U nás jsou ted všechny pláže zamrzlé.. :-/

Než jsem stačil Silvera protáhnout na pláži, tak jsem ho vyměnil za EuroSabre II. Na suchém písku je to super, jakmile se ale přiblížím k vodě, je to v háji. Což jsem na jednu stranu čekal, ale ve skrytu duše jsem doufal, že půjde odladit zem na vlhkém písku. Nejde. Jestli se zítra ještě dostanu k hledání, zkusím různé módy i diskriminaci, jestli to nepůjde nějak obejít...

To ani nemůže být jinak!!! Odladění půdy je manualní. Buď odladíš na suchém a chodíš suchý, nebo na mokrém a chodíš mokrý :)

Právě že odladit na mokrém se mi nedaří, potřeboval bych ještě větší rozsah do mínusu. Když přibližuji cívku k zemi, tak se pořád zvedá threshold i na minimální nastavení ground balance. Zeptám se jen pro jistotu - dorazy toho potenciometru nejsou pevné, je to tak? Že jsem na kraji poznám z mírně zvýšeného odporu otáčení? Dál jsem to radši nezkoušel.

Že musím přelaďovat, to je mi jasné:) Mám s sebou jenom SEF 12x10, s koncentrickou by to bylo teoreticky ještě horší, ne?

Dočetl jsem se, že u Vaquera pomůže nastavit diskriminaci mezi iron a foil, pak se prý trochu zklidní. Ale jak jsem psal, asi zkusím ještě zalaborovat s nastavením. ESII je super detektor, našel jsem starý norský desetník, který je snad ještě menší než eurocent, bručivé tóny jsem ignoroval a tudíž železo nekopal. Plážový specialista to ale určitě není a ani jsem to od něj nečekal.

U CS1MX už jsem poznal, co je prozvuk a co je signál, u ESII se mi to zatím nějak nedaří, chce to čas.

Povedlo se mi najít nastavení, při kterém začly být prozvuky odlišitelné od signálů. Odladil jsem zem tak daleko, jak to šlo (tedy negativní maximum), citlivost asi na 5. Prozvuky a "horké kamínky" byly stále jasně odlišitelné a v blízkosti vody jsem vykopal úspěšně několik signálů, většinou zbytky Al plechovek, podařila se ale také věc, co vypadá jako otvírák na pivo:) Chtělo by to nějaké síto, jak se díra plní vodou, tak už to lopatkou moc nejde.

V suchém písku ESII jednoznačně kraluje. Jelikož jsem povrch skoro vysbíral jinými detektory, už rovnou hrabu hluboko. Většinou stačí na šířku lopatky, zaměření je přesné. S detektorem jsem maximálně spokojen, lepší by v těchto podmínkách byl už asi jen PI speciál - ale to bych zase musel kopat všechno. Zvuková identifikace je super - jakmile to zabručí, tak je to železo nebo zátka od piva. Kvákavý tón jsou fólie, trhátka přecházejí z vysokého do kvákavého, mince s dírou uprostřed kváknou. Už se zase těším domů na louky a do lesů 8-)

Až najdu něco, co by v mokrém písku a v mělké vodě fungovalo ještě lépe, dám zase vědět.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru