1200 let staré irské kování nalezené v Norsku

Kategorie: Nálezy a záchrané výzkumy v zahraničí

Odpověď je schovaná v sérii vikingských nájezdů na Irsko a Britské ostrovy, které začaly v roce 793 n. l. Archeologové se domnívají, že krásný šperk byl považován za symbol společenského postavení a byl nošen na tradičních severských šatech.

V létě roku 2016, přibližně 1200 let po smrti původní majitelky, byl šperk náhodou nalezen na farmě Agdenes v nejkrásnější části Trondheimského fjordu. Předmět ve tvaru ptáka s vyobrazenými rybami na obou křídlech svým zpracováním naznačuje, že byl vyroben v pozdně keltské dílně v Irsku někdy v 8. nebo 9. století. Původně se jistě jednalo o kování z koňského postroje, seveřané ho ale používali jako brož, o čem svědčí stopy rzi z jehly na zadní straně.

Aina Margrethe Heen Pettersen, která nález zpracovává, vysvětluje, že tyto předměty byly mezi Vikingy, kteří se zúčastnili prvních výprav do Británie, velice oblíbené. Žena, která tento šperk přijala, byla pravděpodobně hospodyní rodinného příslušníka, který se jedné nebo více takových výprav zúčastnil. Když zemřela, byl šperk pohřben s ní coby milodar. Ostatně takřka všechny podobné předměty nalezené v Norsku byly součástí ženských hrobů. První expertízy navíc prokázaly stopy zlata na povrchu, což naznačuje, že šperk se mohl zdát cennější než jak vypadá nyní.

Každý podobný šperk byl jedinečný. Je zajímavé, že se nacházejí v ženských hrobech s velice malým počtem dalších milodarů. To naznačuje, že Vikingové, kteří se zúčastňovali těchto nájezdů, netvořili vrchní patra společenského žebříčku. Pravděpodobně se jednalo o sedláky a rybáře, kteří účastí na výpravách měli šanci společensky povznést. Sama oblast Trondheimského fjordu je považovaná za shromaždiště výprav do Velké Británie a dají se zde očekávat další podobné nálezy.

Článek je zařazen v kategoriích:

Komentáře

tam bych si chtěl pípnout.. ;-) ;-) ;-) ;-) pěkný

Ahoj, krásný šperk. Trochu jsem pátral po metodě zlacení a nestačím se divit, co kelti dokázali.
Nejstarší technika zlacení barevných kovů je zlacení v ohni: předmět se natře zlatým amalgámem (roztokem zlata ve rtuti), pak se nad ohněm vypálí a vzniklá vrstvička zlata vyleští hladítkem.
Různými přísadami lze dosáhnout různých barev zlata. Zlatá vrstvička na podkladu dokonale drží, manipulace se rtutí je však zdraví škodlivá a proto se tento postup v současnosti nepoužívá.

Do Trondhaimu jsem jezdíval, ale to jsem ještě neměl detektor. Jediné co mě zajímalo kde tam vykopat, tak křen, ten tak v Norsku rozšřený není. :o)

A je v Norsku hledání povoleno?

Zdenaaal : ano, je povolene, ale ma svoje pravidla...

Frank.Burns : díky.Už jsem to dohledal.Jedu tam v září tak se informuji
;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru